Tipuri de personalitati manageriale

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I
Introducere 1
1.1 Concepte de baza ale managementului 2
1.2 Notiuni generale privind managementul 3
1.3 Principiile de baza ale managementului 6
1.4 Procesele de management 7
Capitolul II
Evolutia managementului 14
2.1Conceptul de management 15
2.2Evolutia stiintei managementului 16
2.3Teoriile manageriale modern 27
Capitolul III
Tipuri de personalitati manageriale 30
3.1Definitia si caracteristicile personalitatii 31
3.2Personaliatea managerilor si stilul de conducere, abordari conceptuale 35
3.3Stiluri de conducere care reflecta structurile de personalitate 43
3.4Managerul viitorului 50
Capitolul IV
Concluzii 52
Bibliografie 54


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
INTRODUCERE
1.1 Concepte de baza ale managementului
Traim intr-o lume in permanenta evolutie. Fie ca lucram in domeniul bancar , fie ca avem propria noastra companie sau lucram in domeniul finantelor sau in cel al sanatatii, suntem inconjurati de oameni. In toate activitatile sunt folosite resurse umane. Astfel, daca efectuam o analiza asupra performantei profesionale individuale sau colective, descoperim ca aceasta este influentata de o serie de dimensiuni psihologice,respectiv de cele care tin de personalitatea individuala si de cele care tin de contextul organizatoric.
Tema aleasa "Tipuri de personalitati manageriale" este una foarte importanta. Aceasta tema este foarte complexa si tine foarte mult de psihologie si de personalitatea fiecarui om in parte.
Am ales aceasta tema deoarece mi se pare una foarte importanta in ceea ce priveste managementul. Pot spune ca aceasta tema este alcatuita din doua elemente. Primul element ar fi psihologia care studiaza personalitatea si comportamentul oamenilor. A doua component a temei este managementul care are la baza ca desfasurarea activitatii eficiente si care urmareste obtinerea nivelului maxim a rezultatelor sau cum a spus Mary Follet" arta de a infaptui impreuna cu alti oameni"
Tema aleasa uneste aceste doua stiinte de care sunt pasionata, asa ca mi s-a parut indeal sa aleg aceasta tema.
In acest sens, exercitarea conducerii unei companii presupune existenta unei persoane si anume a managerului. "Managerul detine rolul principal in dimensionarea performantelor unitatii conduse, fie ea, tara, intreprindere de orice fel, institutie de invatamant sau de cultura" (Puiu, 2007, p.36). Managerul se ocupa in mod constant si organizat de activitati specifice de management : organizare, coordonare, antrenare, control - evaluare.
Multe studii cu privire la activitatea manageriala scot in evidenta faptul ca aproximativ in totalitate, managerul unei organizatii este ,,cheia" in cadrul organizatiei pe care o conduce.El poate face ca climatul psiho-moral sa fie unul pozitiv sau unul negativ; tot el poate influenta colaborarea intre oamenii din companie. Motivarea si rezolvarea problemelor pe cale amiabila tine de felul in care managerul stie sa gestioneze situatia creata.
1.2 Notiuni generale privind managementul
Termenul de management este foarte complex si are o semantica deosebita
deoarece este stiinta care studiaza conducerea organizatiilor socio - economice si stabileste principiile si metodele prin care se poate conduce o organizatie. 
Multitudinea si complexitatea semantica a termenului de ,,management" este data de sensurile sale multiple si anume:
-  Managementul este o stiinta, adica un ansamblu organizat si coerent de cunostinte care include : concepte, principii, metode si tehnici. 
-  Managementul este o arta, care consta in maiestria si dedicarea managerului de a aplica tehnicile stiintifice si metodele de coordonare in diferite situatii .
-  Managementul este o profesie, in care persoane specializate in tehnici manageriale sunt formate sa gaseasca solutii pentru multiplele probleme aparute.
-  ,, Managementul constituie o functie de conducere cu atribute de previziune, organizare, coordonare, antrenare si control-evaluare a activitatii altor persoane."(L. Popescu Managementul firmelor moderne, 1996).
In definitiile date managementului de cei care au studiat si s-au preocupat de acest domeniu apar urmatoarele elemente comune :
a) gasirea unor scopuri si obiective pentru a activa in domeniu;
b) importanta coordonarii eforturilor individuale;
c) aplicarea muncii este in mare parte sau in intregime facuta de altii si nu de manageri.
O definire simpla si intuitiva a managementului este: "A sti exact ce vrei sa faci cu oamenii si apoi sa vezi ce au facut, acest "ceva" urmand a fi cel mai bine si cat mai ieftin facut".
Sistematizand toate opiniile teoretice despre management, concluzionam ca managementul stiintific poate fi determinat ca un sistem de masuri si metode prin care se realizeaza scopurile organizatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de personalitati manageriale.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. http://library.usmf.md/old/downloads/ebooks/Safta_Management_si_Legislatie_farmaceutica_2012/01_Capitolul_01_Introducere_management.pdf
2. http://www.stiucum.com/management/management-general/Principiile-si-functiile-manag14719.php
3. http://www.mpt.upt.ro/doc/curs/gp/Bazele_Managementului/Evolutia_managementului_cap1.pdf
4. http://www.referatele.com/referate/psihologie/online3/Conceptul-de-personalitate--Definitia-si-caracteristicile-personalitatii-referatele-com.php
5. Avram Eugen, Cooper, Cary (2008), Psihologie organizational-manageriala-Tendinte actuale, Editura Polirom, Iasi.
6. Allport W., (1991), Structura si dezvoltarea personalitatii, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
7. Belker B. Loren (2002), Sunt manager, Editura Teora, Bucuresti.
8. Boghaty Z., (2007), Manual de tehnici si metode in psihologia muncii si organizationala, Editura Polirom, Iasi.
9. Druker Peter (1998), Despre profesia de manager, Editura Meteor Press, Bucuresti. 7.Emilian R.,Tigu G., State O., Emilian L., Fundamentele managementului firmei. Capitolul
10. Petrovici V., (2001), Stiluri de conducere si eficienta managementului, Editura Economica, Bucuresti.
11. Popa R-I., (2012) Personalitate si stiluri de conducere in context organizational (O abordare meta-analitica si diagnostica a organizatiilor din Romania), Teza de doctorat, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele educatiei, http://www.unibuc.ro/studies/Doctorate2012Decembrie/POPA%20RADU%20IOAN%20.
12. Popescu G., Vidu A., Identificarea stilurilor de management, http://www.upm.ro/facultati_departamente/ea/onm 2007.
13. 11.Puiu A., (2007), Management. Analize si studii comparative. Editura Independenta Economica, Pitesti.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!