Tehnologia de Procesare a Fasolei

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 117 în total
Cuvinte : 30387
Mărime: 4.09MB (arhivat)
Publicat de: Nicodim Ichim
Puncte necesare: 13

Extras din licență

CAPITOLUL – I

STUDIU DE LITERATURĂ

1.1 – Fasolea Importanţă

Boabele de fasole sunt folosite în alimentaţia umană, ca unul dintre alimentele de bază; după unele statistici FAO, peste 500 milioane de oameni consumă curent preparate din boabe de fasole. Timp îndelungat, fasolea a fost denumită „carnea oamenilor săraci”, datorită conţinutului ridicat al boabelor în proteine de foarte bună calitate, bogate în aminoacizi esenţiali (lizină, arginină, triptofan) şi mai accesibile ca preţ, prin comparaţie cu proteinele de origine animală. Valoarea energetică a boabelor de fasole este, de asemenea, considerabilă, apreciată la circa 335 calorii furnizate de 100 g boabe uscate.

Preparatele culinare din fasole uscată au calităţi gustative foarte apreciate; nu sunt de neglijat nici proprietăţile lor dietetice, fapt pentru care sunt indicate în dieta care însoţeşte tratarea anumitor boli, printre care afecţiunile ficatului.

Făina de fasole poate fi folosită în proporţie de 5 - 10% în amestec cu faina de grâu, pentru obţinerea unei pâini gustoase şi hrănitoare.

Păstăile verzi reprezintă o legumă foarte apreciată, iar în bucătăriile chinezească sau japoneză lăstarii tineri de fasole sunt preparaţi sub formă de salată.

Vrejii (substanţe proteice - 8,1% din s.u.; glucide - 31% din s.u.; celuloză - 36% din s.u.) şi tecile reprezintă un furaj valoros, îndeosebi pentru ovine şi caprine. Tecile au şi utilizare medicinală, fiind folosite sub formă de ceai în tratarea diabetului.

Fasolea se recoltează vara, destul de devreme (lunile iulie-august), lăsând terenul îmbogăţit în azot, curat de buruieni, fără resturi vegetale, lucrările solului se fac în condiţii bune, astfel că este o premergătoare bună pentru alte culturi agricole şi îndeosebi pentru grâul de toamnă.

1.2 - Răspândire

Fasolea este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Prin denumirea de „phaseolus” latinii înţelegeau, de fapt fasolită, cultivată în antichitate şi înlocuită destul de târziu în cultură, cu fasolea propriu-zisă, adusă din America.

Formele americane de fasole au existat în cultură în Peru şi Mexic încă din perioada preincaşă; ele au însoţit porumbul, cerinţele faţă de factorii climatici fiind foarte asemănătoare.

Speciile de origine asiatică îşi au originea în sudul Asiei (Birmania, India), popoarele asiatice cultivându-le încă din vechime.

În Europa fasolea a fost introdusă pentru prima dată Ia 1542 şi apoi s-a extins foarte mult.

Suprafaţa mondială cultivată cu fasole în anul 2003 a fost de 23,24 mii. hectare, iar producţia medie mondială a fost de 721 kg boabe/ha (după F.A.O. Yearbook, 2001). Printre ţările mari cultivatoare de fasole se menţionează: India -7,1 mii. ha, Brazilia - 3,4 mii. ha, Mexic - 1,7 mii. ha, China - 1,05 mii. ha.

În Europa fasolea se cultivă mai puţin 0,43 mii. ha, cele mai mari suprafeţe existând în Belarus (315 mii ha) şi România (45 mii ha).

În România, fasolea este o cultură agricolă importantă. In perioada 1934 -1938 se cultivau cu fasole 49 mii ha în cultura pură şi 917 mii ha în cultură intercalată prin porumb. În deceniile următoare suprafeţele au crescut până la 170 mii ha în cultură pură şi 1.400 mii în cultură intercalată (în perioada 1985 - 1989). In ultimii ani cultura fasolei a cunoscut un regres evident (58 mii ha şi 717 kg/ha în 1992, sau 45,0 mii ha şi 888 kg/ha în 2001), astfel încât există un mare deficit de fasole uscată, faţă de necesarul pentru consumul intern.

Producţiile medii pe ţară situează fasolea printre culturile cele mai puţin productive, rareori acestea depăşind 1.000 kg boabe/ha (655 kg/ha în 1930- 1939, 229 kg/ha în 1979-1981, 841 kg/ha în 1989 - 1991, 737 kg/ha în 1994). Trebuie subliniat, însă, că există exploataţii agricole care realizează şi peste 2.000 kg boabe/ha.

1.2 - Sistematica. Origine. Soiuri

Genul Phaseolus cuprinde aproximativ 20 de specii cultivate, de origine americană sau asiatică.

Phaseolus vulgaris (L.) Savi. (fasolea comună) este specia de origine americană cea mai răspândită. Originară din Mexic şi Argentina (unde au fost găsiţi strămoşii sălbatici), are forme numeroase, grupate în 4 varietăţi, care se diferenţiază după forma boabelor („sphaericus”, „ellipticus”, „oblongus”, „compressus”), existând şi multe tipuri intermediare, date de un anumit procent de polenizare încrucişată.

Această specie este cultivată pe suprafeţe întinse în Europa, America de Sud, Africa. Boabele sunt de culori foarte diferite, dar predominând culoarea albă.

