Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Cu toate ca este cel mai popular mijloc de comunicare, in realitate Internetul este confuz si incurcat. Internetul este o retea de retele, prin intermediul careia calculatoarele, si mai nou telefonia mobila interactioneaza, folosindu-se de o serie de instructiuni cunoscute si ca protocoale. Aproape fiecare se poate conecta folosindu-si propriul computer, la Internet, comunicind imediat cu alte computere sau utilizatori.
De ce este confuz ? Deoarece Internetul nu are o organizare sau vreun ghid, utilizatorul fiind pus nu de putine ori in situatia neplacuta de a pierde timpul si de a se pierde printre pagini.
La inceputuri ...
Internetul a aparut ca un experiment de proiectare a unei retele robuste de calculatoare, asta cam pe la sfirsitul anilor "60. Scopul era de a se realiza o retea de calculatoare ce ar rezista pierderii a citorva dintre ele fara a compromite posibilitatea de a ramine unul pentru comunicare. Astfel Ministerul Apararii ale Statelor Unite (U.S. Department of Defence) a fost deosebit de interesat in construirea unei retele informationale ce ar putea rezista unui atac nuclear.
Ca urmare acea retea a avut un uimitor succes tehnologic, dar a fost limitata in marime si intelegere. In mare parte, doar anumit personal din cadrul apararii si din institutiile academice puteau avea acces la retea, cunoscuta si ca ARPANet (Advanced Research Projects Agency Network of the Department of Defence).
Cu ajutorul unor modemuri pentru comunicatia digitalizata prin intermediul liniei telefonice, citeva persoane si organizatii indirect s-au interconectat, realizind avantajul unei retele de comunicatii globale.
Pe la inceputul anilor "90, citiva oameni de afaceri si persoane nerabdatoare de a profita de avantajul unei usoare si puternice comunicari globale, in final au influentat ca marea retea de calculatoare, ce in majoritate era detinuta de Guvernul Statelor Unite, sa poata fi folosita pentru un trafic de informatii deschis si nerestrictiv. (Amintiti-va ca reteaua nu fusese proiectata pentru traficul de informatii comerciale.)
1. Notiuni generale depre WEB
1.1. Ce este WWW ?
WWW mai pe larg World Wide Web, ceea ce in romana ar insemna "tesatura raspindita in lumea intreaga", cunoscuta si sub simpla denumire de Web, este un limbaj special si un pachet de protocoale (instructiuni) ce ajuta la trimiterea, primirea si afisarea informatiilor provenite de pe Internet. Protocoalele astfel folosite sunt cunoscute si sub denumirea de HTTP (Hyper Text Transfer Protocol). Contrar a ceea ce multi isi imagineaza, Web-ul nu este o entitate fizica, o mai buna analogie ar fi sa te gindesti ca Internetul nu este altceva decit o retea telefonica, iar WWW este modul in care telefonul tau reuseste sa contacteze un altul. Internetul este o retea fizica, iar WWW este modul de folosire a retelei. 
Unul din primele elemente fundamentale ale WWW (World Wide Web) este HTML (Hypertext Markup Language), care descrie formatul primar in care documentele sunt distribuite si vazute pe Web. Multe din trasaturile lui, cum ar fi independenta fata de platforma, structurarea formatarii si legaturile hipertext, fac din el un foarte bun format pentru documentele Internet si Web.
WWW este un sistem distribuit de hipermedia functionand in mod client-server prin Internet. Sistemul pune la dispozitie informatiile sub forma de hipertext (mixtura intre text, grafica, elemente multi-media, plus referinte incrucisate). Hipertext inseamna ca orice cuvant, fraza, imagine sau alt element al documentului vazut de un utilizator (client) poate face referinta la un alt document, ceea ce usureaza mult navigarea intre multiple documente sau chiar in interiorul unui aceluiasi document. Structurarea riguroasa a documentelor permite convertirea acestora dintr-un format in altul precum si interogarea unor baze de date formate din aceste documente.
1.2. Elemente de arhitectura si terminologie WEB
Vom defini in continuare citeva concepte cheie:
Retea : in forma de baza reprezinta doua sau mai multe calculatoare ce comunica intre ele;
Sint impartite in 2 grupuri :
Retele locale LAN (local area network) - conecteaza calculatoare apropiate din punct de vedere al distantei; 
Retele pe arii extinse WAN (wide area network) - conecteaza calculatoare aflate in diferite orase, regiuni sau tari. 
