Teorii cu Privire la Modele de Cetatenie in Lumea Contemporana

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3 
CAP. 1 NOTIUNEA DE CETATENIE 5
1.1. Scurt istoric 5
1.2. Concept. Definitia cetateniei 6 
1.3. Formele cetateniei 8
1.3.1. Cetatenia statutara si cetatenia identitara 8 
1.3.2. Cetatenia normativa si cetatenia efectiva 9
1.4. Identitatea cetateniei 9
1.5. Dobandirea si pierderea cetateniei 12
CAP. 2. TEORII CU PRIVIRE LA MODELE DE CETATENIE 13
2.1. Contributii teoretice privind modelele de cetatenie 13
2.1.1. Modelul evolutionist al lui Marshall 13
2.1.2. Modelul ,,lib-lab" al lui Dahrendorf 14
2.1.3. Modelul co-cetateniei al lui Donati 15
2.1.4. Modelul individalist a lui Leca 15
2.2. Cele mai importante modele de cetatenie 16
2.2.1. Cetatenia republicana 16
2.2.2. Cetatenia liberala 16
2.2.3. Cetatenia comunitarista 16
2.3. Modelele viitoare de cetatenie 17
CAP. 3 CETATENIA EUROPEANA 20
3.1 Bazele social-politice ale cetateniei europene 20
3.1.1. Unitatea teritoriala 20
3.1.2. Destinul istoric 21
3.1.3. Mitul imperiului universal 22
3.1.4. Mitul unitatii crestine 24
3.1.5. Mitul unitatii intelectuale 24
3.1.6. Mitul unitatii pacificatoare 26
3.2.Uniunea Europeana si problemele cetateniei europene 27
3.3 Limitele cetateniei europene 35
3.3.1. Unitatea cetateniei europene 35
3.3.2. Diversitatea cetateniei europene 37
CAP. 4 ALTE ABORDARI ALE MODELELOR DE CETATENIE 39 
4.1. Cetatenia Europeana in comparatie cu Cetatenia Americana 39
4.2. Problema cetateniei in contextul globalizarii 42
4.3. Romania si cetatenia europeana 46
CONCLUZII 50 LISTA DE ABREVIERI 55 BIBLIOGRAFIE 56
Anexa 1 58
Anexa 2 59


Extras din licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
In abordarea tematicii cuprinse in titlul lucrarii, s-a pornit de la faptul ca cetatenia este o paradigma a stiintelor politice, cu implicatii in plan social si pentru care se incearca astazi sa i se gaseasca locul in multitudinea problemelor care stau in fata europenilor. Dintre toate chestiunile care au framantat mintile guvernantilor de a lungul istoriei, problema cetateniei, sau mai pe scurt, cum sa faci o persoana sa fie loiala unui anumit sistem de guvernare, concomitent cu oferirea unor drepturi si libertati care sa nu-i suprime idealurile personale, a fost principala dorinta a oricarui sistem politic, idiferent de epoca sau secolul in care au trait acestia.
Ce inseamna sa fii cetatean- Care sunt drepturile si responsabilitatile care definesc cetatenia- Care este spatiul public in care se exercita acest drept - Care sunt legaturile cetateniei cu cultura, cu identitatea, cu societatea civila - Care sunt modelele si formele de cetatenie cele mai cunoscute- Modelul de cetatean european este o utopie sau un lucru realizabil - Cum ar trebui sa arate societatea in care traieste cetateanul european- Aceste intrebari generice, sintetizeaza o mica parte a marelui concept de cetatean european, modelul desavarsit dupa care tanjeste orice cetatean al Europei de astazi si caruia incercam sa-i dam un raspuns in prezenta lucrare.
Avem in vedere cand se porneste la dezbaterea acestei problematici sa fie incluse spre analiza valorile umane care apartin crestinismului si mai cu seama spatiului european, unde conceptul de cetatenie a avut urcusuri pe timpul Imperiului Roman, stagnari sau declin in feudalism si din nou urcusuri in istoria moderna. Cuprinderea in Uniunea Europeana a peste 97% din teritoriul Europei si a peste 95% din populatia continentului nostru, a creat dintr-o data probleme noi in legatura cu circulatia persoanelor dintr-un loc in altul cu drepturile si libertatile care sunt intr-un loc si nu sunt in altul, cu problemele economice sau juridice, ori a multor altor sute de chestiuni care se cer rezolvate.
