Tendinte in Procesul de Economisire din Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1 - ASPECTE GENERALE ALE PROCESULUI DE 
ECONOMISIRE IN SISTEMUL BANCAR DIN ROMANIA 4
1.1. Produse bancare si nonbancare de economisire 6
1.1.1. Depozitele bancare 6
1.1.2. Alte produse de economisire 9
CAPITOLUL 2 - FACTORI, CONDITII SI EFECTE ALE PROCESULUI DE 
ECONOMISIRE 11
2.1. Comportamentul de economisire. Factori cauzali 11
2.2. Inflatia 13
2.3. Dobanda 16
2.3.1. Rata medie a dobanzii bancare pasive 17
2.3.2. Marja medie de rata nominala a dobanzii 18
2.4. Optimul calitate-cost 18
CAPITOLUL 3 - FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR IN 
SISTEMUL BANCAR (FGDSB) 20
3.1. Generalitati despre Fond 20
3.2. Rolul FGDSB in asigurarea stabilitatii sistemului banca
si in cresterea economisirii in depozite 20
3.3. Situatia financiara a Fondului 21
3.4. Plata depozitelor insolvabile garantate de FGDSB 23
CAPITOLUL 4 - ANALIZA EVOLUTIEI DEPOZITELOR IN ULTIMII 
ANI SI TENDINTE IN PROCESUL DE ECONOMISIRE 25
4.1. Tendinte bancare la inceputul anului 2009 25
4.2. Situatiile in care populatia este dispusa sa economiseasca 26
4.3. Evolutia procesului de economisire 28
4.4. Stabilitatea financiara, pozitia bilantiera a populatiei si economisirea 34
4.5. Comportamentul deponentilor din Romania in contextul crizei, in perioada 
diminuarii increderii in sistemul bancar 38
CONCLUZII 41
BIBLIOGRAFIE 43
ANEXE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Avand in vedere ca fundamentul sistemului bancar este atragerea de lichiditati din randul populatiei pentru a le oferi la randul ei sub forma de credite, in vederea obtinerii profitului, economisirea reprezinta un fenomen deosebit de important si interesant in a-l analiza.
Aceasta lucrare isi propune sa trateze o problema de actualitate si de o importanta deosebita, si anume - analiza evolutiei procesului de economisire si evidentierea tendintelor ce au avut loc in contextul influentei anumitor factori macroeconomici, cum ar fi: rata dobanzii, rata inflatiei, s.a., dar si in contextul situatiei economice nationale si mondiale. Astfel, voi pune alaturi cateva variabile macroeconomice care constituie asemenea cauzalitati, in vederea extragerii unor concluzii privind cauzalitatile si comportamentele medii privind cererea de depozite bancare.
De asemenea, am surprins momentele in care evenimentele de pe plan mondial si-au pus amprenta in mod direct si cu repercusiuni vizibile asupra depozitelor, evidentiind faptul ca undele de ,,soc" se propaga rapid si au loc imediat schimbari in procesul de economisire.
Astfel, lucrarea este impartita in patru capitole:
Primul capitol este cel dedicat aspectelor teoretice si de analiza generala a procesului de economisire in sistemul bancar, cu evidentierea produselor bancare participante ce reprezinta "actorii principali" in acest fenomen.
Al doilea capitol este dedicat prezentarii factorilor cauzali care influenteaza in mod direct si nu numai comportamentul populatiei in ceea ce priveste economisirea, acestia fiind de natura economica (inflatie, rata dobanzii bancare pasive, randametul titlurilor de valoare, randamentul pietei imobiliare, etc.) si psiho-sociologiga (prudenta, intentia de a lasa mosteniri, pesimism cu privire la veniturile viiotare, increderea in sistemul bancar, etc.). In legatura cu economisirea, se pot distinge variabile care se refera la sursele de economisire, cauzele economisirii si avantajul comparativ al economisirii. 
Al treilea capitol este dedicata Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar prin evidentierea rolului pe care il are acesta in asigurarea stabilitatii sistemului bancar, pastrarea deponentilor existenti si atragerea altor noi deponenti. In continuarea acestui capitol este prezentata situatia financiara a Fondului, de unde isi atrage resursele, FMI venind recent in sustinerea acestuia prin acordul de imprumut semnat cu statul in care era cuprinsa si aceasta masura. 
