Teorii ale Motivatiei si Satisfactiei in Munca si Conceperea Sistemului de Salarizare

Extras din licenta Cum descarc?

Cap. 1.TEORII ALE MOTIVATIEI SI ASTISFACTIEI
IN MUNCA
1.1 Definirea conceptelor de motivatie si satisfactie in munca
Motivatia este un ,, concept fundamental explicat in diferite maniere in psihologie si in general in stiintele despre om, exprimand faptul ca la baza conduitei umane se afla intodeauna un ansamblu de mobiluri - trebuinte, tendinte, efecte, interese, intentii, idealuri care sustin realizarea anumitor actiuni, fapte, atitudini. 
Originea cuvantului o constitue latinescul ,,movere", adica ceea ce pune in miscare, ceea ce impinge la actiune. Plecand de la aceasta definire, regasim in literature de specialitate abordari care se centreaza fie asupra individului, fie a individului in relatie cu mediul sau.
Prima abordare sustine ca forta motivationala este interioara individului si depinde de caracteristici personale ca nevoile, pulsiunile, instinctele, trasaturi de personalitate ca: hedonismul, aviditatea, gelozia. In perspectiva situationala, comportamentul depinde si de factori exterior individului, respective de mediul sau de lucru, natura muncii, stilul de conducere al superiorilor.
Astfel autorii care se incadreaza in prima categorie ( Maslow, Alderfer, McClleland, Frued, etc ) sub influenta psihologiei sau psihianalizei, defines motivatia ca :
forta care permite trecerea organismului din starea de repaos in starea de nevoie;
ceea ce impinge individual sa actioneze in functie de nevoile sale;
o stare de tensiune care pune organismul in miscare pana la reducerea tensiunii.
Se observa ca motivarea, este gandita in afara grupului si a contextului in care individual actioneaza, ca motivatiile au doar cause individuale. Astfel , retinand in principal idea ca motivatiile reprezinta ,, ceea ce impinge la actiune' iar comportamentul reflecta actiunile intreprinse in vederea atingerii unor scopuri, deduce ca motivatiile determina comportamentele individului.
Omul desfasoara multe activitati: mananca, se joaca, invata, colectioneaza lucrari de arta, isi agreseaza semenii, ii ajuta, etc. O trasatura comuna acestor activitati este motivatia, fiind primul lor element cronologic.
A cunoaste motivatia unei persoane echivaleaza cu gasirea raspunsului la intrebarea ,,de ce'' inteprinde o activitate. Raspunsul este dificil, deoarece cauzele declansatoare sunt multiple si nu se pot reduce la stimulii externi. 
Activitatea, reactiile sunt declansate si de cauze interne; ansamblul lor a fost numit motivatie de la latinescul ,,motivus" ( care pune in miscare ). Pentru unii psihologi, motivul este numele generic al oricarei componente a motivatiei fiind definit ca fenomen psihic ce declanseaza, directioneaza si sustine energetic activitatea. Componentele sistemului motivational sunt numeroase, variaza ca origine, mod de satisfacere si functii, clasificarea si explicarea lor fiind controversate. Cei mai multi psihologi accepta azi ca motivatia umana include mentionate mai sus: trebuinte, tendinte, intentii, dorinte, motive, interese, aspiratii, convingeri.
Pentru descrierea motivatiei s-au utilizat in psihologie metafore construite pe baza unor notiuni imprumutate din fizica.
Motivatia actioneaza ca un camp de forte ( Kurt Lewin ) in care se afla atat subiectul cat si obiectele, persoanele, activitatile. Pentru a caracteriza o componenta a motivatiei s-a folosit conceptul de vector care poseda in fizica: marime, directie si sens. Analog vectorilor fizici, vectorii - motivatiei sunt caracterizati prin intensitate, directie si sens, proprietati care pot fi masurate prin anumite metode psihologice. Directia si sensul unui vector exprima atractia, aproprierea, evitarea sau respingerea. Intensitatea lui, se regaseste in forta de apropiere sau respingere. Intre motivatiile active la un moment dat, ca si intre fortele fizice, pot exista relatii diverse, dar mult mai complexe. 
A motiva are insemnari diferite pentru specialisti din domeni psihologice astfel:
- pentru psihianalisti inseamna solicitarea unor pulsiuni fundamentale;
- pentru psihologii clasici a motiva inseamna a face apel la nevoile fundamentale a oamenilor;
- pentru psihologii behavioristi, gasirea stimulilor de nivel biologic care declanseaza comportamente instinctive si reflexe;
- pentru psihologii clinicieni, a motiva insemna a face apel la certitudini affective cu care individul a fost impregnate in mediul sau familiat, scolar si social.
O alta abordare a motivatiei o trateaza definit drept un ansamblu de mobiluri interne 
( trebuinte, atractii, emotii, idealuri ) devenite constiente sub forma scopurilor si nazuintelor indivizilor.
O alta definitie potrivit careia motivatia este un motivatia este un model intern al unui individ privind interesele individuale sau de grup, raportate la cerintele sociale generale, vizand totodata si modalitati specifice de satisfactie a lor.
In acest concept motivational, motivatia este dubla conditionata:
- pe de-o parte de factorii de mediu, ca influente externe, care se manifestaa direct asupra fiintei vii;
- pe de alta parte, de factorii interni, adica de conditiile interne ale organismului uman, care au o dinamica proprie si care pot genera anumite modificari structural si functionale.
Indiferent de natura factorilor interni sau externi prin constientizare, acestia sunt generator de motive, concretizate mai apoi in impulsuri externe spre actiune, impulsuri care se nasc in subiectul insusi, in psihicul individului.
Unul dintre elementele esentiale care ajuta la definirea conceptului de motivatie este interesul, care mediaza, ca un factor selective, intre nevoia obiectiva, imediata sau perspectiva, nascandu-se astfle idealul si aspiratia.
Putem concluziona ca in acesta conceptie motivationala, motivatia este o stare interna de mobilizare, activare si directionare a resurselor fizice si mecanismul intern prin care se realizeaza o asemenea stare de mobilizare, tinand cont de faptul ca motivatia este deschisa spre stimuli care o pun in miscare.


Fisiere in arhiva (2):

  • Teorii ale Motivatiei si Satisfactiei in Munca si Conceperea Sistemului de Salarizare
    • TEORII ALE MOTIVATIEI SI SATISFACTIEI IN MUNCA SI CONCEPEREA SISTEMULUI DE SALARIZARE.doc
    • TEORII ALE MOTIVATIEI SI SATISFACTIEI IN MUNCA SI CONCEPEREA SISTEMULUI DE SALARIZARE.ppt

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!