Din pacate, Europa, leaganul culturii si civilizatiei mondiale, are cele mai grele si mai ciudate legi si reglementari care s-au format de-a lungul istoriei in cadrul fiecarei din cele 27 de tari componente ale Uniunii Europene. In aceste tari se vorbesc 25 de limbi recunoscute oficial si inca 5 admise ca posibilitate de comunicare. Aproape ca nu exista doua tari care sa aiba sisteme politice asemanatoare, justitie sau mod de administrare identic. Poate problemele economice si in aceeasi masura problemele sociale sa apropie acest conglomerat de eterogenitati de un numitor comun valabil pentru toate tarile.
Pe parcursul lucrarii am incercat sa aratam ceea ce si Uniunea Europeana cunoaste ca problema si problematica cetateniei se poate face numai cu pasi marunti si intr-un timp destul de indelungat, concomitent cu rezolvarea altor probleme din domeniul politic, social, cultural, juridic,etc. In acest fel se nasc intrebari, se creaza probleme carora le trebuie raspunsuri si rezolvari. Care este modelul de cetatenie cel mai adecvat- Care tara din Europa are cel mai eficace si mai rentabil sistem de drepturi si obligatii care le acorda unui cetatean si in acelasi timp poate fi generalizata in toata Europa- Raspunsul la aceste probleme il simtim prin ceea ce Uniunea Europeana a creat pana in prezent si se simte sau se percepe de catre fiecare cetatean al acesteia.
In primul capitol al lucrarii am facut o scurta trecere in revista asupra problemelor de natura generala privind cetatenia, incercand sa raspund, pe scurt, la ceea ce am crezut ca este si are legatura cu tematica. Desigur ca problematica cetateniei reprezinta si s-au scris volume intregi de catre specialisti in domeniu, eu incercand sa leg notiunea si definitia de ceea ce urma sa tratez in capitolele urmatoare si sa explic pe scurt cum s-a ajuns la cetatenia europeana.
In capitolul doi am prezentat, pe scurt, care sunt modelele si formele de cetatenie cele mai importante cunoscute pana astazi. Dupa ce am definit aceste valori, am incercat sa le caracterizez, utilizand ca procedura de lucru metoda propusa de stiinta istorica, aducand argumente, date si concluzii. Deasemenea, au fost citati de mai multe ori unii dintre cei mai importanti politologi sau analisti care s-au ocupat de studiul cetateniei europene. Se desprind doua concluzii deosebit de importante. Cetatenia este data de cetateni, iar acestia sunt rezultatul unei indentitati sau ai unei culturi, proprii si specifice.
In capitolul trei al lucrarii, atentia a fost concentrata asupra modelului de cetatenie europeana. Astfel, asa cum am desprins si din comentariile si scrierile enumerate in bibliografie, trasatura principala a modelului de cetatean european trebuie definita de o aspiratie comuna a tuturor cetatenilor europeni, in care sa fie respectate cateva principii comune, deasemenea, respectarea si aprecierea reciproca intre cetateni, o pregatire scolara comuna asemanatoare si respectarea insemnelor care reprezinta UE. 
De fapt cetatenia europeana se afla abia la inceputurile existentei sale. Deocamdata, de drepturile si obligatiile fiecarui cetatean are grija tara in care acesta s-a nascut sau a fost adoptat. In perspectiva imbunatatirii sistemului de guvernare (federatie, uniune, etc) si a perfectionarii sistemului juridic comun, vor aparea noi reglementari. De subliniat, ca in legatura cu drepturile si obligatiile cetateanului european, toti cei chemati sa puna umarul la perfectionarea UE, sunt unanimi in aprecierea ca cetateanul european trebuie sa aiba cat mai multe avantaje date de statutul de cetatean european.
In capitolul 4 am incercat sa facem o paralela intre modelul de cetatenie european si cel nord-american. Deasemenea, ce implicatii presupune modelul de cetatenie european, in contextul globalizarii si unde este locul Romaniei in modelul de cetatenie europeana, ca o consecinta a aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii cu Privire la Modele de Cetatenie in Lumea Contemporana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!