Teoria Distincta a Dreptului

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE IN DREPTUL AFACERILOR
1. Continutul dreptului afacerilor 
2. Obiectul dreptului afacerilor 
2.1. Obiectul si campul afacerilor 
2.2. Caracteristicile unei operatiuni, activitati, pentru a fi considerate o afacere 
3. Notiunea si utilitatea dreptului afacerilor in sistemele nationale de drept 
4. Caracteristicile dreptului afacerilor 
4.1 Caracteristicile fundamentale ale obiectului dreptului afacerilor 
5. Principiile dreptului afacerilor 
I. Principiul libertatii in comert 
II. Principiul aparentei in comert 
III. Principiul caracterului oneros al afacerilor comerciale 
IV. Principiul concurentei loiale si normale 
V. Principiul promovarii drepturilor consumatorului 
6. Regimul juridic al intermedierii in dreptul afacerilor 
6.1. Contractul international de mandat comercial 
6.2. Contractul international de comision 
6.3. Intermedierea in dreptul anglo-saxon 
6.4. Dreptul aplicabil intermedierii de comert internatioal 
7. Evolutia dreptului afacerilor in Romania 
7.1. Codul comercial roman din 1887 si celelalte legiuri scrise 
7.2. Clasificarea uzurilor 
Capitolul II. RAPORTURILE SI IZVOARELE DREPTULUI AFACERILOR
1. Raporturile dreptului afacerilor cu alte discipline 
I. Raportul dreptului afacerilor cu stiintele economice 
II. Raportul dreptului afacerilor cu stiintele juridice 
2. Asemanari si deosebiri intre dreptul afacerilor si alte discipline 
3. Izvoarele dreptului afacerilor 
3.1. Clasificarea izvoarelor dreptului afacerilor 
4. Izvoarele si codificarea dreptului afacerilor 
1. Izvoarele interne 
2. Izvoare internationale 
3. Codificarea Dreptului 
CAPITOLUL III. ROLUL CAMERELOR DE COMERT SI INDUSTRIE IN DESFASURAREA ACTIVITATII COMERCIALE SI DE AFACERI
1. Sediul materiei 
2. Directii de perfectionare a mediului de afaceri in perioada 2005-2008 
2.1. Directii de perfectionare a mediului de afaceri si propuneri referitoare la politica fiscala 
2.2. Directii de perfectionare a mediului de afaceri si propuneri referitoare la dezvoltarea pietelor financiare 
2.3. Directii de perfectionare a mediului de afaceri si propuneri referitoare la combaterea coruptiei 
2.4. Directii de perfectionare a mediului de afaceri si propuneri referitoare la eliminarea barierelor administrative in dezvoltarea afacerilor 
2.5. Directii de perfectionare a mediului de afaceri si propuneri referitoare la consolidarea mediului de afaceri 
2.6. Directii de perfectionare a mediului de afaceri si propuneri referitoare la politica de concurenta 
2.7. Directii de perfectionare a mediului de afaceri si propuneri referitoare la politica in domeniul IMM-urilor si cooperatiei 
2.8. Directii de perfectionare a mediului de afaceri si propuneri referitoare la piata muncii 
2.9. Directii de perfectionare a mediului de afaceri si propuneri referitoare la fundamentarea deciziilor guvernamentale pentru imbunatatirea reglementarilor in domeniul mediului de afaceri 
3. Oportunitati si provocari pentru comertul si dezvoltarea firmelor in Europa extinsa 
3.1. Efecte ale largirii UE, asupra comunitatii de afaceri 
3. Domenii de actiune pentru Guvernele nationale, pentru imbunatatirea capacitatii


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Studierea dreptului afacerilor este important pentru insusirea elementelor esentiale ale dreptului afacerilor ca disciplina distincta de dreptul comercial, de dreptul comertului international si de alte discipline cu relevanta in dreptul afacerilor (dreptului muncii, dreptului administrativ, dreptului civil, procesual civil, penal si procesual penal). 
Elementele dreptului afacerilor sunt analizate in complexitatea relatiilor de afaceri si a mediului de afaceri in ansamblul sau, cuprinzand si elemente esentiale de concurenta in afaceri, protectie a consumatorului ca beneficiar al efectelor relatiilor de afaceri, toate abordate si in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. 
