Tendințe actuale în turismul statului Quebec

Cuprins licență Cum descarc?

Scopul lucrarii	2
Capitolul I  Factori de dezvoltare  ai turismului	3
I.1 Localizare geografica si factori naturali favorabili	3
Rolul turistic al climatului	4
Rolul turistic al apelor	5
Rolul turistic al vegetatiei si faunei	6
I.2 Dinamici recente ale peisajului geografic.	6
I.3 Dezvoltarea economica  actuala	42
I.4 Implicatii politice si sociale in dezvoltarea  turismului	46
I.5 Resurse umane	47
Capitolul II   Obiective turistice de interes national si local	53
II.1 Obiective naturale	53
II.1.1 Aflorimente  geologice	53
II.1.2  Elemente geomorfologice	56
II.1.3 Elemente  hidrografice	58
II.2 Obiective antropice	71
II.2.1 Obiective culturale	71
II.2.2 Obiective religioase	76
II.2.3 Constructii urbane	78
II.2.4 Manifestari artistice, sportive si de divertisment	80
Capitolul III   Tipuri de turism	89
Capitolul IV Fluxuri turistice	93
IV.1 Fluxul intern	93
IV.2 Fluxul extern	94
Capitolul V  Facilitati turistice	98
V.1Amenajari in scopul atractivitatii	98
V.1.1 Capacitati de cazare	98
V.2 Amenajari pentru  accesibilitate (infrastructura de transport)	112
Capitolul VI  Perspective ale dezvoltarii turismului	115
Concluzii	119
Bibliografie	121


Extras din licență Cum descarc?

