Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 24532
Mărime: 232.33KB (arhivat)
Publicat de: Amedeu Olaru
Puncte necesare: 12
UNIVERSITATEA „ALMA MATER” DIN SIBIU FACULTATEA DE DREPT SŢIINŢE SOCIALE SI POLITICE PROGRAMUL DE STUDII ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAP. 1 NOŢIUNEA DE CETĂŢENIE 5
  3. 1.1. Scurt istoric 5
  4. 1.2. Concept. Definiţia cetăţeniei 6
  5. 1.3. Formele cetăţeniei 8
  6. 1.3.1. Cetăţenia statutară şi cetăţenia identitară 8
  7. 1.3.2. Cetăţenia normativă şi cetăţenia efectivă 9
  8. 1.4. Identitatea cetăţeniei 9
  9. 1.5. Dobândirea şi pierderea cetăţeniei 12
  10. CAP. 2. TEORII CU PRIVIRE LA MODELE DE CETĂŢENIE 13
  11. 2.1. Contribuţii teoretice privind modelele de cetăţenie 13
  12. 2.1.1. Modelul evoluţionist al lui Marshall 13
  13. 2.1.2. Modelul „lib-lab“ al lui Dahrendorf 14
  14. 2.1.3. Modelul co-cetăţeniei al lui Donati 15
  15. 2.1.4. Modelul individalist a lui Leca 15
  16. 2.2. Cele mai importante modele de cetăţenie 16
  17. 2.2.1. Cetăţenia republicană 16
  18. 2.2.2. Cetăţenia liberală 16
  19. 2.2.3. Cetăţenia comunitaristă 16
  20. 2.3. Modelele viitoare de cetăţenie 17
  21. CAP. 3 CETĂŢENIA EUROPEANĂ 20
  22. 3.1 Bazele social-politice ale cetăţeniei europene 20
  23. 3.1.1. Unitatea teritorială 20
  24. 3.1.2. Destinul istoric 21
  25. 3.1.3. Mitul imperiului universal 22
  26. 3.1.4. Mitul unităţii creştine 24
  27. 3.1.5. Mitul unităţii intelectuale 24
  28. 3.1.6. Mitul unităţii pacificatoare 26
  29. 3.2.Uniunea Europeană şi problemele cetăţeniei europene 27
  30. 3.3 Limitele cetăţeniei europene 35
  31. 3.3.1. Unitatea cetăţeniei europene 35
  32. 3.3.2. Diversitatea cetăţeniei europene 37
  33. CAP. 4 ALTE ABORDĂRI ALE MODELELOR DE CETĂŢENIE 39
  34. 4.1. Cetăţenia Europeană în comparaţie cu Cetăţenia Americană 39
  35. 4.2. Problema cetăţeniei în contextul globalizării 42
  36. 4.3. România şi cetăţenia europeană 46
  37. CONCLUZII 50 LISTA DE ABREVIERI 55 BIBLIOGRAFIE 56
  38. Anexa 1 58
  39. Anexa 2 59

Extras din licență

I N T R O D U C E R E

În abordarea tematicii cuprinse în titlul lucrării, s-a pornit de la faptul că cetăţenia este o paradigmă a ştiinţelor politice, cu implicaţii în plan social şi pentru care se încearcă astăzi să i se găsească locul în multitudinea problemelor care stau în faţa europenilor. Dintre toate chestiunile care au frământat minţile guvernanţilor de a lungul istoriei, problema cetăţeniei, sau mai pe scurt, cum să faci o persoană să fie loială unui anumit sistem de guvernare, concomitent cu oferirea unor drepturi şi libertăţi care să nu-i suprime idealurile personale, a fost principala dorinţă a oricarui sistem politic, idiferent de epoca sau secolul în care au trăit aceştia.