Ph. multiflorus Wild. (sin. Ph. coccineus L.) (fasolea de Spania) este o specie anuală sau bienală cultivată ca plantă anuală, îndeosebi în zona Mediteranei. Se caracterizează prin germinaţie hipogeică, tulpină urcătoare, flori albe sau roşii, păstăi mari, late şi boabe mari (MMB = 600-1.250 g), pătate cu negru, foarte decorative. Este cultivată în America şi Europa ca plantă alimentară, furajeră sau ornamentală.

Ph. lunatus L. (fasolea de Lima), are forme anuale, bienale sau perene. Tulpina este urcătoare, florile mici, de culoare violetă, păstăile sunt late, turtite şi conţin 2-3 boabe albe sau colorate, cu dungi radiale. Specia este cultivată în S.U.A. (California), în numeroase ţări din climatele calde şi, mai rar, în Europa. Boabele sunt folosite în alimentaţie, mai ales în stare conservată.

Dintre speciile de origine asiatică (Ph. aureus (Roxb.) Piper, Ph. angularis (Wild.) W. (fasolea de Azuki) sunt plante anuale, puternic ramificate, urcătoare sau culcate, cu păstăi lungi, înguste, cilindrice, cu 6 - 15 boabe mici (MMB = 55 - 110 g), de culori diferite. Sunt cultivate în Asia (India, China, Coreea, Japonia, Filipine, Tadjikistan, Uzbechistan) şi în unele insule din Africa.

În România se cultivă aproape în exclusivitate fasolea comună. Sortimentul de soiuri existente, în prezent, în cultură în România (tab. 4.6) cuprinde 10 soiuri de creaţie românească, care se diferenţiază după o serie de caracteristici, cum ar fi tipul de creştere, poziţia plantelor la maturitate, rezistenţa la boli şi la secetă.

1.3 - Particularităţi biologice

Rădăcina plantei de fasole este mai slab dezvoltată decât a celorlalte leguminoase, majoritatea rădăcinilor fiind răspândite în stratul arabil (0-25 cm).

Nodozităţile care se formează pe rădăcini sunt mici şi rotunde, fiind situate îndeosebi spre extremităţile rădăcinii, pe ramificaţiile mai subţiri.

Preview document

Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 1
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 2
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 3
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 4
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 5
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 6
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 7
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 8
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 9
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 10
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 11
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 12
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 13
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 14
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 15
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 16
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 17
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 18
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 19
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 20
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 21
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 22
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 23
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 24
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 25
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 26
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 27
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 28
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 29
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 30
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 31
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 32
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 33
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 34
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 35
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 36
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 37
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 38
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 39
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 40
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 41
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 42
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 43
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 44
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 45
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 46
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 47
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 48
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 49
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 50
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 51
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 52
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 53
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 54
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 55
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 56
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 57
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 58
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 59
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 60
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 61
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 62
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 63
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 64
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 65
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 66
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 67
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 68
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 69
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 70
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 71
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 72
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 73
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 74
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 75
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 76
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 77
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 78
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 79
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 80
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 81
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 82
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 83
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 84
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 85
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 86
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 87
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 88
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 89
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 90
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 91
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 92
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 93
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 94
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 95
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 96
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 97
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 98
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 99
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 100
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 101
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 102
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 103
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 104
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 105
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 106
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 107
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 108
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 109
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 110
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 111
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 112
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 113
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 114
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 115
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 116
Tehnologia de Procesare a Fasolei - Pagina 117

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Procesare a Fasolei.doc

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Te-ar putea interesa și

Tehnologii de Prelucrare a Păstăilor de Fasole Verde

Tehnologii de prelucrare a păstăilor de fasole verde Condiţii de calitate a materiei prime Materia primă - legume proaspete trebuie să corespundă...

Proiectarea unei linii tehnologice în vederea obținerii conservelor de fasole verde în saramură

I. MEMORIU JUSTIFICATIV 1. OBIECTIVUL PROIECTULUI Denumirea obiectivului proiectat Obiectivul proiectat îl constituie o linie tehnologică de...

Proiect managerial de îmbunătățire a rezultatelor tehnico-economice de ansamblu la SC TC.3 Brazi SRL

INTRODUCERE Reforma economică din agricultură, la nivel micro- sau macrosocial, prezintă, pe lângă schimbarea fundamentală a formei de proprietate...

Echipamentele și Tehnologia Fabricării Produselor Conservate prin Tratament Termic - Conservele de Fasole

Cap.I : GENERALITĂŢI Legumele se caracterizează printr-o producţie sezonieră şi o perisabilitate ridicată din care cauză este necesară...

Exploatarea Utilajului Agricol

1. Întroducere Una din principalele probleme ale etapei actuale de dezvoltare a societătii constă în sporirea productiei agricole cu cheltuieli...

Conservarea Legumelor și Fructelor - Subprodusi

Introducere Valorificarea deseurilor Plecand de la ierarhia specifica managementului deseurilor, deseurile a caror formare nu poate fi evitata...

Mașina de Spălat Fasolea Păstăi

Introducere Originară din America Centrală, a fost adusă de conchistadorii spanioli în Europa, şi apoi răspândită şi în Asia. În România, prima...

SA se Proiecteze o Linie Tehnologică în Vederea Obținerii Conservelor de Fasole Verde Păstăi

I. MEMORIU JUSTIFICATIV I.1. Obiectivul proiectului. Profilul de producţie Denumirea obiectivului proiectat - Să se proiecteze o secţie de...

Ai nevoie de altceva?