Obiectul afacerilor este constituit de catre raporturile juridice patrimoniale, care au un caracter volitional si patrimonial, precum si de comercialitate si internationalitate. Determinarea obiectului dreptului afacerilor se poate deosebi in functie de sistemul adoptat de legiuitor. 
Dreptul afacerilor este format dintr-un complex de norme, de natura variata, in compozitia caruia intra numeroase dispozitii de drept public, unele derogatorii de la dreptul civil, altele care dezvolta normele acestuia, iar altele reprezentand creatii proprii, care, in ansamblul lor, insa, reprezinta un tot, guvernat de principii generale si concepte originale, ce ii confera calitatea unui drept special.
Afacerea se caracterizeaza prin valorificarea unor disponibilitati materiale, financiare, personale, atrase, ea presupune un consum de capital plasat pentru o mai buna exploatatie si pentru o crestere neta cat mai substantiala. 
Chiar daca in 1993, data aparitiei volumului ,,Dreptul Afacerilor" nu se putea vorbi inca despre o ramura distincta, aceasta a inceput sa se contureze, pe masura ce anii au trecut si relatiile de afaceri au inceput sa se diversifice in contextul evolutiilor pe piata muncii, a relatiilor economico-financiare, a extinderii schimburilor comerciale intr-un spatiu geografic din ce in ce mai larg, a fenomenelor globalizarii care afecteaza un numar din ce in ce mai mare de tari. In contextul actual, in care elementele globalizarii sunt prezente din ce in ce mai mult in viata fiecarui roman, cetatean european, studierea dreptului afacerilor reprezinta o necesitate si ofera o imagine de ansamblu a mediului de afaceri, a normelor juridice si economice care reglementeza domeniul, in perspectiva unei economii competitive si performante. 
Statutul dreptului afacerilor nu poate fi astazi in Romania decat acela al unei ramuri de drept autonome, coexistenta acesteia cu dreptul comercial fiind francez sau unul roman, pare sa fie rodul unei acute inapetente pentru sinteza, coerenta si sistematizare didactice.
Dreptul afacerilor trebuie, insa, sa ofere celor care se pregatesc in profilul juridic si in profilul economic, pentru a consilia, a monta si a instrumenta in afaceri, viziunea si perspectiva dreptului, ca normativitate juridica, asupra entitatilor, institutiilor juridice si a conduitelor reglementate, care sunt implicate in afaceri. 
Dreptul afacerilor trebuie sa articuleze notiunile si entitatile de factura juridica si economica, sa sesizeze comunicatiile obligatorii si functionale dintre acestea. 
Lucrarea este structurata in trei capitole:
Capitolul I. Cuprinde sapte subcapitole despre continutul, obiectul, caracteristicile si principiile dreptului afacerilor, notiunea si utilitatea dreptului afacerilor in sistemele nationale de drept, cat si despre regimul juridic al intermedierii in dreptul afacerilor si evolutia dreptului afacerilor in Romania.
In Romania, dreptul afacerilor are ca obiect normele juridice referitoare la actele de comert si comercianti. Ca si normele dreptului civil, si aceste norme juridice, apartin dreptului privat.
Dreptul afacerilor poate fi definit ca fiind un ansamblu de norme juridice de drept privat care sunt aplicabile raporturilor juridice izvorate din actele si operatiunile considerate de lege ca fiind fapte de comert, precum si raporturile juridice la care participa persoanele care au calitatea de comerciant. 
Caracteristicile fundamentale ale obiectului dreptului afacerilor se deslusesc, cu limpezime, din definirea obiectului acestuia, si anume, caracterul volitional, care rezida din faptul ca participantii la activitatea de comert intern si international isi stabilesc, potrivit vointei lor proprii, drepturi si obligatii corelative in domeniul schimburilor, al cooperarii tehnico-stiintifice si economice, caracterul patrimonial care este conferit de acele raporturi patrimoniale, evaluabile in bani, care iau nastere intre cei care iau parte la vehicularea marfurilor, valorilor si cunostintelor pe plan mondial si care urmaresc obtinerea unui profit, caracterul comercial care este relevat de recurgerea la anumite criterii, in raport de definirea sa, in dreptul intern si caracterul international implica in aceasta privinta, obligatoriu, existenta unuia sau a mai multor elemente de extraneitate. 
Alte caracteristici ale dreptului afacerilor ar fi acelea ca dreptul afacerilor nu este un drept autonom, este un drept original, multidisciplinar si este un drept extrem de mobil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Distincta a Dreptului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!