Ce înseamnă să fii cetăţean- Care sunt drepturile şi responsabilităţile care definesc cetăţenia- Care este spaţiul public în care se exercită acest drept - Care sunt legăturile cetăţeniei cu cultura, cu identitatea, cu societatea civilă - Care sunt modelele şi formele de cetăţenie cele mai cunoscute- Modelul de cetăţean european este o utopie sau un lucru realizabil - Cum ar trebui să arate societatea în care trăieşte cetăţeanul european- Aceste întrebări generice, sintetizează o mică parte a marelui concept de cetăţean european, modelul desăvârşit după care tânjeşte orice cetăţean al Europei de astăzi şi căruia încercăm să-i dăm un răspuns în prezenta lucrare.

Avem în vedere când se porneşte la dezbaterea acestei problematici să fie incluse spre analiză valorile umane care aparţin creştinismului şi mai cu seamă spaţiului european, unde conceptul de cetăţenie a avut urcuşuri pe timpul Imperiului Roman, stagnări sau declin în feudalism şi din nou urcuşuri în istoria modernă. Cuprinderea în Uniunea Europeană a peste 97% din teritoriul Europei şi a peste 95% din populaţia continentului nostru, a creat dintr-o dată probleme noi in legatură cu circulaţia persoanelor dintr-un loc în altul cu drepturile şi libertăţile care sunt într-un loc şi nu sunt in altul, cu problemele economice sau juridice, ori a multor altor sute de chestiuni care se cer rezolvate.

Din păcate, Europa, leagănul culturii şi civilizaţiei mondiale, are cele mai grele şi mai ciudate legi şi reglementări care s-au format de-a lungul istoriei în cadrul fiecărei din cele 27 de ţări componente ale Uniunii Europene. In aceste ţări se vorbesc 25 de limbi recunoscute oficial şi încă 5 admise ca posibilitate de comunicare. Aproape că nu există două ţări care să aibă sisteme politice asemanătoare, justiţie sau mod de administrare identic. Poate problemele economice şi în aceeaşi măsură problemele sociale să apropie acest conglomerat de eterogenităţi de un numitor comun valabil pentru toate ţările.

Pe parcursul lucrării am încercat sa arătam ceea ce şi Uniunea Europeană cunoaşte ca problemă şi problematica cetăţeniei se poate face numai cu paşi marunţi şi intr-un timp destul de indelungat, concomitent cu rezolvarea altor probleme din domeniul politic, social, cultural, juridic,etc. În acest fel se nasc intrebări, se crează probleme cărora le trebuie răspunsuri şi rezolvări. Care este modelul de cetăţenie cel mai adecvat- Care ţară din Europa are cel mai eficace şi mai rentabil sistem de drepturi şi obligaţii care le acordă unui cetăţean şi in acelaşi timp poate fi generalizată în toată Europa- Răspunsul la aceste probleme îl simţim prin ceea ce Uniunea Europeană a creat până in prezent şi se simte sau se percepe de către fiecare cetăţean al acesteia.

În primul capitol al lucrarii am făcut o scurtă trecere în revistă asupra problemelor de natură generală privind cetăţenia, incercând să răspund, pe scurt, la ceea ce am crezut că este şi are legatură cu tematica. Desigur că problematica cetăţeniei reprezintă şi s-au scris volume întregi de către specialişti in domeniu, eu incercând să leg noţiunea şi definiţia de ceea ce urma sa tratez in capitolele următoare şi să explic pe scurt cum s-a ajuns la cetăţenia europeană.

In capitolul doi am prezentat, pe scurt, care sunt modelele şi formele de cetăţenie cele mai importante cunoscute până astăzi. După ce am definit aceste valori, am incercat să le caracterizez, utilizând ca procedură de lucru metoda propusă de stiinta istorică, aducând argumente, date şi concluzii. Deasemenea, au fost citaţi de mai multe ori unii dintre cei mai importanţi politologi sau analişti care s-au ocupat de studiul cetăţeniei europene. Se desprind două concluzii deosebit de importante. Cetăţenia este dată de cetăţeni, iar aceştia sunt rezultatul unei indentitaţi sau ai unei culturi, proprii şi specifice.