In contextul crizei, Fondul a devenit un pilon de credibilitate pentru sistemul bancar care are nevoie sa atraga sume cat mai mari de la deponenti
De asemenea in acest capitol este prezentata si modalitatea de plata de catre Fond a depozitelor devenite insolvabile, printre care se remarca faptul ca nu mai este nevoie de interventia instantei.
Al patrulea capitol este cel dedicat studiului de caz efectiv, unde am analizat analiza evolutiei procesului de economisire in perioada 2004-2009 si din care am desprins tendintele ce se evidentiau de-a lungul perioadei sub actiunea factorilor de influenta. 
Capitolul incepe prin evidentierea tendintelor din anul curent, urmat de comportamentul populatiei in ceea ce priveste economisirea, dupa care urmeaza analiza evolutiei in sine a procesului de economisire. Este abordata problematica stabilitatii financiare si in contextul crizei economice mondiale si diminuarii increderii in sistemul bancar in urma falimenului bancii Lehman Brothers inregistrat in toamna anului 2008.
Ultima parte a acestei lucrari este cea alocata concluziilor si propunerilor. Analizand rezultatele numerice de la capitolele anterioare, am mentionat principalii factori care au contribuit la evolutia procesului de economisire si evidentierea momentelor de impact major.
CAPITOLUL 1
ASPECTE GENERALE ALE PROCESULUI DE ECONOMISIRE IN SISTEMUL BANCAR DIN ROMANIA
Asa cum se cunoaste, economisirea depinde in principal de venit. Oamenii tind sa economiseasca mai mult pe masura ce venitul lor creste, cresterea economica sporind veniturile, vor spori si sumele economisite, in raport cu veniturile. 
Uneori, dorinta de a economisi treptat ajunge sa depaseasca dorinta de a investi, caz in care, obiectivul de a economisi o suma mai mare va fi franat de o cerere agregata insuficienta, ceea ce va conduce la o productie mai scazuta, determinand un somaj mai ridicat, pana in momentul in care veniturile diminuate obtinute ale celor care economisesc, ii vor determina pe acestia sa stopeze economisirea intr-o proportie mai mare decat doresc investitorii sa cheltuiasca.
Se stie ca, atat reprezentantii teoriei bazate pe oferta, cat si cei ai teoriei bazate pe cerere sunt de acord ca veniturile reale mai mari depind de rate adecvate corespunzatoare de investitii. Totusi, in timp ce sustinatorii teoriei economice bazate pe oferta considera ca realizarea de investitii majorate depinde de intensificarea stimulentului de a economisi, reprezentantii teoriei bazate pe cerere, considera ca economisirea se va regla prin propria ei grija, in conditiile in care se poate mentine nivelul cheltuielilor de investitii, solutia fiind mentinerea cererii de bunuri, astfel incat investitorii sa doreasca sa cumpere bunuri de capital.
Scaderea ratei economiilor i-a alarmat pe multi economisti, deoarece pe termen lung, formarea capitalului unei tari este determinata de rata nationala de economisire. In situatia in care o tara economiseste mai mult, capitalul ei sporeste rapid si economia beneficiaza de o crestere accentuata a productiei potentiale. In situatia in care rata economiilor unei tari are o valoare scazuta, echipamentul si unitatile productive se uzeaza moral, iar infrastructura incepe sa se deterioreze.
Multe cauze au fost considerate vinovate pentru declinul ratelor nationale de economisire. Unii analisti au identificat ca "vinovat" fenomenul inflatie, desi aceasta pare sa fi fost "achitat", avand in vedere declinul continuu al economiilor care s-a inregistrat si dupa atenuarea lui in economie. Altii, au legat diminuarea inregistrata in ultimii ani, de motivatia de a nu economisi, din cauza impozitelor mari si a beneficiilor reduse obtinute de pe urma economiilor, dupa impozitare. Printre alte cauze sugerate se numara si cele de natura sociologica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte in Procesul de Economisire din Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!