Tipuri de Par ale Scalpului din Regiunea Barladului

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata isi propune sa abordeze o tema destul de ampla si de actualitate, oferind o imagine de ansamblu in ceea ce priveste importanta firului de par uman atat ca podoaba capilara cat si in criminalistica.
Firul de par prezinta o importanta deosebita in criminalistica,astfel ca descoperit la locul unei fapte, va servi atat la identificarea infractorului cat si la explicarea unor imprejurari ale infractiunii . Descoperirea firului de par nu impune utilizarea unor mijloace tehnico-stiintifice deosebite, fiind destul de usor vizibile cu ochiul liber. Insa pentru facilitarea descoperirii, este necesar sa se recurga la lupe si surse de lumina ceva mai puternice. Astfel ca pentru depistarea lor se cerceteaza atat imbracamintea, lenjeria si corpul persoanei cat si alte suprafete, inclusiv obiectele de igiena personala, in special pieptenele si prosoapele. 
Expertiza firelor de par este consacrata,pe de o parte, cercetarii intime a parului, cu numeroasele sale elemente caracteristice,iar, pe de alta parte, analizei suprafetei acestuia, a diverselor particule aderente, urme ale materiei in care a fost descoperit precum si microurme de natura cea mai diversa. 
Identificarea persoanei dupa un fir de par, este un lucru ce se poate realiza intre anumite limite, dar numai combinand intre ele mai multe metode ca: studiul morfologic al firului de par prin microscopie, analiza spectrala si activare neutronica. In cazul analizei spectrale, se cauta sa se insiste mai mult asupra unui spectru de absorbtie decat asupra unuia de emisie, dand posibilitatea, cu o mare sensibilitate, de a determina continutul cantitativ al microelementelor din firele de par.
Dintotdeauna, parul a fost considerat o podoaba care trebuie protejata si mentinuta cu grija speciala. Astazi, pe langa impactul estetic, parul da indicii despre stilul de viata si, in egala masura, despre starea de sanatate.
Ca urmare a perfectionarii mecanismelor de termoreglare. precum si datorita alimentatiei si adaptarii imbracamintei, a construirii locuintelor, parul si-a pierdut insa importanta de invelis protector. Lipsit de functii biologice, parul omului prezinta interes nu numai din punct de vedere estetic, ci si medical, podoaba capilara in special constituind o preocupare din cele mai vechi timpuri pana in prezent.
Pentru a sublinia importanta lucrarii de fata, aceasta a fost structurata pe patru capitole, fiecare avand o importanta aparte.
Primul capitol, denumit ,, Dezvoltarea embrionara a firului de par uman'' prezinta o descriere a dezvoltarii firului de par uman in perioada fetala. Totodata prezinta si fazele de crestere ale firului de par impreuna insusirile acestora.
In capitolul al doilea, ,,Morfologia si structura firului de par'', analiza se bazeaza pe o scurta prezentare a partilor componente ale firului de par, externe (morfologie) si interne (structura) dar si a caracteristicilor acestora.
Capitolul trei, denumit ,,Tipuri de par uman'' prezinta in prima parte o serie de clasificari are firului de par dupa diametru, secretia de sebuum si momentul aparitiei si al volumului iar in a doua parte prezinta tipurile de par uman dupa rasele biologice impreuna cu eventualele insusiri.
Ultimul capitol, ,,Observatii personale'' mentioneaza cercetarile proprii cu privire la caracteristicile si analiza statistica a unor probe de fire de par observabile la aparat ZEISS IMAGER A1 M. 
Lucrarea a fost elaborata sub atenta si permanenta indrumare a domnului Prof. Univ. Dr. Vasile Sirbu, caruia ii adresez cele mai respectuoase multumiri pentru sprijinul acordat. 
Capitolul 1. Dezvoltarea embrionara a firului de par 
Firul de par isi incepe dezvoltarea in perioada fetala timpurie (9-12 saptamani) dar nu devine vizibil pana la aproximativ 20 de saptamani (pe maini si obraji). Dezvoltarea incepe de la foliculul pilos,ca o proliferare a stratului germinativ din epiderm,care se extinde in dermul subdiacent (Fig 1.1).
Aceasta regiune ia forma unui clopot pentru a forma bulbul firului de par iar celulele sale epiteliale vor constitui matrixul germinal care mai tarziu va diferentia firul de par. Bulbul este invadat de o papila mezenchimatoasa care contine vase de sange, fibre nervoase si fibre de colagen.
Celulele din stratul periferic al foliculului pilos vor forma teaca epiteliala,iar celulele mezenchimale din derma vor forma teaca dermica. Pe masura proliferarii,celulele din matrixul germinal sunt impinse spre suprafata unde se cheratinizeaza si formeaza corpul firului de par. Melanoblastele migreaza in bulb si se diferentiaza in melanocite. Melanina produsa de ele este transferata celulelor firului de par si vor da culoare diferta acestora. Mezenchimul adiacent foliculului pilos va diferentia muschiul erector al firului de par, acesta lipsind la parul sprancenelor si al genelor.
Astfel ca,dupa 14-20 de zile de la inceputul formarii in faza embrionara a foliculului pilos propriu-zis(numit si folicul primar sau central),incepe formarea foliculilor secundari, intr-un numar variabil,in raport cu rasa si nivelul de selectie. Foliculii primari sunt mai grosi si sunt intotdeauna asociati cu glanda sudoripara,cu glanda sebacee si cu muschiul pulsatil.
Formatiunile anatomice accesorii ale foliculului,muschiul pulsatil,glanda sebacee si glanda sudoripara au un rol important in formarea firului de par.
Muschiul pulsatil prezinta proprietati de contractie, avand rolul de a favoriza trecerea materialului proteic generat in bulb prin foliculul pilos,spre exteriorul acestuia, adica spre epiderma. In ceea ce priveste glanda sebacee,celulele acesteia secreta o substanta cu aspect gras, numita sebum,care are rolul de a unge firul inainte de iesirea lui din folicul, raspandindu-se si pe piele. Prin glandele sudoripare se elimina apa, saruri minerale si uree ce contribuie la reglarea temperaturii corpului si la indepartarea unor compusi rezultati din procesul de dezasimilatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Par ale Scalpului din Regiunea Barladului.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Minovici M., Tratat complet de medicina legala, Atelierele Grafice Socec & Co Bucuresti, 1930, p.603-613;
Suciu C., Criminalistica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1973, p.309;
Wells H.G., Forensic science, Editura Sweet Maxwell Ldt, Londra, 1968, p.217;
Volnar V., Dobrila M., Pais V., Moldovan M., Tratat practic de criminalistica, vol ??, supra cit., cap.XIII, sectiunile I, II, IX, p.281;
Jervis R. F., Radioactivitatea cu neutron in ajutarea elucidarii crimelor;
Ionescu-Boeru C., Parul, un nepretuit dar al naturii, Editura Tehnica, 1988;
Vulcan P., Wolfshaut A., Bogdan C., Bolile parului si unghiilor, Editura Medicala, Bucuresti, 1989;
Petraco N., Kubic T., Color atlas and manual of microscopy dor criminalists, chemists and conservators, 2004;
Stanciu E., Criminalistica.Stiinta investigarii infractiunilor, vol.I, Editura Tempus, Bucuresti, 1992, p.309;
https://mcdb.colorado.edu/directory/yi_r.html
http://usbwindowsxp.blogspot.ro/2013/04/structura-firului-de-par.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001650851000199X
http://www.celticnz.co.nz/Nazca/Nazca3.htm
http://www.optics.rochester.edu/workgroups/cml/opt307/spr06/xue/project.htm


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!