Tendințe pe piața serviciilor de asigurări de viață din România

Extras din licență

De-a lungul timpului, multi oameni intelepti au facut referiri, in cugetarile lor, la asigurari. Motivul este legat de grija oamenilor pentru prezent si, mai ales, pentru viitor, pentru ca din totdeauna s-au gandit sa se apere de ceea ce le poate produce pagube sau suferinte: dusmani, intemperii, accidente, moarte Faptul ca in prezent, in lumea dezvoltata, nimic nu se imagineaza in afara asigurarilor, ca orice casa care se construieste, orice masina care se cumpara, orice credit care se obtine, orice copil care se naste, se aplica aproape automat, si incheierea cel putin a unei polite de asigurare, confirma importanta acestui mod de gandire in intreaga viata. Este o parte naturala a simtului de prevenire si de prevedere care face parte din traditie, educatie, din modul natural de gandire in perspectiva si chiar din instinct. Pentru viata secolului al XXI - lea, nu se poate imagina un real progres, sustinut si de durata, in afara asigurarilor. Sa ne gandim numai la avalansa de catastrofe naturale din ultimii ani care au afectat multe zone ale lumii, au adus suferinte milioanelor de locuitori si au creat imense pierderi economice.
Faptul, indeobste cunoscut si constatat, ca puterea economica a unei tari se afla in sistemul bancar si de asigurari nu mai are nevoie de argumente. Nu este intamplator ca economiile cele mai stabile, in care si prosperitatea populatiei este remarcabila, se intalnesc in tarile in care asigurarile sunt bine reprezentate in viata economica.
Datorita amplei sfere de cuprindere si a diversitatii formelor de asigurare, inventivitatii permanente a asiguratorilor, reasiguratorilor si brokerilor de a oferi protectii noi, pentru riscuri din ce in ce mai deosebite care depasesc, uneori, definitia clasica a asigurabilitatii, studierea acestui domeniu nu are limite spatiale si obliga involuntar la un interes in crestere. Este un domeniu foarte dinamic si cuprinzator atat cantitativ, cat si calitativ, a carui evolutie marcheaza chiar progresul economic, tehnologic si, de ce nu, al omenirii in general. Asigurarile si reasigurarile acopera aproape intreaga varietate a activitatii umane: afaceri, cultura, educatie, calatorii, viata de familie, cu tot ce presupun acestea; ele depasesc orice fel de granite, atenueaza diferentele de cultura, traditie si mentalitate intre varste si natiuni.
Cresterea si diversificarea activitatii economice, si implicit, a schimburilor internationale de valori au dus la crearea si dezvoltarea unor piete active si concurente de asigurari si reasigurari. Asigurarile si reasigurarile sunt marcate de un grad ridicat de eterogenitate determinat de existenta unei mari diversitati de tipuri si categorii de afaceri.
Practic, poate mai mult decat in alte sfere ale cunoasterii, in acest domeniu al asigurarilor, cu cat citesti mai mult, cu atat vrei sa stii mai mult si sa descoperi mai mult. 
"Daca ar fi dupa mine, as scrie cuvantul "asigurare" pe usa fiecarei case si pe fruntea fiecarui om, pentru ca sunt convins ca pentru sacrificii neconceput de mici, familii intregi pot fi protejate impotriva catastrofelor care le-ar putea distruge pentru totdeauna... Abia atunci as putea fi multumit, caci asigurarea protejeaza familia in cazul ivirii unei nenorociri si a unor pagube ireparabile " 
CAPITOLUL 1
PIATA ASIGURARILOR 
1.ABORDARI TEORETICE ALE ASIGURARII
In ciuda eforturilor facute de unii oameni de stiinta pentru descoperirea primelor operatiuni de asigurari, acestea nu au putut fi identificate cu precizie. Totusi in urma unor indelungi cautari, au fost gasite dovezi ale unor operatiuni de impartire a riscurilor ce dateaza din aceeasi perioada cu aparitia primelor forme organizate de comert.
1.1.CONCEPTUL DE ASIGURARE
De-a lungul timpului, viata si bunurile oamenilor au fost adesea amenintate de nenumarate pericole. In trecut, oamenii apareau in postura de victime doar ale diferitelor fenomene naturale. In zilele noastre, au aparut si alte riscuri extrem de variate, ca urmare a perfectionarii continue a tehnicii si tehnologiilor, a extinderii aglomerarilor urbane, a cresterii numarului mijloacelor de transport, a utilizarii pe o scara cat mai larga a energiei atomice etc.
Existenta diferitelor riscuri au determinat oamenii sa descopere si sa aplice diverse mijloace de protectie impotriva riscurilor generatoare de pagube potentiale la care erau expuse activitatile lor sau insasi fiinta lor. Asemenea mijloace au la baza prevenirea, asistenta si prevederea. 
Prevenirea constituie cel mai bun mijloc de protectie, dar nu este intotdeauna posibila, mai ales daca riscurile sunt generate de fortele dezlantuite ale naturii.
Asistenta reprezinta o actiune ce vizeaza repararea daunelor. Ea este incerta si nu intotdeauna suficienta, neputand repara decat partial si momentan pagubele suferite.
Prevederea implica constituirea anticipata a unor resurse pentru nevoi viitoare. Cea mai reusita si mai eficienta forma a prevederii s-a dovedit a fi asigurarea.


