Tipuri si Catagorii de Pedepse Penale

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducerea 3
CAPITOLUL I NOTIUNEA SI CARACTERISTICILE PEDEPSEI PENALE 7
1. Notiunea si trasaturile pedepsei 7
2. Istoricul si evolutia pedepsei 15
3. Scopurile pedepsei penale 25
4. Sistemul si clasificarea pedepselor penale 32
CAPITOLUL II CATEGORIILE PEDEPSELOR PENALE 37
1. Pedepse penale aplicabile persoanelor fizice 37
1.1 Pedepse principale 37
1.2. Pedepse complimentare 47
1.3 Pedepse mixte 49
2. Notiuni generale privind persoana juridica si pedeapsa penala 54
Incheierea 62
B I B L I O G R A F I A 65


Extras din licenta Cum descarc?

Introducerea
Ca toate sanctiunile juridice, sanctiunile de drept penal sunt consecintele coercitive pe care legea le leaga de incalcarea perceptelor normelor penale. In esenta ele sunt masuri de constrangere specifice, pe care le atrage savarsirea faptelor interzise de legea penala si care functioneaza ca mijloc de restabilire a ordinii de drept incalcate si de realizare a scopului reglementarii juridice a relatiilor de aparare sociala. In cadrul acestei reglementari, sanctiunile de drept penal apar in genere ca o consecinta fireasca a raspunderii penale, fiindca pentru realizarea prin constrangere a ordinii de drept nu este suficient sa se constate existenta raspunderii penale, ci este necesara aplicarea masurii de constrangere corespunzatoare pentru asigurarea autoritatii legii penale si pentru impiedicarea incalcarii ei in viitor. De aici rezulta si importanta temei investigate pentru ca chiar din insasi definitia dreptului penal rezulta, ca reglementarea juridica a relatiilor de aparare sociala, se realizeaza normativ prin interzicerea sub sanctiunii specifice a actelor de conduita individuala antisociala a membrelor societatii. Daca vorbim de actualitatea subiectului abordat atunci putem spune ca cu toate ca institutia pedepsei penale a existat inca di antichitate si a fost pe larg studiata de-a lungul istoriei de doctrina de specialitate, actualitatea subiectului abordat nu este deloc epuizata, deoarece din importanta institutiei pedepsei penale rezulta ca aceasta institutie necesita permanent o perfectionare. La etapa actuala sistemul de pedepse penale trebuie sa fie maxim de democratic, astfel ca necesita o modernizare in ceia ce priveste mijloacele si metodele care sunt antrenate in reeducarea si resocializarea infractorilor. Sanctiunile de drept penal apar deci ca elemente fundamentale ale reglementarii juridice penale, fie ca este vorba de raporturile juridice penale de conformare sau de cooperare, fie de raporturile de conflict sau de raspunderea penala. In cadrul celor dintai sanctiunile sunt necesare pentru a exprima gravitatea abstracta a faptei interzise si intensitatea avertismentului pe care legea il adreseaza destinatarilor asupra consecintelor nerespectarii dispozitiilor sale. Prezenta sanctiunilor in normele penale contribuie la realizarea fara constrangere a ordinii de drept, in cadrul raporturilor juridice de conformare. Asigurarea functiei preventive a legii penale constituie, fara indoiala, cea mai importanta contributie a sanctiunilor penale la realizarea ordinii de drept.
In Republica Moldova, institutia pedepsei penale a fost cercetata in diverse articole publicate in presa de specialitate; in manualele recent editate si in comentarii. Obiectul cercetarii il constituie legislatia - internationala si nationala - care prevede raspunderea si pedeapsa penala pentru savirsirea infractiunilor.
Scopul cercetarii reprezinta determinarea sistemului de pedepse penale accentul fiind pus pe categoriile de pedepse penale aplicabile persoanelor fizice si juridice. 
Sarcinile concrete ce au condus la realizarea scopului propus sunt:
- a supune unei analize juridico-penale detaliate si argumentate cele mai importante tipuri de pedepse penale;
- a accentua cele mai reusite definitii din domeniul dreptului penal ce tine de institutia pedepsei penale;
- a defini notiunile si esenta fiecarei tip de pedeapsa penala;
- a specifica evolutia si modernizarea institutiei pedepsei penale in Republica Moldova;
- a fundamenta caracterul preventiv si reeducator al pedepsei penale;
- a supune analizei comparate a infractiunilor principale si celor complimentare din cadrul sistemului de pedepse penale reglementate de legislatie;
- a formula propuneri de lege ferenda in scopul eficientizarii sistemului de pedepse penale.
Suportul investigatiei deriva din obiectul, scopul si sarcinile cercetarii. Suportul metodologic si teoretico-stiintific al cercetarii il constituie tezele principale ale dreptului penal si ale altor materii socio-umane care au fost puse la baza studiului.
Metodele si procedeele folosite au fost determinate de caracterul variat si vast al fenomenului supus cercetarii. Investigarea s-a bazat pe studierea materialului legislativ existent in domeniu, folosind diversificat diverse metode generale si speciale: metoda istorica, formal-logica, comparativa, sistemica, metoda analizei si sintezei juridice, metoda tipologica, observarea, cercetarea de acte internationale si decizii ale instantelor internationale etc. pentru a trata in plan istorico-juridic, organizational, doctrina si jurisprudenta, legislatia si uzantele internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri si Catagorii de Pedepse Penale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!