Tendinte Actuale in Contabilitatea Costurilor de Productie

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I COSTUL DE PRODUCTIE - COMPONENTA PRINCIPALA A OBIECTULUI CONTABILITATII DE GESTIUNE 5
1.1. Conceptul de cost 5
1.2 Clasificarea costurilor productiei 10
CAPITOLUL II CONTABILITATEA COSTURILOR DE PRODUCTIE - TENDINTE ACTUALE 14
2.1 Metode de calculatie a costurilor 14
2.1.1 Metoda costurilor bazate pe activitati 18
2.1.2 Metoda costului - tinta 21
2.1.3 Metoda Throughput Accounting sau contabilitatea iesirilor 23
2.1.4 Gestiunea continua a costului 25
2.1.5 Contabilitatea costurilor de productie in noul mediu operational Just - In - Time (JIT) 26
2.2 Descrierea activitatii economice a societatii Electrocontact S.A. Botosani 28
2.3 Descrierea structurii organizatorice a SC ECT Botosani si a functiilor acesteia 30
2.4 Compartimentul financiar-contabil si relatiile lui cu celelalte compartimente 35
2.5 Utilizarea metodei ABC in cadrul Grupului Industrial ELECTROCONTACT Botosani 36
CONCLUZII 40
Bibliografie 41