Fisiere în arhivă (1):

  • Tendinte pe piata serviciilor de asigurari de viata din Romania.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

Alexa Constantin, "Asigurari si Reasigurari in comertul international", Editura All,
Ciurel Violeta Bucuresti, 1992
Alexa Constantin, "Transporturi si asigurari", Editura Metropol, Bucuresti, 1994
Suta Alexandru
Alexandru Felicia "Asigurari de bunuri si persoane: aspecte teoretice, aplicatii 
Armeanu Daniel practice", Editura Economica, Bucuresti, 2003
Bercea Florian "Asigurari de stat", Editia a III-a, Editura Didactica si 
Pedagocica, Bucuresti, 1996
Bistriceanu Gheorghe "Dictionar de asigurari", Editura Stiintifica, Bucuresti 1991 
Bercea Florian
Macovei E. I. 
Ciurel Violeta "Asigurari si reasigurari: abordari teoretice si practici 
internationale", Editura All Beck, Bucuresti, 2000
Constantinescu Anghel "Marketing in asigurari", Editura Bren, Bucuresti, 1998
Constantinescu Anghel "Asigurarea si managementul riscului", Editura Tehnica, 
Dobrin Marinica Bucuresti, 1998 
Constantinescu Anghel "Introducere in asigurari", Editura Tehnica, Bucuresti, 1998 
Dobrin Marinica
Constantinescu Anghel "Practica asigurarilor", Editura Semne '94, Bucuresti 1999 
Dobrin Marinica
Dobrin Marinica "Asigurari si reasigurari", Editura Fundatiei Ramania de Maine,
Bucuresti, 2000
Galiceanu Ioan "Economia asigurarilor", Editura Universitaria, Craiova, 1996
Lungu Constantin "Asigurarile de viata si modernizarea acestora", Editura Sedcom 
Libris, Iasi, 2003
Negoita Ion "Aplicatii practice in asigurari si reasigurari", Editura Etape,
Sibiu, 2001
Purcaru Ion "Asigurari de persoane si bunuri", Editura Ase, Bucuresti, 2003 
Mircea Iulian
Lazar Gheorghe
Tanasescu Paul "Asigurari moderne de bunuri si persoane", Editura Ase, 
Dragota Mihaela Bucuresti, 2003 
Lazarescu Sorin
Serbanescu Cosmin
Vacarel Iulian "Asigurari si reasigurari", Editura Expert, Bucuresti, 2000


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!