Tehnologia Obtinerii Berii din Malt
- Nota 8
- 101 pagini
- Chimie Generala
Cuprins licenta Cum descarc?
Tema de priectare Memoriu tehnic Capitolul I. Tehnologia fabricatiei 5 I.1 Domenii de utilizare si proprietatile produsului 5 I.2 Variantele tehnologice de obtinere a berii 12 I.3 Alegerea variantei optime 13 I.4 Descrierea procesului tehnologic adoptat 14 I.4.1 Schema bloc de fabricare a berii si descrierea detaliata a procesului 20 I.4.2 Materii prime intermediare si auxiliare 28 I.4.3 Consideratii teoretice asupra procesului tehnologic adoptat 37 I.4.3.1 Mecanismul reactiilor biochimice 37 I.4.3.2 Cinetica reactiilor biochimice 39 I.4.3.3 Termodinamica proceselor biochimice 47 I.5 Bilantul de material 48 Capitolul II. Proiectarea bioreactorului 55 II.1 Alegerea materialului de constructie si probleme de coroziune 56 II.2 Determinarea dimensiunilor geometrice ale bioreactorului 58 II.2.1 Calcule de rezistenta mecanica 60 II.2.2 Dimensionare manta 62 II.3 Dimensionarea si verificarea suprafetei de transfer termic 63 II.3.1 Bilantul termic 63 II.3.2 Verificarea suprafetei de transfer termic necesara 66 II.3.3 Determinarea grosimii izolatiei 71 II.4 Consumul de energie la amestecare 74 II.4.1 Calculul de rezistenta al arborelui agitatorului 76 II.5 Racorduri 77 II.6 Calcului masei aparatului.Suporti 79 II.7 Fisa tehnica 82 Capitolul III. Controlul fabricatiei 83 III.1 Controlul, reglarea si automatizarea procesului tehnologic 83 III.2 Controlul de calitate 87 III.2.1 Metode de analiza a materiilor prime si auxiliare 87 III.2.2 Metode de analiza a produsului finit 89 Cpitolul IV. Utilitati 91 Capitolul V. Produse secudare, deseuri de fabricatie, epurarea apelor reziduale 93 Capitolul VI. Transport , ambalare , depozitare 97 Capitolul VII. Norme de protectia muncii, de prevenirea si stingerea incendiilor 98 VII.1 Tehnica securitatii si igiena muncii 98 VII.2 Masuri de prevenire si stingere a incendiilor 99 Bibliografie 101
Extras din licenta Cum descarc?
Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obtinuta in urma fermentatiei acoolice folosind ca materii prime apa, hamei, drojdii (din familia Sacharomices Cerevisiae ) si malt din orz. Este o bautura alcoolica ce ajuta la hidratare ,continand 88% apa.In cadrul acestui proiect sunt prezentate importanta berii , metoda de obtinere , utilajele folosite in procesul de fabricatie Lucrare este structurata in mai multe capitole :in cadrul capitolului intai sunt prezentate domeniile de utilizare ale berii , proprietatile fizice si chimice , alegerea variantei optime , materialele principale si auxiliare , cinetica si bilantul de materiale In cadrul capitolului al doilea este prezentata proiectarea utilajului principal: bioreactorul , acesta are functionare discontinua, prevazut cu manta exterioara, agitator tip turbina cu racorduri de alimentarea a mediului de cultura, a agentului anti spumant, dioxidului de carbon, agent termic, racord pentru termometru, gura de vizitare si cu racorduri de evacuare a lichidului de fermentatie, agentului termic. In capitolul trei este preuentat controlul fabricatiei , reglarea automata, controlul parametrilor ,nivel ,dioxid de carbon ,temperature si in acest capitol mai sunt prezentate metodele de analiza a materiilor prime, intermediare si produsului finit. In capitolul patru sunt prezentate utilitatile: apa, energia electrica. In capitolul cinci, sase si sapte sunt prezentate apele folosite, apele reziduale , transportul, ambalarea, depozitarea si normele de protectia muncii. In