Testamentul

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Motivatia alegerii temei
Institutia succesiunii in dreptul civil este menita sa asigure o continuitate a raporturilor patrimoniale, mai ales a celor cu privire la dreptul de proprietate in conditiile in care subiectii de drept, persoane fizice nu au o existenta vesnica. Institutia succesiuni, mai ales a celei legale vine sa reglementeze modul si ordinea de transmitere a patrimoniului persoanei fizice care se va stinge din viata succesorilor ei conform gradului de rudenie si claselor de mostenitori legali, vine sa stabileasca responsabilitatea acestora fata de datoriile defunctului astfel incat sa se asigure o siguranta juridica pentru creditorii care au intrat in raporturi patrimoniale cu persoana care lasa mostenire. Legea civila reglementeaza si situatiile in care nu exista mostenitori, nici legali, nici testamentari, astfel incat patrimoniul succesoral vacant sa nu ramina fara stapan - acesta va deveni statul in cazul mostenirii vacante, care va raspunde si el, in limitele activului succesoral, pentru datoriile defunctului.
Dreptul succesoral roman este temelia fundamentala a vechiului drept testamentar romanesc. Chiar daca acest drept a avut si influente slave sau bizantine, lumea romaneasca a cunoscut o organizare juridica proprie ca urmare fireasca a dezvoltarii istorice a romanilor. In cadrul acesteia, testamentul este una din cele mai importante institutii de drept civil, in legatura cu fundamentul careia au existat mai multe opinii in literatura juridica.
Astfel, succesiunea testamentara, ca si institutie speciala a dreptului succesoral, exprima libertatea fiecarei persoane de a dispune de bunurile sale pentru cauza de moarte la discretia sa, fara vreo limitare decat cu exceptia unor restrictii legale menite sa protejeze interesele unor persoane apropiate ca grad de rudenie sau afiliate cu defunctul si care se afla intr-o stare de vulnerabilitate. 
In abordarea prezentei teme realizez o deosebire neta intre dreptul persoanei de a dispune prin testament de mostenirea sa si libertatea de a testa. Intr-adevar, daca persoana dispune de bunurile aflate in patrimonial sau in timpul vietii, este normal ca acest drept de dispozitie sa ii apatina si cu privire la intregul sau patrimoniu, dupa moartea sa.
Dreptul de dispune isi are, asadar, temeiul in chiar ratiunea si existenta dreptului de proprietate, fiind recunoscut inca din antichitate.
Prin intermediul testamentelor persoana care lasa mostenire va putea sa puna in sarcina mostenitorilor indeplinirea unor gratuitati, actiuni sau activitati in favoarea unor anumite persoane sau in scopuri general utile. Aceste ultime doleante ale testatorului au capatat denumirea de legate in dreptul succesoral. Dar vom vedea ca testamentele nu au neaparat ca si scop transmiterea averii, patrimoniului testatorului, ele pot contine si alte dispoziotii, de exemplu, de dezmostenire sau de recunoastere a unui fapt. 
Practic vorbind, testamentul este o exceptie de la mostenirea legala, in sensul ca se aplica mai rar. Totodata, testamentul ca si act juridic unilateral se deosebeste de actul juridic de drept comun.
Lucrarea de fata nu admite ca a epuizat absolut toate resursele existente catre cercetarea in aprofunzime a acestei teme, dar reprezinta o deschidere catre acest subiect si un punct de plecare pentru o perfectare a legislatiei noastre in materia testamentara.
CAPITOLUL I.
Notiuni generale despre mostenire
1.1. Notiunea de mostenire. Precizari terminologice
Intreaga viata a omului este cuprinsa de normele dreptului civil cu urmarile sale patrimoniale, adica mostenirea, numita si succesiune sau ereditate. Unele din aceste denumiri sunt gasite in dispozitiile legale ale codului civil sau in doctrina, acceptiunea lor fiind egala.
Mostenirea, izvorata dintr-o necesitate obiectiva, fiind in dependenta direct de formele de proprietate, de relatiile de productie ale sistemului economic al statului si abordand interesele unor paturi largi ale populatiei, a fost si este cea mai importanta veriga a vietii sociale. De altfel, prin aceasta si se explica investirea institutiei mostenirii, in legislatia Romaniei cu statut constitutional. Codul civil nu defineste notiunea de mostenire. Ea a fost definita de doctrina ca fiind transmisiunea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in viata .
Termenul de mostenire mai desemneaza si patrimoniul celui care lasa mostenirea, adica totalitatea drepturilor si obligatiilor, care nu se sting odata cu moartea celui care lasa mostenirea, dar sunt transmisibile in temeiul normelor dreptului succesoral.
Institutia mostenirii este intim legata de institutia proprietatii. Astfel, Glasson, celebrul profesor de la Facultatea de drept din Paris, afirma in lucrarea sa ,,Elements du droit francais considere dans ses rapports avec le droit naturel de l'economie politique", cu referire la mostenire ca ,,succesiunea este de drept natural, economia politica considerand-o unul din cele mai energice stimulente la munca..., si a suprima dreptul de mostenire ar fi sa suprimam societatea..., iar a suprima succesiunea ar fi sa distrugem proprietatea, caci proprietatea vremelnica limitata la viata omului, nu mai este proprietate" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Testamentul.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!