Testamentul

Extras din licenta Cum descarc?

Dreptul persoanei de a dispune prin testament de mostenirea sa, in conformitate cu prevederile legale, isi are temeiul in existenta dreptului de proprietate . Acest drept a fost recunoscut inca din antichitate . 
In dreptul roman, testamentul avea o mare importanta , principiile sale fiind preluate in dreptul modern . 
Persoana fizica, in temeiul dreptului de dispozitie, are posibilitatea de a dispune de soarta bunurilor sale nu numai prin acte juridice intre vii, dar si printr-un act de ultima vointa pentru timpul cand nu va mai fi in viata, inlaturand in acest fel, aplicabilitatea normelor juridice care reglementeaza devolutiunea succesorala legala pentru ipoteza in care persoana a incetat din viata fara a fi lasat un testament valabil ( ab intestat ) .
In cazul transmisiunii testamentare determinarea persoanelor chemate la mostenire precum si intinderea drepturilor si obligatiilor ce se cuvin acestora din mostenire este opera de ultima vointa a celui ce o lasa, insa in limitele si conditiile prevazute de lege . 
Codul civil - art.800, dispune ca : " Nimeni nu va putea dispune de avutul sau cu titlu gratuit, decat in formele prescrise de lege pentru donatiuni intre vii sau prin testament ". Din acest text de lege rezulta ca forma juridica prin care se dispune pentru cauza de moarte este testamentul . 

Sectiunea a - II- a

DEFINITIA SI CUPRINSUL TESTAMENTULUI

Codul civil roman - art.802 - defineste testamentul astfel : " Testamentul este un act revocabil prin care testatorul dispune, pentru timpul incetarii sale din viata, de tot sau o parte din avutul sau".
Actele prin care defunctul dispune de bunurile sale dupa incetarea sa din viata sunt legatele .
Aceste legate pot fi universale, cu titlu universal sau cu titlu particular . Dar dupa cum cu deplin temei s-a remarcat in literatura de specialitate, notiunea de testament nu trebuie confundata cu notiunea de legat , asa cum pare sa o fi facut legiuitorul .
Pe langa legate, testamentul mai cuprinde si alte manifestari de ultima vointa ale defunctului : sarcini impuse legatarilor si care absorb in tot sau in parte, emolumentul liberalitatii testamentare ( art.830 si 930 C.Civ. ) ; exheredari, adica indepartari de la mostenire a unor mostenitori legali nerezervatari ( art.802 si 841 C.Civ. ) ; desemnarea unui executor testamentar, adica a unei persoane imputernicite sa aduca la indeplinire ultima vointa a defunctului ( art.910 C.Civ. ) ; revocarea dispozitiilor dintr-un testament anterior ; retractarea revocarii dispozitiilor unui testament anterior ; un partaj de ascendent ( art.795 C.Civ. ) ; recunoasterea unui copil din afara casatoriei ( art.57 C.Fam. ) ; dispozitiile cu privire la ingroparea si funeraliile defunctului .
Este, deci, evident ca testamentul poate cuprinde pe langa legate si alte acte de ultima vointa ale defunctului, insa nu este obligatoriu ca testamentul sa cuprinda legate, fiind posibil sa cuprinda doar alte manifestari de vointa ale defunctului .


Fisiere in arhiva (1):

  • Testamentul.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!