Tertele Persoane in Procesul Civil

Extras din licenta Cum descarc?

1. Aspecte generale referitoare la participantii in procesul civil.
Intreaga solutionare a procesului civil implica, cu necesitate, existenta unor participanti la activitatea judiciara, respectiv a unor autoritati statale si a unor persoane fizice. Autoritatile si persoanele care devin participanti la activitatea de judecata poarta denumirea de subiecti procesuali.
Un rol promordial in activitatea judiciara revine instantei de judecata, care actioneaza in cadrul desfasurarii procesului civil in calitate de autoritate statala specializata in activitatea de distribuirea a justitiei. Autoritatea judecatoreasca isi desfasoara prerogativele pe baza unor principii democratice, precum autonomia acesteia in raport cu alte autoritati publice, avand menirea de a contribui la infaptuirea unei justitii impartiale.
Nasterea oricarui proces implica insa existenta unor persoane care datorita nerealizarii unor pretentii pe care le au una impotriva celeilalte pe cale amiabila, trebuie sa se adreseze instantei de judecata. Aceste persoane care declanseaza un litigiu cu privire la un drept pentru rezolvarea caruia este necesar sa se adreseze instantei de judecata se numesc parti. Orice litigiu presupune, asadar, participarea a cel putin doua parti cu interese contrarii si anume: una care formuleaza pretentii (reclamantul) si alta impotriva careia se formuleaza pretentia (paratul). Reclamantul si paratul sunt subiecti procesuali indispensabili, caci fara prezenta lor activitatea judiciara nu este posibila. 
In cadrul si in cursul procedurii de judecata mai pot interveni, de asemenea, si alte persoane. Acesta este, in primul rand, cazul tertilor care pot participa la activitatea judiciara, fie datorita propriei lor initiative, fie din initiativa partilor principale. Odata introduse in proces tertele persoane devin parti ale acestuia.
Adeseori, procesul civil parcurge si ultima sa faza: executarea silita, caz in care si organele de executare devin participanti la activitatea judiciara.
Instanta, partile, tertele persoane si organele de executare sunt participanti procesuali principali, datorita faptului ca prin activitatea lor este influentata direct nasterea, desfasurarea si soarta procesului civil.
In procesul civil mai pot participa si alte persoane, cum ar fi: martorii, expertii, interpretii, etc. Acestia sunt insa participanti procesuali auxiliari, rolul lor fiind unul subsidiar, care vizeaza doar lamurirea unor imprejurari de fapt ale cauzei.
O pozitie aparte in procesul civil revine Ministerului Public. Acesta partcipa la activitatea judiciara atat in calitate de subiect procesual, cat si ca organ de stat specializat in asigurarea si garantarea legalitatii.
2. Partile in procesul civil
a. - Notiunea si pozitia partilor in procesul civil
Codul de procedura civila foloseste deseori notiunile de parte, reclamant, parat fara precizarea unui continut exact al acestora. Lipsa unei definitii legale a generat nasterea unor controverse in literatura de specialitate, referitoare cel mai adesea la conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile.
Astfel, in determinarea notiunii de parte s-au avut in vedere uneori interesele contrarii ale persoanelor intre care s-a ivit litigiul In aceasta conceptie parti in procesul civil devin persoanele care exprima interese contrare, in sensul ca cel putin una dintre ele '' pretinde ca are de realizat un drept impotriva celeilalte sau celorlalte, care au nesocotit acest drept'' Intr-o alta opinie s-a sustinut ca ''interesele contrare'' nu pot fi afirmate ''fara o baza de drept material care sa le justifice pe plan procesual''


Fisiere in arhiva (1):

  • Tertele Persoane in Procesul Civil.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

CODUL DE PROCEDURA CIVILA;
IOAN LES, ''Tratat de drept procesual civil'', editia a II-a, Editura All Beck, Bucuresti, 2002
IOAN LES, ,,Participarea partilor in procesul civil", Ed. All Beck, 2002;
V.M.CIOBANU, ,,Tratat teoretic si practic de procedura civila. Teoria generala'', Editura National, Bucuresti, 1996, vol. I; 
GABRIEL BOROI, ,,Codul de procedura civila comentat si adnotat", vol. I, Editura All Beck, Bucuresti, 2001;
V.M. CIOBANU si GABRIEL BOROI, ,,Drept procesual civil. Curs selectiv. Teste grila.'', editia a III-a, Editura All Beck, Bucuresti, 2005;
P. VASILESCU ,,Tratat teoretic si practic de procedura civila", Iasi, 1943, vol. III;
GR. PORUMB, ,,Codul de procedura civila comentat si adnotat", Editura Stiintifica, Bucuresti, 1960;
GRATIAN PORUMB, in ,,Drept procesual civil roman'', de I. STOENESCU si GRATIAN PORUMB, Editura Didactica si Pedagocica, Bucuresti, 1966;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!