Tendințe în evoluția sistemului de cheltuieli a Republicii Moldova

Extras din licență Cum descarc?

Actualitatea temei cercetate. În condiţiile actuale, cheltuielile publice nu sunt numai resurse de acoperire a necesităţilor statului, mai mult, ele sunt decizii bugetare de esenţă politică. Acestea ocupă un rol primordial în dezvoltarea şi implementarea economiei naţionale, actualitatea lor, fiind cu siguranţă una dintre cele mai recesive dar şi complexe probleme cu care se confruntă, guvernarea actuală. Cheltuielile publice exprimă în primul rind relaţiile economico-sociale în formă bănească ce se manifestă între stat pe de o parte, şi persoane fizice şi juridice, pe de altă parte, şi de aceea rolul lor actual nu poate fi pus la îndoială, pentru că de ele depinde prezentul întregii societăţi. Cu ocazia repartizării şi utilizării resurselor financiare ale statului în scopul îndeplinirii funcţiilor acestuia, cheltuielile publice devin unul dintre instrumentele şi pîrghiile pe care se bazează şi fundamentează întreaga ţară. Pentru că, în present, sistemul de cheltuieli publice se materializează în plăţi efectuate de stat din resursele mobilizate pe diferite căi pentru achiziţii de bunuri sau prestări de servicii, acestea necesită o actualizare şi monitorizare permanentă din partea organelor publice, care sunt responsabile pentru îndeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului.
Creşterea cheltuielilor publice se poate recurge printr-o serie largă de factori cu caracter diferit, în special factorul politic, care se referă considerabil la creşterea considerabilă a sarcinilor statului contemporan . De aceea, este esenţial ca în Republica Moldova în funcţie de timp, să se controleze în permanenţă sistemul cheltuielilor pentru a putea omite greşelile din trecut, în viitorul apropiat.
Scopul de bază a lucrării constă în analiza principalelor tendinţe a sistemului de cheltuieli din Republica Moldova, atît în cadrul Bugetului Public Naţional, cît şi pe componentele acestuia. Tototdată, luînd în aria acestei analize şi domeniile economiei, după clasificarea cheltuielilor publice.
Obiectivele principale ale lucrării sunt:
- Analiza sistemului de cheltuieli din Republica Moldova în condiţii actuale;
- Importanţa şi rolul sistemului de cheltuieli pentru economia naţională;
- Determinarea principalilor factori şi aprecierea indicatorilor ce ţin de reglementarea sistemului de cheltuieli, din ţara noastră;
- Analiza şi estimarea principalelor tendinţe în sistemul de cheltuieli din Republica Moldova;
Obiectul investigaţiei îl constituie sistemul de cheltuieli din Republica Moldova, precum şi reglementarea acestuia pe principalele domenii economice, aşa ca: învăţămîntul, ocrotirea sănătăţii, acţiuni pentru tineret, cultură, arta şi sportul, cît şi cele pentru agricultură, industrie, protecţia mediului înconjurător, ect.
Subiectul cercetării ţine de tendinţele şi politicile de viitor din cadrul sistemului de cheltuieli 
naţionale în contextul de echilibru bugetar, şi evoluţiei macroeconomice, de factorii ce acţionează asupra sistemului de cheltuieli din ţara noastră, de prognozele şi perspectivele acestor evoluţii şi oscilaţii, de însuşi pîrghiile şi stimulentele economiei naţionale de succes.
Acest subiect, este cercetat în mod continuu de către economiştii naţionali, în frunte cu Ministerul Finanţelor, cît şi alte organe ale autorităţii publice, precum Guvernul, Parlamentul, Curtea de Justiţie a Republicii Moldova, BNM, Biroul Naţional de Statistică, CNAS, CNAM, Comisia economică pentru combaterea crimelor corupţiei, ect.
Suportul metodologic şi teoretic al tezei de diplomă. Drept suport teoretic al lucrării au servit în mare parte analizele efectuate de instituţiile publice autohtone precum : Ministerul Finanţelor şi Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS), precum şi din lucrările unor scriitori despre conceptele finanţelor publice: Angela Secrieru, Iulian Văcărel, Galina Ulian, Lilia Rotaru, Tatiana Moşteanu, Constantin Roman, şi nu în ultimul rînd legea bugetului de stat pe anul 2012, şi proiectul legii bugetului de stat, pe anul 2013, cît şi legea finanţelor publice locale pe ultimii ani.


Fisiere în arhivă (5):

  • Tendinte in Evolutia Sistemului de Cheltuieli a Republicii Moldova
    • Capitolul I.doc
    • Capitolul II.doc
    • Capitolul III.doc
    • Concluzii.doc
    • INTRODUCERE.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!