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Componenta de baza a sistemului informational economic, contabilitatea are rolul de a furniza informatii in vederea luarii deciziilor la nivel micro si macroeconomic.
Conturarea unei viziuni curente si de perspectiva asupra dimensiunilor teoretice si aplicative ale contabilitatii nu poate fi realizata fara investigarea locului si rolului acesteia in sistemul stiintelor si al practicii economico-sociale. Diversificarea activitatilor productive, cunoasterea, stapanirea si dirijarea proceselor economice, impun masuri pentru perfectionarea continua a mecanismelor de conducere si functionare a agentilor economici. Perpetua preocupare pentru insusirea, dezvoltarea si aplicarea in practica a principiilor moderne de conducere a determinat nemijlocit, mutatii cantitative si calitative in conceptia de abordare, realizare si folosire a surselor generatoare de informatii, intre care se inscrie si contabilitatea. 
Contabilitatea, asa cum se prezinta ea astazi, este rezultatul unui proces istoric, indelungat, ale carui baze se afla in practica sociala a Antichitatii. Lucrarile de istorie a contabilitatii fac referiri la Codul lui Hammurabi, rege al Babilonului, in care se prevedea obligatia legala, pentru negustori, de a inregistra anumite tranzactii sub forma unor calcule si consemnari. In Grecia antica si apoi in Roma, diferite forme de inregistrare si evidenta au folosit conturi si carti contabile. Notiunea de contabilitate, care are in centrul sau pe cea de cont, provine din limba latina, de la verbul ,,computare", cu sensul de a numara, a calcula, dar ea s-a impus prin limbile italiana si franceza.
Sistemul de contabilitate din tara noastra este organizat, in prezent, dupa conceptia dualista, ceea ce insemna ca isi organizeaza conturile astfel incat delimiteaza intr-un circuit distinct pe cele care au ca obiect inregistrarea schimburilor si relatiilor cu tertii, precum si rezultatele financiare si intr-un alt circuit conturile care inregistreaza productia, costurile si rentabilitatea produselor, lucrarilor si serviciilor executate. Se formeaza astfel circuitul contabilitatii financiare sau generale si circuitul contabilitatii de gestiune sau contabilitate manageriala sau contabilitate analitica.
Contabilitatea financiara descrie circuitul patrimonial al intreprinderii luat in totalitatea si structuralitatea sa. Obiectivul sau principal il constituie furnizarea de informatii sintetice privind pozitia financiara, performantele si modificarile pozitiei financiare. Informatia contabila, pe langa o utilizare interna de catre management, este destinata utilizatorilor externi: investitorii de capital, angajatii, furnizorii, clientii, guvernul si institutiile sale, precum si publicul. Relatiile delimitate si evidentiate in contabilitate au, o determinare obiectiva, iar faptul ca ele apar la intersectia intreprinderii cu tertii sunt divulgate integral, motiv pentru care contabilitatea este publica, standardizata, bazandu-se pe norme privind productia, prezentarea si utilizarea informatiilor contabile.
Contabilitatea de gestiune furnizeaza toata informatia contabila care este cuantificata, prelucrata si transmisa pentru utilizarea interna de catre management. Ea descrie circuitul patrimonial intern al intreprinderii, definit de activitatile consumatoare de resurse si producatoare de rezultate. Contabilitatea de gestiune permite urmarirea in timp si spatiu, in mod distinct si complet a tuturor activitatilor agentului economic precum si desfasurarea activitatii pe subunitatile componente. Prin intermediul parghiilor sale: situatiile financiare anuale, metodele de calculatie a costurilor si bugetele intocmite, contabilitatea de gestiune permite comparabilitatea in timp si spatiu, reliefand performanta sau nonperformanta pana la nivelul purtatorilor de costuri. In prezent, contabilitatea manageriala, a devenit cea mai importanta sursa de informatii privind activitatea economica atat la nivelul firmei cat si la nivelul economiei nationale, avand rolul de sustinere a procesului de luare a deciziilor, rol jucat de diversele tipuri de costuri. Costul reprezinta rezultatul calculatiei, ce poate fi stabilit dupa diverse metode, principala sa functie fiind cea de informare a managerilor asupra intregii activitati. Dar pentru a-si indeplini rolul sau, costul trebuie sa fie stiintific determinat, asigurandu-i exactitatea, relevanta si operativitatea. Metodele clasice de calculatie a costurilor pun sub semn de indoiala actualitatea si utilitatea informatiilor furnizate de costurile determinate pe baza lor.
Pentru a inlatura acesta deficienta au aparut metode de calculatie orientate spre managementul costurilor, care permit conducerii firmei sa vada clar si sa aprecieze just rezultatele activitatii desfasurate, pentru a adopta decizii corecte in scopul indeplinirii optime a obiectivelor din bugete, de remediere si de prevenire a abaterilor, nu numai de constatare (cazul metodelor clasice), de multe ori tardiva, a evenimentelor trecute, fapt ce face sa scada cu mult valoarea informatiei.
In acest context, costurile devin instrumente importante ale conducerii intreprinderilor in fundamentarea deciziilor, venind, astfel, in sprijinul unui control de gestiune coerent.
CAPITOLUL I COSTUL DE PRODUCTIE - COMPONENTA PRINCIPALA A OBIECTULUI CONTABILITATII DE GESTIUNE
Economiile libere se caracterizeaza printr-o sporire a productiei de bunuri si servicii, fiecarui agent economic revenindu-i responsabilitati in privinta asigurarii profitului corespunzator tuturor produselor fabricate si a serviciilor prestate. 
Costul de productie, reprezentand un indicator de baza ce caracterizeaza intrega activitate economica pe care o desfasoara un agent economic, constituie elementul principal al eficientei economice la nivel de unitate economica, iar studiul acestuia prezinta o importanta deosebita. Necunoasterea nivelului costului de productie poate atrage dupa sine luarea unor decizii eronate in procesul de productie. 
Costul productiei este acea parte a pretului de vanzare a unui bun economic care compenseaza cheltuielile suportate de unitatile economice pentru producerea si vanzarea acelui bun. Din aceasta definitie se desprinde ideea ca principala componenta a obiectului contabilitatii de gestiune o constituie costul de productie.
1.1. Conceptul de cost
Studiul costului a cunoscut o serioasa dezvoltare in ultima perioada avand ca scop rezolvarea complexei problematici a costului de productie sub diferite aspecte, atat la nivel microeconomic cat si la nivel macroeconomic. La nivelul microeconomic se rezolva problemele costurilor dintr-o unitate economica, obiectul constituindu-l o comanda, o faza de productie, un centru de activitate, un produs pentru care se efectueaza cercetarea teoretica si practica a fenomenului, studiul cauzelor care l-au generat, cresterea si prognozarea activitatii, iar in functie de particularitatile procesului de productie se deruleaza calculatia costului de productie.
Cele doua componente ale sistemului informational contabil din Romania, respectiv contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune, atribuie conotatii diferite conceptului de cost. Astfel, in contabilitatea financiara termenul de cost este definit ca un efort facut in scopul obtinerii de bunuri si servicii. Efortul se masoara prin cheltuielile monetare, banesti facute in opozabilitate cu veniturile obtinute din vanzarea bunurilor, serviciilor. Spre deosebire de contabilitatea financiara, in contabilitatea de gestiune, categoria de cost este folosita in diferite scopuri, ca urmare a faptului ca exista o multime de tipuri de costuri, iar aceste costuri sunt grupate, clasificate in functie de necesitatile managementului.
Contabilitatea de gestiune in general, si teoria costurilor in special, au numeroase sarcini. Printre acestea se numara sarcina de a explica si defini notiunile folosite, in stricta concordanta cu conceptul si semantica lor. Din acest punct de vedere, o importanta deosebita sub aspectul utilizarii corecte, prezinta termenii de ,,consumatiune", ,,cheltuiala" si ,,cost" .


Fisiere in arhiva (2):

  • COPERTA SI SUBCOPERTA.doc
  • Tendinte Actuale in Contabilitatea Costurilor de Productie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!