Tehnologia Multiprotocol Label Switching (MPLS)

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
1. Tehnologia Multiprotocol Label Switching 5
2. Functionarea MPLS 8
3. Dispozitive LSR si LER 14
4. Etichete MPLS 15
5. Avantajele tehnologiei MPLS 19
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Comunicarea este un element indispensabil in orice societate. Oamenii au inceput sa comunice iinca de la inceputul omenirii. Evolutia instrumentelor de comunicare a atins un apogeu odata cu era informationala, cind au aparut tehnologii ca: telefonia, radioul, televiziunea, calculatoarele si retelele de calculatoare.
Toate aceste tehnologii tind acum sa convearga. Aceasta convergenta a inceput pe la mijlocul anilor 80, cind existau trei retele de comunicare globale: reteaua de telefonie care transporta voce, reteaua de televiziune care transporta video si Internetul care transporta date. Tot in aceasta perioada, cei care se ocupau de reteaua de telefonie au decis sa creeze o retea care sa transporte toate trei tipurile de trafic. Rezultatul muncii lor a fost protocolul ATM (Asynchronous
Transfer Mode), care desi a constituit un pas important in acesta directie, nu a avut succesul scontat deoarece IP (Internet Protocol ) s-a dovedit a fi mult mai popular in retelele de calculatoare. Cu toate acestea, ATM a introdus un concept foarte important, si anume: calitatea serviciilor (QoS).
Pe la mijlocul anilor 90 cercetatorii (atit cei din domeniul telefoniei cit si cei din domeniul retelelor de calculatoare) au incercat sa proiecteze un nou protocol de retea care sa aiba atit simplitatea si flexibilitatea retelelor IP cit si oferirea de garantii QoS din retelele ATM. Aceasta competitie a avut ca si rezultat final protocolul MPLS, care ofera separarea dintre procesul de gasire a caii optime si trimiterea efectiva a pachetelor, precum si un nou mecanism ierarhic de trimitere a pachetelor.
Intr-un Internet in continua evolutie, este necesara folosirea unor instrumente cum ar fi dirijarea de tip QoS a pachetelor in vederea satisfacerii cerintelor utilizatorilor. La ora actuala este dificil sa se dezvolte strategii de dirijare QoS in Internet. Separarea intre controlul si trimiterea efectiva a pachetelor introdusa de MPLS (MultiProtocol Label Switching) faciliteaza folosirea strategiilor de dirijare QoS. Chiar si asa, dirijarea QoS ridica probleme de scalabilitate in cazul retelelor mari.
1 Tehnologia Multiprotocol Label Switching
Multiprotocol Label Switching (MPLS) este o tehnologie creata pentru a imbina principiile retelelor IP care sunt relativ ieftine, robuste si scalabile cu principiile retelelor ATM care ofera servicii QoS.
Comutarea Multiprotocol cu Etichete (Multi Protocol Label Switching) reprezinta o noua arhitectura in care nodurile terminale adauga o eticheta unui pachet IP ce identifica drumul spre destinatie, iar pachetele sunt directionate pe baza etichetei, fara inspectarea header-ului initial.
MPLS reprezinta ultimul pas facut in evolutia tehnologiilor de comutare/rutare pentru Internet, folosind o solutie ce integreaza atit controlul rutarii IP, cit si comutarea de la nivelul legaturii de date (nivelul 2 din modelul OSI).
Figura 1. MPLS cel mai bun din cele doua lumi.
Esenta MPLS-ului este generarea unei etichete ,,label" scurte, de dimensiune fixa, care se comporta ca o reprezentare simplificata a header-ului pachetului IP. Este la fel cum codul postal este o forma simplificata pentru adresa unei case, a unei strazi si a unui oras in adresa postala, folosind aceasta eticheta pentru a lua o decizie in procesul de forward. Pachetele IP au un cimp in header-ul lor care contine adresa spre care pachetul este rutat. Procesul traditional de rutare intr-o retea proceseaza aceasta informatie la fiecare router, intr-o cale a pachetului prin retea (rutare pas cu pas).


Fisiere in arhiva (2):

  • foaia de titlu.doc
  • Tehnologia Multiprotocol Label Switching (MPLS).doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Revista Informatica Economica, numarul 4 (20)/2005.
2. Revista NETWORKING, octombrie - noiembrie 2008.
3. "A framework for Multiprotocol Label Switching" - Networking Group Internet Draft.
4. RFC 3031 Multiprotocol Label Switching Architecture.
5. "Multiprotocol Label Switching (MPLS)" - Trillium Digital Systems Inc.
6. "RSVP and Integrated Services in the Internet: A Tutorial" - Paul P. White, IEEE Communications Magazine May 2006.
7. "Internet Quality of Service: an Overview" - Weibin Zhao, David Olshefski, Henning Schulzrinne, Columbia University.
8. RFC 1633 - Integrated Services in the Internet Architecture: an Overview
9. RFC 2205 - Resource ReSerVation Protocol (RSVP) Version 1 Functional Specification.
10. RFC 2430 - A Provider Architecture for Differentiated Services and Traffic Engineering.
11. G. Armitage, ,,Quality of Service in IP Networks", New Riders, 2000.
12. R. Beuran, ,,Masurarea calitatii in retelele de calculatoare", teza de doctorat, Universitatea ,,POLITEHNICA" din Bucuresti si Universitatea ,,Jean Monnet" din St. Etienne, iulie 2004. 
13. R. Braden, L. Zhang, S. Berson, A. Herzog, S. Jamin, ,,Resource ReSerVation Protocol (RSVP) -- Version 1 Functional Specification", IETF RFC 2205, septembrie 2003.
14. Z. Wang, ,,Internet Quality of Service: Architectures and Mechanisms", Morgan Kaufmann, 2007.
15. Sanda Maria Drago, Strategii scalabile de dirijare QoS a pachetelor in retele MPLS, Teza de doctorat. School of Electronic Engineering Dublin City University 2006


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!