Tintirea Inflatiei - Concept, Premise si Mod de Aplicare

Cuprins licenta Cum descarc?

Cap. I : Politica monetara:componenta mixului de politici economice : pag.1
1.1. Continutul si rolul politicii monetare pag. 1
1.2. Instrumentele politicii monetare (directe si indirecte) pag. 4
1.3. Corelarea politicii monetare cu politica fiscala si politica salariala pag. 14
Cap. II : Motode econometrice utilizate in strategia de tintire a inflatiei : pag. 17
2.1. Caracteristicile tintirii inflatiei (in realizarea obiectivelor de politica monetara) : pag. 17
2.2. Instrumentele utilizate in tintirea inflatiei pag. 22
2.3 Modele econometrice - caracteristici generale pag. 26
2.4 Dificultatile utilizarii econometriei in economiile de trabzitie pag. 28
2.5 Obiectivele si ipotezele modelarii pag. 29
2.6 Determinantii inflatiei masurate prin IPC pag. 31
Cap.III : Unele aspecte privind tintirea inflatiei in Romania pag. 35
3.1 Premizele adoptarii tintirii inflatiei in Romania pag. 35
3.2 Obiectivele tintirii inflatiei in Romania pag. 41
3.3 Rezultatele tintirii inflatiei in Romania pag. 45
Concluzii pag 53
ANEXE pag 56
Bibliografie pag. 64


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1 : Politica monetara - componenta mixului de politici economice
1.1 Continutul si rolul politicii monetare
Politica economica reprezinta ansamblul deciziilor adoptate de catre autoritatile publice, in vederea orientarii activitatii economice intr-un sens considerat rezonabil pe teritoriul national. Politica economica a fost, in timp, perceputa diferit in functie de perioada istorica, de conditiile economice, curentele de gandire economica, etc. Fiind un arbitraj intre diferite tipuri de obiective si instrumente, politica economica exprima ansamblul alegerilor economice al autoritatii publice, similar alegerilor economice ale consumatorului, producatorului, investitorului, etc.
Experienta ultimelor decenii din tarile dezvoltate, dar si din alte tari care au optat pentru democratie si economie de piata, a individualizat urmatoarele cinci obiective generale ale politicii economice :
o Cresterea economica.
o Ocuparea fortei de munca.
o Stabilitatea preturilor.
o Echilibrul extern.
o Controlul deficitului bugetar (datoria publica) .
Atingerea simultana a acestor obiective nu este o regula intrucat chiar in conjuncturile cele mai favorabile si in tarile cele mai stabile ele sunt, cel putin partial, greu compatibile. Sistematizarea instrumentelor de interventie ale Statului in economie in functie de institutiile ce le promoveaza si din punct de vedere a obiectivelor ce pot fi atinse utilizandu-le a condus la separarea a patru categorii de politici - componente ale politicii economice :
o Politica financiara
o Politica monetara
o Politica veniturilor
o Politici specifice
Principalele doua politici utilizate, avand in vedere eficienta si posibilitatile oferite sunt politica monetara si politica financiara.
Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda din economie. Domeniul de actiune este totodata larg cat si foarte precis. Prin moneda, prin reglarea cantitatii de moneda, se actioneaza pentru a controla lichiditatea si a satisface nevoile economiei. Obiectivele politicii monetare se confunda cu cele ale politicii economice, pentru realizarea carora aceasta actioneaza ca un instrument. Aceasta implica, pe de o parte, necesitatea de a asigura un maxim de coerenta intre tehnicile politicii monetare si celelalte instrumente ale interventiei, iar pe de alta parte, exista o ordine in actiunea si manifestarea lor: obiectivele strict monetare apar ca un stadiu preliminar (si frecvent prealabil) realizari obiectivelor economice. Realizarea obiectivelor politicii monetare se face in stransa legatura cu coordonatele politicii economice. Semnificatia politicilor monetare nu poate fi deplina daca nu exprima aceasta corelatie.Astfel in formularea ei deplina, politica monetara poate fi definita ca ansamblul interventiilor bancii centrale sau autoritatilor monetare care se efectueaza asupra lichiditatii economiei, in scopul de a contribui, prin utilizarea tehnicilor sau instrumentelor monetare la realizarea obiectivelor economice. 
Asamblul de actiuni exercitate de autoritatile monetare (Banca Nationala, Trezoreria) asupra masei monetare si asupra activelor financiare vizeaza orientarea economiei pe termen scurt sau mediu. Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda din economie. Importanta politicii monetare rezulta din obiectivul fundamental al acesteia, respectiv stabilitatea preturilor, la care se adauga limitarea inflatiei si mentinerea valorii interne si externe a monedei. Responsabilitatea indeplinirii acestor obiective revine bancii centrale, care detine monopolul in formularea si transpunerea in practica a obiectivelor politicii monetare.
Stabilitatea preturilor constituie obiectivul fundamental al politicii monetare dar, in acelasi timp, reprezinta un obiectiv central al politicii economice, alaturi de: cresterea economica durabila, ocuparea deplina a fortei de munca, sustenabilitatea balantei de plati. Pentru atingerea acestor obiective, la nivelul fiecarei tari, sunt identificate instrumentele care sa conduca la cele mai bune rezultate, dintre care cele mai insemnate sunt: politica fiscala, politica veniturilor, politica monetara, politica valutara si politica comerciala .


Fisiere in arhiva (8):

 • Tintirea Inflatiei - Concept, Premise si Mod de Aplicare
  • ANEXE.doc
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • cap 1.doc
  • Cap 2.1.doc
  • Cap 2.doc
  • cap 3.doc
  • coperta.doc
  • CUPRINS.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!