Teoria Probabilitatilor

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1: NOTIUNI GENERALE DE TEORIA PROBABILITATILOR
In conditiile largirii considerabile a cadrului de aplicare a metodelor matematice moderne in toate domeniile de studiu si cercetare stiintifica ca si in rezolvarea unor probleme practice, o atentie deosebita se acorda teoriei probabilitatilor si aplicatiilor acesteia.
Teoria probabilitatilor este o disciplina matematica asemenea geometriei, algebrei, mecanicii sau statisticii matematice care s-a inchegat intr-o disciplina riguros construita cu metode specifice de cercetare, capabila sa satisfaca cerintele stiintelor naturii si ale tehnicii moderne, a caror dezvoltare, cunoaste astazi un avant fara precedent.
In diferitele domenii ale activitatii practice (tehnica, industrie, armata etc.) ne intalnim din ce in ce mai mult cu fenomene de masa. Studiul acestor fenomene, al legilor ce le guverneaza, ne va permite sa elaboram procedee si metode rationale de prelucrare si de analiza a datelor reale sau empirice, oferite de observarea fenomenelor de masa, pentru a releva legile probabilistice care se manifesta in aceste fenomene.
Legea este expresia acelor caracteristici care exista in diferite fenomene. Ea nu actioneaza asupra unui fenomen luat separat, ci asupra unui numar mare de fenomene de aceeasi clasa, continand ceea ce este stabil, esential si repetabil pentru fiecare din ele.
In acest sens, daca examinam o anumita clasa de fenomene si dezvaluim pentru ele legea care le guverneaza, atunci aceasta lege nu se refera la orice relatie sau legatura ci numai la cele esentiale, comune tuturor fenomenelor din clasa respectiva. Acesti factori care nu decurg din natura interna a procesului dat si care pot sa apara sau lipseasca fara sa impiedice procesul ca atare se numesc factori intamplatori.
Fenomenul imprastierii traiectoriilor se datoreaza faptului ca loviturile aceleiasi serii nu sunt trase in conditii absolut identice. De la o lovitura la alta conditiile balistice si meteorologice prezinta mici variatii care au un caracter accidental (intamplator). Cauzele imprastierii sunt deci intamplatoare (aleatoare), iar fenomenul imprastierii traiectoriilor este, de asemenea aleator.
Cauzele (sursele) imprastierii sunt reprezentate pe de o parte de surse care dau nastere neuniformitatii conditiilor initiale de miscare, iar pe de alta parte de surse care se manifesta pe timpul miscarii proiectilului pe traiectorie.
In categoria surselor de imprastiere care produc neuniformitatea vitezei initiale intra urmatoarele:
- mici variatii ale greutatii incarcaturii de azvarlire in limitele tolerantelor de fabricatie;
- neuniformitatea dimensiunilor, formei si proprietatilor fizico - chimice ale pulberii incarcaturilor de azvarlire, ceea ce conduce la variatii ale impulsului si fortei pulberii;
- neuniformitatea temperaturii incarcaturii de pulbere de la o lovitura la alta (la calculul corectiilor se considera o anumita temperatura medie a incarcaturii, dar fata de aceasta exista intotdeauna mici variatii);
- neuniformitatea valorilor volumului camerei de incarcare, W0, ca urmare a faptului ca dimensiunile partii de dinapoi a proiectilului variaza de la un proiectil la altul in limitele tolerantelor de fabricatie;
- micile abateri ale greutatii proiectilului, ca urmare a tolerantelor de fabricatie (proiectile cu greutate asa-zis normala sau cu un anumit numar de semne au de fapt greutatea incadrata in limite mici);
- neuniformitatea curgerii gazelor in spatele proiectilului, in interiorul tevii, de la un proiectil la altul.
Datorita cauzelor de mai sus, vitezele initiale in cadrul unei serii pot varia cu cca. ?1% cand V0 este in jur de 200 m/s, cu cca. ?0,75% daca V0 este in jur de 350 m/s si cu aproximativ ?(0,5 - 0,7) % in cazul vitezelor initiale cuprinse intre 400 m/s si 1000 m/s.
Variatiile greutatii, formei si dimensiunilor proiectilului, neuniformitatea prelucrarii suprafetelor, precum si cea a vitezei initiale conduc la abateri accidentale ale valorii coeficientului balistic c; astfel la tragerea unei serii de proiectile, valoarea coeficientului balistic poate sa varieze de la un proiectil la altul cu (1..3)% sau mai mult.
Jocurile normale ale mecanismelor de ochire, erorile generate de ochire, precum si erorile mici, admisibile, pe care le face ochitorul conduc la variatii ale unghiului de proiectie, care pot sa fie, de regula intre 0,5 miimi si o miime sau ceva mai mult, precum si la neuniformitatea directiei de tragere in plan orizontal.
Variatiile conditiilor initiale ale miscarii in jurul centrului de masa de la o lovitura la alta se datoreaza mai multor cauze cum ar fi neuniformitatea dimensiunilor partii dinapoi a proiectilului, abaterile pozitiei centrului de masa (excentricitati rezultate din fabricatie), mici variatii ale unghiului de zvacnire si ale vitezei unghiulare a tevii pe timpul zvacnirii, neuniformitatea deformatiilor clastice si a vibratiilor tevii etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Probabilitatilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!