Tehnologia Vinului

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Industria vinicola ca ramura principala a economiei din R.M. este cu adevarat o mindrie nationala. Traditiile vechi si ultimele realizari ale tehnicii moderne fac ca vinurile moldovenesti sa fie cunoscute in tara si peste hotarele ei. Vestitele microzone Purcari, Ciumai, Onesti, Cricova duc faima vinurilor moldave din cele mai vechi timpuri pina-n prezent.
Republica Moldova dispune de conditii pedoclimaterice favorabile pentru dezvoltarea viticulturii si vinificatiei si a obtinut rezultate exceptionale in perioada postbelica. Punctul culminant in sectorul vinicol a fost atins in prima jumatate a anilor 80, cind suprafata viilor era de 220 mii hectare, recolta medie de struguri - 6 t/ha, iar recolta globala 1150 mii tone. Aceste schimbari pozitive au fost posibile datorita reconstruirii plantatiilor si sortimentul prin inlocuirea soiurilor de hibrizi direct producatori, perfectionarea tehnologiilor de producere, la fel si crearea bazei pepineristice, care produce anual 32 mln vite altoite.
Volumul productiei de vinuri din struguri in anii 80-85 a constituit circa 42 mln. dal. Dupa aceasta perioada prospera urmeaza o perioada de scadere a productiei care contina pina in ziua de azi. Aceasta se datoreaza in principal reducerii suprafetelor de vii din ultimii 15 ani, care s-au redus aproximativ de 2 ori, recolta globala de struguri de 2,5 ori. Sa redus la fel si media anuala a volumului productiei de vinuri din struguri de la 42 mln dal in 81-85 si 32 mln dal in 1991-95 la circa 15 mln dal in ultimii cinci ani. Sectorul vinicol include in sine producerea si imbutelierea vinului si a altor produse vinicole pe baza de struguri.
Problemele actuale cu care se confrunta fabricile de vin tin in primul rind de baza de materie prima.
Se stie ca cele mai solicitate si mai bine vindute pe piata nationala si mondiala sunt vinurile din struguri de soiurile: Cabernet-Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon.
In Republica Moldova aceste soiuri ocupa o suprafata mai mica de 30%. Pe cind soiuri ca Aligote, Rcatitelli la fel ocupa cam 30% insaele nu prezinta mare potential pentru dezvoltarea exporturilor. 
O alta problema este calitatea materiei prime: maturarea insuficienta a strugurilor receptionati pentru prelucrare, are ca consecinta gradul redus al alcoolului din vinul fabricat si se soldeaza in final cu cheltuieli economice suplimentare pentru tratarea suplimentara a vinurilor in scopul asigurarii stabilitatii lor ulterioare.
Vinurile din cauza gradului redus de alcool se pot vinde doar la un pret foarte mic. De aceea in producere este admisa procesul de saptalizare ceea ce necesita cheltuieli mari.
Conform evaluarilor de perspectiva pietele de baza pentru exportu produselor vinicole la etapa actuala si in vitorul apropit vor fi tarile C.S.I., in deosebi Federatia Rusa, Ucraina Belarus (70-80%) tarile Europe si Americii (10-15%).
In scopul extinderii si stabilizarii exportului de vinuri, est necesar aplicare a unui set de masuri, inclusiv ameliorarea calitatii si sporirea competivitati produselor vinicole, reducerea cheltuielilor de producere pe baza modernizari si retehnologizari productiei, imbunatatiri si diversificarii sortimentelor de struguri si produse vinicole, participarea la expozitile si concursurile internationale si nationale de vinuri, intensificarea controlului calitatii produselor vinicole exportate, precum si combaterea contrafacerii acestora, organizarea centrelor de marcheting si caselor de comert relati comerciale, unde asemenea relati au perspective de dezvoltare.
O problema actuala a Republici Moldova este ca producerea vinurilor de calitate are o pondere de 15%, pe cind vinurile de consum current se produc cu proportiea de 85%. Deci tendinta actuala este de a mari producerea vinurilor de calitate superioara, cu denumire de origine (V.D.O.), cu denumire de origine controlata (V.D.O.C.). 
Scopul proectului de licenta este modernizarea procesului de producere a vinurilor de calitate albe si rosii, inclusiv a vinurilor cu denumire de origine, la fabrica de vinuri a S. A. "Vitis Hincesti" prin implementarea tehnologilor moderne si ramplasarea utilajului existent prin altul performant. 
1. CERCETARI DE MARKETING
Fabrica de vin Hincesti a fost fondata in anul 1956. Datorita extinderii suprafetelor de vita de vie si sporiri globale de struguri, in anul 1988 a fost creat Combinatul intergospodaresc de colectare si prelucrare a strugurilor, care in anul 1995 a fost reorganizat in SA "Vitis Hincesti", avind in componenta fabricile de vin Meresani, Stolniceni, Codru, Bozieni, Caracui.
In ce priveste forma de proprietate intreprinderile din Moldova 16 sunt intreprinderi de stat, mai multe de 40 sunt companii private mari, celelalte sunt cu forma de proprietate mixta. Cele mai mari companii sunt in ordine: ,,Wine International Project" S.R.L., ,,IK Intertrade" S.R.L., ,,Acorex Wine Holding" S.A., ,,Lion Gris" S.R.L., ,,Barza Alba" S.A., ,,Migdal P" S.A., ,,Imperial Vin" S.A., ,,Aroma" S.A., ,,Bostavan" S.R.L., ,,Romanesti" S.A., ,,Asconi" S.R.L. etc. Aceste compani exporta in Rusia mai mult de 80 % de la volumul intreg de productie. Moldova mai exporta vinuri in multe tari din CSI, Comunitatea Europeana, Chitai, Israel, Australia, Japonia si SUA. 
Este de mentionat ca din 160 de intreprinderi producatoare de vinuri in Moldova doar 49 poseda liniile lor proprii de imbuteliere (celelalte realizeaza vinul brut in baza valorificarii lui de mai departe). Din numarul intreg de fabricii se cunosc careva care sunt specializate intr-o ramura anumita a vinificatiei cum ar fi:


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Vinului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!