Am ales acest subiect pentru lucrarea de diploma pentru ca mi-ar placea sa studiez un fenomen turistic de mare amploare desfasurat intr-un cadru natural, social, cultural, economic performant, in care valorificarea si amenajarea potentialului turistic reprezinta o prioritate de importanta locala, nationala si chiar mondiala.
Desi nu am avut sansa sa vizitez aceasta provincie canadiana , mi-am dedicat o mare parte a timpului vizionand reportaje si documentare video despre Quebec , dar si citind o serie de enciclopedii de la Biblioteca Centrala Universitara ,,Mihai Eminescu" si Centrul Cultural Francez si Canadian.
Orase pline de istorie , castele impresionante, muzee, parcuri nationale, gradini zoologice, oameni primitori si intreprinzatori, iata o impresie de ansamblu a unui turist in cautarea ineditului.
Alegerea acestei teme de licenta este o oportunitate pentru mine, ca viitor geograf, pentru a studia un model turistic performant, cu o metodologie riguroasa, cu o infrastructura turistica bine reprezentata. Este impresionanta activitatea specialistilor quebechezi in domeniul turismului. Obiectivul lor este dezvoltarea turistica a regiunii, realizand in permanenta studii statistice care fac posibila o utilizare strategica a datelor colectate.
Pentru mine, ca posibil viitor specialist in domeniul turismului, studiul modelului quebechez reprezinta o experienta utila. 
Obiectivele lucrarii sunt: 
- sa prezinte potentialul turistic natural si antropic al provinciei,
- gradul sau de valorificare, 
- sa realizeze un studiu obiectiv asupra dinamicii turismului pe valea Saint-Laurent
- sa ofere imaginea unui tip de turism performant care poate servi drept model pentru specialistii romani.
Lucrarea, nu isi propune, nicidecum epuizarea tuturor informatiilor referitor la acest subiect sau o analiza in detaliu a fenomenului turistic in provincia Quebec, ci doar surprinderea esentialului.
Tendinte actuale in Turismul Statului QUEBEC
Capitolul I Factori de dezvoltare ai turismului
I.1 Localizare geografica si factori naturali favorabili
Situat in nordul extrem al continentului american, cea mai mare provincie a Canadei, Quebec, acopera o arie de 1,667,926 Km2. Provincia Quebec ocupa 16% din teritoriul canadian si este de 7 ori mai mare fata de Marea Britanie si de doua ori fata de Texas.
Teritoriul imens al provinciei Quebec se intinde pe aproape 2000 Km. De la Nord spre Sud si are 1500 Km de la Est spre Vest. Se extinde de la pamanturile fertile ale partii de sud (Lawlands) ale fluviului Saint-Laurent Laurentiu, care este granita pentru cateva state americane (New York, Vermont, New Hampsire, Maine), pana la vasta intindere a Insulei Baffin si marile boreale nordice. Quebec-ul este granita pentru Ontario in partea de vest, iar in partea estica limiteaza New Brunswick.
Tara a contrastelor, cu o diversitate uimitoare a peisajelor, Quebec-ul asteapta sa fie descoperit. Vastele sale intinderi de paduri boreale, taiga si tundra presarata cu milioane de locuri si raurile ce formeaza o retea de apa bogata de 180.000 Km2, iti spun ca nu poti sa nu-l vizitati.
De asemenea, unul dintre cele mai mari fluvii ale lumii Saint-Laurent cu ale sale 400.000 de lacuri joaca un rol important in topografia regiunilor sudice ale provinciei Quebec. Campurile lui fertile se intind intre Scutul Canadian in Nord si Muntii Apalasi in Sud.
Muntii Laurentides sunt unii dintre cei mai vechi munti de pe planeta. Cele mai mari inaltimi din Quebec sunt Mont D' Iberville (1622 m) din lantul Tongat, marginind Labradorul si Muntii Jacques-Cartier (1268 m) in peninsula Gaspe.
Provincia Quebec are forma unei lalele si geografia sa este simpla. De la nord la sud se intalnesc trei regiuni naturale: Scutul Canadian, Campia Saint-Laurent si lantul Apalasian.
Scutul Canadian ocupa 4/5 din stat. Alcatuit din rocile cele mai vechi de pe glob, regiunea este o adevarata mina de resurse naturale, inca putin explorate. Istoria acestei regiuni incepe in era primara, cand a avut loc inaltarea unor masive muntoase imense, foarte cutate, formate din granite, gnaise si sisturi. Efectul unei abraziuni indelungate a fost erodarea acestor masive pana la radacina. A rezultat apoi o serie lunga de platouri ondulate, vai adanci, sau depresiuni adanci, uneori pana sub nivelul marii. Mai tarziu, glaciatii succesive au finisat totul, au luat nastere o serie de locuri impanzind colinele si vaile.
Campia fertila a Saint-Laurent s-a format in urma retragerii marii Champlain. La sud de fluviul Saint-Laurent, un triunghi lung uneste Montreal-ul, Quebec-ul si Lacul Champlain; aceasta este campia Saint-Laurent. Primii amerindieni au cunoscut, cu siguranta, marea Champlain care a existat acum aproximativ 6000 de ani, facand loc unei vai cu campii joase, cu depozite de argile si nisip, pe unde fluviul curge maiestuos. Aceasta este, de altfel, regiunea unde se concentreaza majoritatea populatiei din provincia Quebec.
Regiunea Apalasilor se intinde in sudul provinciei, marginind Statele Unite. Acest lant montan se intinde din nordul Golfului Mexic si apoi dispar in Oceanul Atlantic. Apalasii din Quebec sunt alcatuiti din calcare, gresii si sisturi. Subsolul lor este bogat in diferite minereuri.
Rolul turistic al reliefului in regiunea Quebec se traduce prin existenta unor forme de relief si a unor structuri geologice interesante.
Rolul turistic al climatului
Climatul este deseori un factor capital, soarele si zapada sunt indispensabile pentru cura heliomarina sau sporturile de iarna. Un climat insorit justifica prin el insusi prezenta unor importante centre turistice, fiind nelipsit, de altfel, din spoturile publicitare.
Climatul este variabil atat sezonier cat si cotidian, asa incat nu poate fi garantat intotdeauna timpul frumos. Studiile meteorologice permit, insa, cunoasterea caracteristicilor medii ale climatului putand fi anticipate unele variatii exceptionale, pluviometrice sau termice.