Internet - reteaua publica ce a ajuns la scara planetara fiind alcatuita dintr-un conglomerat de retele de diverse complexitati si configuratii ; reprezinta suportul de comunicatie pentru web si include diverse servicii.
Intranet - retea privata apartinind unei companii ce permite acesteia sa foloseasca instrumente Internet gen posta , navigatie sau transfer de fisiere, dar numai in cadrul aceleiasi retele.
Host - o statie de lucru , o gazda vizibila in Internet; fiecare host are asociata o adresa IP (unica) si un nume.
Web (www) - o colectie de miloane de documente legate intre ele , aflate pe calculatoare din intreaga lume. 
In cazul in care dispuneti de un calculator si doriti sa navigati in Web, accesul dumneavoastra este posibil la acest serviciu prin mai multe mijloace : 
o prin intermediul unui modem (telefonic sau radio), caz in care este nevoie de un cont de la un furnizor de servicii Internet (ISP - Internet Service Provider); 
sau
o prin intemediul unei retele ce are acces la Internet prin intermediul unui Server. 
Si desigur, ceea ce este mai important, pentru navigare se foloseste un browser (Netscape, IExplorer, HotJava, Mosaic, Opera). 
Browser - program interactiv ce permite vizualizarea unor documente, urmarind legaturile dintre acestea. 
Hipertext - o colectie de documente, considerate noduri, legate intre ele, constituind o retea, in care legaturile sunt similare referintelor bibliografice; dar pot apare totul de bucle si structura devine astfel neliniara.
Protocol - combinatie de reguli de comunicatie ce trebuie respectate de calculatoarele din retea pentru a comunica. Regulile de comunicatie fac parte din definitia protocolului.
HTTP - HyperText Transfer Protocol, este un protocol proiectat special pentru Web.
Cum spuneam protocolul este un set de reguli stiute de protagonistii celui ce il intrebuinteaza. Protagonistii tipici sunt 2 programe ce dialogheaza, clientul pe de o parte si serverul WEB pe de alta parte.
Viata unei tranzactii sub protocol HTTP trece prin 4 faze :
o conectare;
o cerere;
o raspuns;
o inchidere.
Sa presupunem ca la statia, unde va aflati, folositi browserl Internet Explorer. In cursul primei faze, clientul cauta sa contacteze serverul web si apare in bara de stare un mesaj de genul "Opening page http://www.ournet.md/".
Daca tentativa esueaza, dupa un interval de timp numit timeout, va apare o caseta in care veti fi informati ca nu a fost stabilita conexiunea dintr-o anumita cauza.
Daca reuseste conectarea, clientul emite o cerere catre serverul Web (alias server http) care contine obiectul cerut si protocolul pe baza caruia trebuie sa raspunda serverul cu pricina. Daca serverul e in stare sa prelucreze cererea, el va pregati raspunsul, altfel instiinteaza prin mesaj de eroare. Pe masura sosirii obiectului acesta incepe sa fie afisat, se observa ca pozele prin contur din ce in ce mai clar, iar textele paginilor HTML incep sa fie treptat redate pe ecran. Odata terminat transferul de obiecte pe linia de stare se observa un mesaj de genul "Document Done". 
Pagina Web este un fisier care contine etichete HTML (taguri) si text ASCII. Pe masura ce browserul citeste etichetele HTML, acestea sunt utilizate pentru formatarea textului. Cind browserul intilneste o eticheta ce corespunde unui element grafic, solicita serverului o copie a fisierului grafic corespunzator. De fiecare data cind browserul intalneste o referinta grafica, trimite o cerere catre server pentru fisierul grafic respectiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Lynn M. Bremner, Anthony F. Iasi, Al Servati ,,Intranet" Editura ALL Bucuresti 1997.
Matt Strazniskas ,,Photoshop 5" Editura ALL Bucuresti 1999.
Kris Jamsa "Programarea in Web"
Macromedia Dremweaver
Microsoft Frontpage
,,PC WORLD Revista programatorilor" Octombrie 2000.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!