Teoria si Jurisprudenta Europeana in Materia Egalitatii de Sanse si Tratament

Extras din licenta Cum descarc?

1. Introducere
Lucrarea de fata isi propune sa prezinte si sa analizeze legislatia europeana in privinta egalitatii de sanse si tratament.
Vom prezenta, pe parcursul lucrarii, notiunile de egalitate de sanse si egalitate de tratament si vom face distinctia intre cele doua notiuni. 
Importanta pe care o acorda institutiile care vegheaza la bunul mers al Uniunii Europene egalitatii de sanse si egalitatii de tratament este atestata de faptul ca anul 2007 a fost declarat Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti.
S-a dorit atunci, printre altele, cresterea gradului de constientizare a dreptului la egalitate si nediscriminare, celebrarea diversitatii si egalitatii si promovarea unei societati bazate pe o mai mare coeziune. 
Cetatenii Uniunii Europene au dreptul la un tratament egal, indiferent de sexul acestora, de rasa, de originea etnica, de religie sau de orientare sexuala. Cetatenii romani, in urma apartenentei Romaniei la Uniunea Europeana, beneficiaza de acelasi tratament egal, in conformitate cu legislatia europeana.
Vom prezenta in aceasta lucrare criteriile de discriminare in materia raporturilor de munca si vom arata cum este reglementata egalitatea de sanse si tratament la nivel international (la nivelul Organizatiei Internationale pentru Migratie - OIM, la nivelul Consiliului Europei, prin Carta Sociala, si la nivelul Uniunii Europene - prin directivele trasate).
Egalitatea de sanse este un principiu fundamental pe care se constituie dreptul social european. Principiul nediscriminarii este prezent in acte precum Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Declaratia Universala a Drepturilor Omului din 1948, Conventia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare fata de femei, Conventia Organizatiei Internationale a Muncii etc.
Articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006, adoptat de Consiliul Uniunii Europene din 11 iulie 2006, certifica egalitatea de sanse intre barbati si femei si asigura luarea de masuri de catre statele membre ale Uniunii Europene si de catre Comisia Europeana pentru a fi prevenite discriminarile de orice fel (bazate pe sex, rasa, origine etnica, religie, orientare sexuala etc).
Consideram ca egalitatea de sanse este unul din elementele primordiale pentru respectarea Dreptului Muncii, crearea de avantaje unei persoane pentru obtinerea unui loc de munca reprezentand un act de injustitie. A-i facilita unei persoane, prin diverse mijloace, obtinerea unui loc de munca ce nu este potrivit cu aptitudinile si competentele acesteia reprezinta crearea unui prejudiciu persoanei care este calificata din toate punctele de vedere pentru exercitarea acelei munci intr-un mod profesionist.
O societate care se ghideaza dupa alte principii, nu dupa cele ale competentei si meritocratiei, nu este o societate capabila sa genereze progres. Privarea unei persoane care este indreptatita prin prisma studiilor si a experientei la obtinerea unui post de munca si oferirea acelui post unei persoane care nu este pregatita pentru a se achita corespunzator de sarcinile postului respectiv duce, in cele din urma, la rezultate mai slabe din punct de vedere economic pentru intreprinderea sau compania care il angajeaza pe cel mai putin competent. Multiplicarea acestei practici la scara larga duce la o economie mai putin performanta. Iata de ce identificarea cazurilor de nerespectare a principiului egalitatii de sanse si sanctionarea lor este deosebit de importanta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria si Jurisprudenta Europeana in Materia Egalitatii de Sanse si Tratament.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!