Fisiere în arhivă (1):

  • Tendinte actuale in turismul statului Quebec.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1.Dominique, Chambaron, L'Importance de L'Eau dans la Colonisation de la Nouvelle-France, 1989;
2.Archambault,M., Developements in International Transport in North America ,1987;
3.Archambault,M., Recent Trends in Canadian and American Overseas Trade Trough Each Others'Ports 1986;
4.Daglanais,M.G.et al., Evolution and Forecast of COFC/TOF Traffic in Canada.Montreal:Universite de Montreal,Centre de recherche sur les transports. 1989;
5.Higgins,B. The Rise and Fall of Montreal,The Canadian Institute for Researchon Regional Development. 1986;
6.Charlier,J. L'Hiver en aval de Montreal. 1987
7.Slack,Brian: Gateway or cul-de-Sac?The St.Lawrence River and Eastern Canadien Container Traffic.Montreal, 1989;
8.Marsan,J-C. Montreal in Evolution. Montreal, 1989;
9.McCalla,R.,Water Transport in Atlantic Canada:Overview and Contemporary Trends.Coastal Canada:West-East Comparison.Ed.by D.Day&P.Richetts.Halifax:St.Mary's Department of Geography, 1984;
10.QCGN, Le magazine du tourisme au Quebec et Canada 
11.Morrissette,H.: Le Saint-Laurent,ressource nationale prioritaire.Quebec:Project Saint-Laurent. 1985;
12.Slack,B.: The Locational Determinants of Inland Load Centres.Ottawa:Transport Canada. 1988;
13.Wallace,I.: Containerization at Canadian Ports.Annals of the Association of American Geographers,65,433-448., 1975;
14.Sanguin, Andre-Louis: Charlevoix:Le Saint-Laurent Comme Espace De Loisires., 1989;
15.Morin,Gaetan: Atlas regional du Saguenay-Lac Saint-Jean, 1981;
16.Blanchard,R.: L'Est du Canada Francais,Montreal,1935;
17.Bureau,Luc: Des paysages,des idees et des hommes:le project collectif de Charlevoix., 1977.vol.21,nr.53-54;
18.Dionne,Jean-Claude: Les Estuaires du Saint-Laurent.Chaiers de Geographie du Quebec, 1967,vol.11,nr.23;
19.Lasserre,Jean-Claude: Le Saint-Laurent,grande porte de l'Amerique.Montreal, 1980;
20.Leblond,Robert: Le Saint-Laurent;Cahier de Geographie du Quebec, 1967,vol.11,nr.3;
21.Potvin,Pierre: Les voitures d'eau,Montreal, 1969;
22.Trudel,Marcel:Le Terrier du Saint-Laurent.Ottawa, 1973;
23.Blanchard,Raoul:L'Est du Canada Francais.Montreal, 1935;
24.Bureau,Luc:Des paysages,des ideeset des hommes:le projet collectif de Charlevoix.Cahiers de Geographie du Quebec,1977,vol.21,nr.53-54;
25.Perrault,Pierre:Les voitures d'eau,Montreal:Ed.Bernard Valiquette,1940;
26.Bouchard,M.A.,Marsan,B., Geologie glaciare cratere du Nouveau-Quebec;XII-ieme Congres International de l'INQUA, Ottawa,Resume des communications;1987;
27.Currie,K.L.,The geology of the New Quebec crater;Canadian Survey of Earth Sciences,vol.2, 1965;
28.Grieve,R.A.F.,Robertson,P.B. Terrestrial Impact Structures; Geological Association of Canada,, 1987;
29.Meen,V.B. Chub crater,Ungava;Proceedings of the Geological Association of Canada,vol.4, 1951;
30.Millman,P.M., A Profile study of the New Quebec crater Dominion Observatory Plubications, Ottawa,vol.18, 1956;
31.Stevenson,I.M., A geological reconnaissance of Leaf River map-area,New Quebec and Nortwest Territories;Geological Survey of Canada., 1968;
32. www. bonjourquebec. com
33.www.destinationquebec.com
34.www.sepaq.com
35.www.amb-canada.fr
36.www.campingquebec.com
37.www.ecotourisme.qc.ca.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!