Tensiuni Remanente - Metode si Instalatie pentru Reducerea Acestora

Extras din licenta Cum descarc?

1. Tensiuni remanente. Fenomen si cauzalitate. Clasificare
In atentia prelucratorilor mecanici sta imbunatatirea continua a caracteristicilor mecanice ale produselor metalice, deoarece de acestea sunt legate in mod nemijlocit gabaritul, masa specifica si fiabilitatea produsului. Caracteristicile mecanice au doua componente fundamentale: rezistenta functionala si stabilitatea dimensionala in timp, cele doua componente interconditionandu-se reciproc. 
Rezistenta functionala este asigurata de respectarea de catre materialul piesei a unor restrictii impuse de legea lui Hooke; stabilitatea dimensionala fiind asigurata de rezistenta la uzura si starea tensiunilor reziduale instabile. Aceste tensiuni reziduale instabile duc la fisurari si la modificari dimensionale ale pieselor. Problema care se pune este de a inlatura tensiunile interne instabile intr-o masura cat mai mare, fara a afecta starea tensionala reziduala stabila.
Tensiunile remanente reprezinta acele tensiuni care exista intr-un corp (piesa) atunci cand acesta nu este supus nici unei forte exterioare. Ele mai sunt cunoscute si sub denumirea de tensiuni reziduale, interne sau permanente. Notiunea de tensiune interna nu este recomandata pentru utilizare, deoarece aceasta denumire nu face deosebirea intre tensiunile produse de sarcinile exterioare aplicate si tensiunile existente in lipsa acestora. In definitiv, toate tensiunile sunt interne. Din acest motiv se va utiliza denumirea de tensiune remanenta.
Se studiaza ca exemplu o tabla din otel laminata in conditii in care curgerea plastica sa apara numai la suprafata acesteia (figura 1, a). La suprafata tablei, fibrele deformate la rece tind sa se lungeasca, in timp ce in zona centrala a tablei fibrele raman nemodificate. Fibrele de la centrul tablei si cele de la suprafata se vor influenta reciproc: cele centrale tind sa impiedice alungirea fibrelor de la suprafata in timp ce acestea cauta sa intinda fibrele centrale. 
Rezultatul acestor influente reciproce da nastere la tensiuni remanente de compresiune ridicate pe suprafata tablei si tensiuni remanente de intindere in centrul tablei (figura 1, b).
Sistemul de forte produs de catre tensiunile remanente trebuie sa fie in echilibru static, adica forta totala care actioneaza, asupra unui plan oarecare din corp si momentul total trebuie sa fie nule. Aceasta inseamna ca suprafata de sub portiunea curba ce reprezinta variatia tensiunilor de compresiune, trebuie sa fie egala cu suprafata de deasupra portiunii curbei ce reprezinta variatia tensiunilor remanente de intindere.
Situatia este mai complicata intrucat, in realitate, starea de tensiuni remanente dintr-un punct oarecare este o stare spatiala. Uneori datorita simetriei, se ia in consideratie numai tensiunile remanente ce actioneaza pe o singura directie. Un exemplu clasic de modificare a volumului datorita tensiunilor interne il constituie racirea unui lingou, de dimensiuni mari, dintr-un metal care nu prezinta modificari de faza. Diferentele de temperatura care exista intre suprafata si centrul lingoului sunt suficiente pentru a da nastere unor tensiuni remanente. Intrucat colturile se racesc mai repede decat centrul contractia termica aparuta produce un dezechilibru al deformatiilor intre ele si centrul lingoului. Acest dezechilibru conduce la aparitia unor tensiuni longitudinale (figura 2, b). Zona centrala nu poate suporta tensiunile de compresiune impuse si se contracta pentru a reduce o parte din aceste tensiuni (figura 2, c). 
La racirea completa a lingoului, contractia totala va fi mai mare in mijloc decat in zona marginilor, deoarece in aceasta zona contractia se datoreaza atat racirii cat si deformatiei plastice (figura 2, d). In zona muchiilor avem tensiuni remanente de compresiune in timp ce in zona centrala tensiunile sunt de intindere. Tensiunile remanente trebuie considerate numai ca tensiuni elastice. Valoarea maxima pe care o poate atinge tensiunea remanenta este egala cu limita de elasticitate a materialului. O tensiune care ar depasi limita de elasticitate fara a exista forte exterioare care sa i se opuna, ar fi preluata de deformatia plastica a materialului, pana va atinge valoarea limitei de curgere.
In principiu tensiunile interne se clasifica in:
- macrotensiuni interne ;
- microtensiuni interne ;
- tensiuni de reactie.
Macrotensiunile interne variaza continuu in tot volumul corpului si actioneaza asupra unor zone de dimensiuni mari in raport cu dimensiunile atomice.
Microtensiunile interne actioneaza asupra unor zone cu ordinul de marime a catorva celule, desi efectul lor se poate extinde chiar pe mai mult de un graunte. Ele variaza mult de la un graunte la altul, datorita anizotropiei cristalelor. Un exemplu de microtensiuni interne il constituie precipitarea particulelor de faza secundara dintr-o solutie solida. Daca particulele de faza secundara au o densitate mai mica decat masa de baza, atunci fiecare particula cautand sa ocupe un volum mai mare, este comprimata de masa de baza. Fenomenul conduce la dezvoltarea unor tensiuni de intindere in masa de baza, pe directia radiala si circumferentiala fata de particulele de faza secundara.
Determinarea experimentala a microtensiunilor interne in sistem cu doua faze este foarte greu de realizat, desi valorile lor medii au fost determinate cu raze X.
Tensiunile remanente de reactie apar in piesele asamblate, in special in constructii sudate. Datorita interactiunii intre piesele ce compun un ansamblu, diferite parti ale acestuia pot fi tensionate desi constructia nu este supusa unei sarcini exterioare. Atat sudura electrica prin puncte cat si sudarea cap la cap produc tensiuni mari de intindere in centrul suprafetei de aplicare a caldurii.
Prelucrarea cu alice, ciocanirea suprafetei si roluirea suprafetei produc stari plane de tensiuni remanente de compresiune in zona suprafetei, care sunt echilibrate de catre starile plane de tensiune de intindere ce apar in interior. Acoperirile dure (cromare, nichelare) pot produce tensiuni remanente fie de intindere fie de compresiune, in functie de conditiile de desfasurare al procesului de acoperire.


Fisiere in arhiva (20):

 • Desen solid
  • cap surub 3.SLDDRW
  • cap surub.SLDDRW
  • cu linii trase.SLDDRW
  • DESEN.SLDDRW
  • Draw1.SLDDRW
  • final.PDF
  • final.SLDDRW
  • hex nut style 1 fine gradeab_iso.SLDPRT
  • hex structural bolt gradec_iso.SLDPRT
  • saiba grover imprimata.slddrw
  • saiba grover.slddrw
  • surub imprimat.SLDDRW
  • SW3dPS-Bolt M08x65.SLDPRT
  • SW3dPS-Nut M08.SLDPRT
  • SW3dPS-spring washer.SLDDRW
  • SW3dPS-spring washer.SLDPRT
  • swxJRNL.swj
 • rezumat.doc
 • Tensiuni Remanente. Metode si Instalatie pentru Reducerea Acestora.doc
 • Tensiuni Remanente. Metode si Instalatie pentru Reducerea Acestora.ppt

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!