anexe sunt atasate planse, cuprinzand bioreactorul, schema tehnologica de obtinere a berii, schema de automatizare a bioreactorului. Capitolul I Tehnologia de fabricatie I.1. Domeniile de utilizare si proprietatile produsului I.1.1. Domenii de utilizare In afara faptului ca iti potoleste setea, berea poate fi utilizata si pentru treburile casnice. In ultimul timp, datorita continutului de vitamine si minerale, berea a inceput sa fie folosita si in industria cosmeticelor. Producatorii o includ mai ales in sampoane si tratamente pentru par, dar are efecte pozitive si asupra pielii. In Austria, Cehia si Germania exista de mult timp centre spa specializate in tratamente cu bere. Se pot face bai in bere calduta, masaje cu produse pe baza de bere. Bautura contine un numar mare de minerale (magneziu, potasiu, fosfor, seleniu) si este plina de vitamine, in special din grupul B: biotina (B7), niacina (B3), acid pantotenic (B5), riboflavina (B2), piridoxina (B6), acid folic (B9), cobalamina (B12). O lista lunga pentru o singura bautura, mai ales una alcoolica. Berea face minuni in ingrijirea parului deteriorat, fara volum si stralucire. Drojdia si hameiul dau volum parului, refacand cuticulele deteriorate. Aciditatea berii ajuta la indepartarea urmelor de fixativ, spuma, ceara, gel de par. Desi parul este principalul "beneficiar" al vitaminelor si mineralelor din bere, o poti introduce si in mastile pentru fata. Berea este buna si in gradina. Ea poate fi considerata un veritabil ingrasamant pentru iarba. Prin continutul sau de zahar si substante nutritive, ajuta la dezvoltarea mai rapida a ierbii. [2] Ansamblul componentilor si in special de CO2, din bere, confera un efect racoritor si de stimulare a digestiei. Prin evaporarea unor cantitati de CO2 antrenate prin bule, ce se degaja in cavitatea bucala si traectul intestinal, se mareste efectul racoritor caracteristic bauturilor carbogazoase si se stimuleaza secretia de suc gastric. Sustantele amare din hamei exercita un efect slab de obosire, ele fiind utilizate, de altfel, in reteta unor tranchilizante. [3]
Fisiere in arhiva (1):
- Tehnologia Obtinerii Berii din Malt.doc
Imagini din aceasta licenta Cum descarc?
Bibliografie
Petre Berzescu, Mircea Dumitrescu, Train Hopulele, Iosif Kathrein, Antoneta Stoicescu "Tehnologia berii si a maltului", Editura: Ceres, Bucuresti, 1981 http://www.scribd.ro -Biotehnologia berii Eugen Horoba, Emil Muresan, Gheorghe Cristian, ,,Reactoare in industria chimica organica. Indrumar de proiectare", Editura Politehnium, Iasi, 2009 STAS Radu Z. Tudose, Ioan Ibanescu, Alexandru Stancu, Liviu Popovici, Florin Vitan, Anca Bacaoanu, Doina Horoba, Anca Moise, Stelian Popescu, Sorin Carstea "Fenomene de transfer si utilaje in industria chimica. Indrumar de proiectare", Editura Institutul Politehnic, Iasi, 1990 Constantin Banu "Tratat de inginerie alimentara", vol I, Editura: Agir, Bucuresti Silvia Curteanu, Stefan Ungureanu, "Automatizari in industria chimica", Editura Iasi, 2000 Metaboliti secundari si bioreactoare Pavlov T. Teodorescu, Evacuarea si epurarea apelor uzate din industria alimentara Mircea Negulescu. Epurarea apelor uzate industrial, vol I vol II, C.Banu, Tehnologii alimentare "Tratat de industrie alimentara", editura ASAB, 2009 V. Magearu ,,Controlul analitic al proceselor biotehnologice", Editura Tehnica, Bucuresti, 1992 Dan, Valentina, Controlul microbiologic al produselor alimentare, Universitatea Galati, 1991

Banii inapoi garantat!
Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.