În capitolul trei al lucrării, atenţia a fost concentrată asupra modelului de cetăţenie europeană. Astfel, aşa cum am desprins şi din comentariile şi scrierile enumerate in bibliografie, trăsătura principală a modelului de cetăţean european trebuie definită de o aspiraţie comună a tuturor cetăţenilor europeni, în care să fie respectate câteva principii comune, deasemenea, respectarea şi aprecierea reciprocă între cetăţeni, o pregătire şcolară comună asemanătoare şi respectarea însemnelor care reprezinta UE.

De fapt cetăţenia europeană se află abia la începuturile existenţei sale. Deocamdată, de drepturile şi obligaţiile fiecărui cetăţean are grijă ţara în care acesta s-a născut sau a fost adoptat. In perspectiva îmbunătatirii sistemului de guvernare (federaţie, uniune, etc) şi a perfecţionarii sistemului juridic comun, vor apărea noi reglementari. De subliniat, că în legătură cu drepturile şi obligaţiile cetăţeanului european, toţi cei chemaţi să pună umarul la perfecţionarea UE, sunt unanimi in aprecierea că cetăţeanul european trebuie să aibă cât mai multe avantaje date de statutul de cetăţean european.

În capitolul 4 am încercat să facem o paralelă între modelul de cetăţenie european si cel nord-american. Deasemenea, ce implicaţii presupune modelul de cetăţenie european, în contextul globalizarii şi unde este locul României in modelul de cetăţenie europeană, ca o consecinţă a aderării ţării noastre la Uniunea Europeană.

Preview document

Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 1
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 2
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 3
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 4
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 5
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 6
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 7
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 8
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 9
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 10
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 11
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 12
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 13
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 14
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 15
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 16
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 17
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 18
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 19
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 20
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 21
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 22
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 23
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 24
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 25
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 26
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 27
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 28
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 29
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 30
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 31
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 32
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 33
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 34
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 35
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 36
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 37
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 38
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 39
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 40
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 41
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 42
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 43
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 44
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 45
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 46
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 47
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 48
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 49
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 50
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 51
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 52
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 53
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 54
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 55
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 56
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 57
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 58
Teorii cu Privire la Modele de Cetățenie în Lumea Contemporană - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Teorii cu Privire la Modele de Cetatenie in Lumea Contemporana.doc

Alții au mai descărcat și

Considerații privind cetățenia din perspectiva integrării României în Uniune Europeană

Introducere În doar câteva decenii, cuvântul ,,cetatenie a ajuns sa fie printre cele mai frecvent utilizate în discutiile comunitatilor din...

Considerații Privind Cetățenia Națională și Europeană

INTRODUCERE În doar câteva decenii, cuvântul ,,cetăţenie” a ajuns să fie printre cele mai frecvent utilizate în discuţiile comunităţilor din...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Valențe Deontologice în Viața Publică

Destinul poporului român, ca al oricarui popor, de altfel, a facut astfel încât sa împleteasca în itele sale personalitati publice puternice si...

Limitele democrației moderne

INTRODUCERE Prin intermediul acestei lucrări aş vrea sa încerc să răspund la o întrebare fundamentală, care a constituit un punct central de...

Conceptul de partid politic - concepte și funcții

Existenta partidelor politice, partidismul, ca fenomen politic, reprezinta un element esential al unei vieti democratice. Între partidism si...

Medierea comercială

Introducere Medierea este una din mãsurile de prevenire a violentelor ce pot sã aparã prin escaladarea conflictelor, este o mãsurã necesarã...

Științe politice - politologie

În cadrul stiintelor politice, Politologia ocupa un loc important prin problematica pe care o abordeaza. Politologia reprezinta una dintre cele...

Drept constituțional și instituții politice I

Introducere Tematica de studiu a acestei discipline este astfel gândită încât să ofere cursanţilor o imagine coerentă şi desluşită despre...

Politologie - o perspectivă sistematică

I. OBIECTUL DE STUDIU AL POLITOLOGIEI A . POLITICUL SI POLITICA  OBIECT DE STUDIU AL POLITOLOGIEI Din antichitate si pâna în contemporaneitate,...

Sisteme Politice

Între politic si complementaritate Exista mai multe nuantari ale termenului de politic, politica, dar, înca din primele premise etimologice ale...

Ai nevoie de altceva?