Teorii Contabile si Optiuni Utilizate pe Pietele de Capital

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In economia de piata functionarea pietei de capital joaca un rol deosebit de important, iar deciziile pe care le iau agentii economici in ceea ce priveste activitatea acestora sunt si in functie de evolutia pietei de capital, acest aspect interesand in mod deosebit factorii de decizie ai societatilor pe actiuni cotate la bursa, dar nu numai.
Desi piata de capital din Romania se confrunta in ultima perioada cu situati negative, castigurile scad simtitor, totusi ea ramane un element important in functionarea economiei de piata din tara noastra, dar si o principala modalitate de investire.
Piata de capital prin mecanismele ei de functionare poate aduce castiguri mari, dar cine actioneaza pe aceasta piata trebuie sa-si asume si o serie de riscuri.
In vederea functionarii cat mai eficiente a acestei piete exista o serie de organisme care reglementeaza buna functionare a ei, principalul organism fiind Comisia Nationala de Valori Mobiliare.
Gestionarea eficienta a pietei de capital are in vedere o serie de teori contabile ce vizeaza pietele de capital, teorii ce se aplica pe pietele de capital ale lumii, dar in Romania acest aspecteste mai putin dezvoltat. 
Teoria contabila trebuie sa furnizeze celor ce iau decizii sau care elaboreaza politicile contabile instrumente care sa le permita adoptarea celor mai bune solutii, in cadrul problemelor procedurale cu care se confrunta.
Exista o intreaga ,,colectie" de teorii contabile care se afla in conflict, in mod frecvent. Dificultatile privind formularea unei teorii general valabile si acceptabile decurg din divergentele privind obiectivele contabilitatii.
Optiunile, ca active financiare, dau posibilitatea reversibilitatii (flexibilitatii) asupra proiectului initial de investitii. Investitorul, ce cumpara un numar de optiuni, are acum posibilitatea, pe durata de valabilitate a optiunii sau chiar la scadnta ei, fie sa pastreze aceste active, fie sa renute la el, daca, pe parcus apare o oportunitate mai avantajoasa de investire,
Obiectul general al contabilitatii este acela de a furniza informatii de calitate investitorilor prezenti si potentiali, care sa faciliteze luarea de decizii privind vanzarea, cumpararea sau detinrea de actiuni. Deoarece contabilitatea nua dezvoltat propriile modele privind deciziile de investii acestea au fost imprumutate din literatura financiara, ca de exemplu teoriile privind valoarea intrinseca, ipoteza pietei eficiente si teorii manageriale de gestiune a profitului, teorii pe care le vom trata in aceasta lucrare.
Capitolul 1.
Piata de capital si functionarea acesteia in economia de piata
1.1. Piata de capital. Caracterizare generala
Teritoriu aflat prin excelenta sub imperiul pragmatismul, domeniul pietelor financiare a inceput sa-si dezvolte si o redutabila latura teoretica. Chiar daca evidenta legaturii nemijlocite dintre teoire si practica mai este inca pusa la indoiala, nu trebuie uitat ca intreaga "teorie" a stiintei financiare moderne este fundamentata pe domeniul pietelor financiare.
Aceasta latura a finantelor poate demonstra oricand si caracterul sau practic (si dezvoltarea exploziva a burselor de valordemonstreaza acest lucru), dar si pe cel teoretic, fara ca aceste domenii sa poata fi delimitate cu precizie. In fapt, punerile de acord in privinta unor probleme marginale(care dau consistenta stiintelor clasice) apar ca inutile in cazul pietelor financiare, iar divergentele incep inca de la stabilirea domeniului de studiu. Astfel, Scoala anglo-saxsona (si, in primul rand, cea americana) desemneaza prin piata financiara totalitatea tranzactiilor cu instrumente monetare (paita monetara) si cu titluri pe termen lung (paita de capital). Dimpotriva, Scoala din restul Europei (si, in primul rand, cea franceza) defineste prin termenul de piata financiara: piata valorlor imoobiliare, reprezentand, alaturi de piata creditului si piata monetara, o componenta a pietei capitalurilor.
Asadar, piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor (fizice/juridice) care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, ce sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii.
Desigur, piata de capital prezinta interes si din alte puncte de vedere, permitand preluarea controlului asupra unor societati prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor castiguri pe termen scurt prin specularea modificarilor de curs ale valorilor mobiliare.In functie de momentul in care se realizeaza tranzactia, piata de capital se imparte in doua segmente:
Piata primara. Este piata pe care emisiunile noi de valori mobiliare sunt negociate pentru prima data. Concret, este vorba de procesul prin care intermediarii financiari, care de regula fac legatura intre societatea emitenta si investitori, se obliga sa plaseze valorile mobiliare nou emise in schimbul unui comision;
Piata secundara. Odata puse in circulatie valorile mobiliare pe piata primara, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara. Functionarea efectiva a pietei secundare se realizeaza prin intermediul pietelor de negocieri sau organizate: este in principal vorba de bursa de valori si de piata extrabursiera (sau piata OTC - Over the Counter Market,adica piata la ghiseu).
Astfel, in opinia noastra, bursa este cea mai importanta institutie a pietei de capital, specifica economiei de piata, concentrand cererea si oferta de valori mobiliare negociate in mod deschis si liber pornind de la reguli cunoscute.Printehnici specifice aici se realizeaza vanzari-cumparari de valori mobiliare traditionale (actiuni, obligatiuni, valute, bonuri de tezaur), cat si moderne (optiuni sau contracte futures).


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii Contabile si Optiuni Utilizate pe Pietele de Capital.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!