Tendinte in Evolutia Sistemului de Cheltuieli a Republicii Moldova

Extras din licenta Cum descarc?

Actualitatea temei cercetate. In conditiile actuale, cheltuielile publice nu sunt numai resurse de acoperire a necesitatilor statului, mai mult, ele sunt decizii bugetare de esenta politica. Acestea ocupa un rol primordial in dezvoltarea si implementarea economiei nationale, actualitatea lor, fiind cu siguranta una dintre cele mai recesive dar si complexe probleme cu care se confrunta, guvernarea actuala. Cheltuielile publice exprima in primul rind relatiile economico-sociale in forma baneasca ce se manifesta intre stat pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, si de aceea rolul lor actual nu poate fi pus la indoiala, pentru ca de ele depinde prezentul intregii societati. Cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului in scopul indeplinirii functiilor acestuia, cheltuielile publice devin unul dintre instrumentele si pirghiile pe care se bazeaza si fundamenteaza intreaga tara. Pentru ca, in present, sistemul de cheltuieli publice se materializeaza in plati efectuate de stat din resursele mobilizate pe diferite cai pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii, acestea necesita o actualizare si monitorizare permanenta din partea organelor publice, care sunt responsabile pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului.
Cresterea cheltuielilor publice se poate recurge printr-o serie larga de factori cu caracter diferit, in special factorul politic, care se refera considerabil la cresterea considerabila a sarcinilor statului contemporan . De aceea, este esential ca in Republica Moldova in functie de timp, sa se controleze in permanenta sistemul cheltuielilor pentru a putea omite greselile din trecut, in viitorul apropiat.
Scopul de baza a lucrarii consta in analiza principalelor tendinte a sistemului de cheltuieli din Republica Moldova, atit in cadrul Bugetului Public National, cit si pe componentele acestuia. Tototdata, luind in aria acestei analize si domeniile economiei, dupa clasificarea cheltuielilor publice.
Obiectivele principale ale lucrarii sunt:
- Analiza sistemului de cheltuieli din Republica Moldova in conditii actuale;
- Importanta si rolul sistemului de cheltuieli pentru economia nationala;
- Determinarea principalilor factori si aprecierea indicatorilor ce tin de reglementarea sistemului de cheltuieli, din tara noastra;
- Analiza si estimarea principalelor tendinte in sistemul de cheltuieli din Republica Moldova;
Obiectul investigatiei il constituie sistemul de cheltuieli din Republica Moldova, precum si reglementarea acestuia pe principalele domenii economice, asa ca: invatamintul, ocrotirea sanatatii, actiuni pentru tineret, cultura, arta si sportul, cit si cele pentru agricultura, industrie, protectia mediului inconjurator, ect.
Subiectul cercetarii tine de tendintele si politicile de viitor din cadrul sistemului de cheltuieli 
nationale in contextul de echilibru bugetar, si evolutiei macroeconomice, de factorii ce actioneaza asupra sistemului de cheltuieli din tara noastra, de prognozele si perspectivele acestor evolutii si oscilatii, de insusi pirghiile si stimulentele economiei nationale de succes.
Acest subiect, este cercetat in mod continuu de catre economistii nationali, in frunte cu Ministerul Finantelor, cit si alte organe ale autoritatii publice, precum Guvernul, Parlamentul, Curtea de Justitie a Republicii Moldova, BNM, Biroul National de Statistica, CNAS, CNAM, Comisia economica pentru combaterea crimelor coruptiei, ect.
Suportul metodologic si teoretic al tezei de diploma. Drept suport teoretic al lucrarii au servit in mare parte analizele efectuate de institutiile publice autohtone precum : Ministerul Finantelor si Institutul de Economie, Finante si Statistica (IEFS), precum si din lucrarile unor scriitori despre conceptele finantelor publice: Angela Secrieru, Iulian Vacarel, Galina Ulian, Lilia Rotaru, Tatiana Mosteanu, Constantin Roman, si nu in ultimul rind legea bugetului de stat pe anul 2012, si proiectul legii bugetului de stat, pe anul 2013, cit si legea finantelor publice locale pe ultimii ani.


Fisiere in arhiva (5):

 • Tendinte in Evolutia Sistemului de Cheltuieli a Republicii Moldova
  • Capitolul I.doc
  • Capitolul II.doc
  • Capitolul III.doc
  • Concluzii.doc
  • INTRODUCERE.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!