Tomatele

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL 1. CULTIVAREA TOMATELOR. GENERALITATI
1.1 Importanta cultivarii tomatelor. Scurt istoric.
1.1.1 Importanta alimentara
1.1.2. Importanta agrotehnica
1.1.3. Importanta economica si sociala.
1.2. Particularitatile botanice si biologice ale tomatelor
1.2.1. Elemente de botanica si biologie
1.2.2. Relatiile cu factorii de mediu
1.3. Cultura tomatelor in lume si in tara noastra
1.4. Tehnologia de cultivare a tomatelor.
1.4.1. Cultura timpurie prin rasad.
1.4.2. Cultura de vara toamna prin rasad.
1.4.3. Cultura de vara toamna prin semanat direct.
CAPITOLUL 2. TEHNOLOGIA DE CULTURA A TOMATELOR SI PROCESUL DE OBTINERE A PASTEI DE TOMATE LA SC TEHNOPLANT SRL
2.1. Prezentarea SC TEHNOPLANT SRL
2.2. Amplasare, structura, angajati si dotare tehnica
2.3. Tehnologia de cultura practicata de SC TEHNOPLANT SRL
2.3.1. Rolul elementelor nutritive in dezvoltarea plantelor de tomate.
2.3.2 Rolul produselor fitosanitare in evolutia plantelor
2.3.3. Tehnologia de pregatire a tomatelor pentru procesare.
2.4. Procesarea productiei.
CAPITOLUL 3. EFICIENTA ECONOMICA A CULTURII DE TOMATE IN CADRUL SC TEHNOPLANT S.R.L.
3.1. Cheltuieli de infiintare a culturii
3.2.Venituri din procesarea si vanzarea produsului finit. Profitul.
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Consumul de tomate in Romania are o tendinta de crestere de la un an la altul, atat in stare proaspata cat si procesate sub diferite forme (pasta de tomate, bulion, suc de tomate, ketchup. Sosuri, etc). Din pacate suprafata cultivata cu rosii de industrie a scazut, cauzele fiind diferite (costul crescut cu forta de munca, exodul de forta de munca in strainatate, pretul mic oferit de procesatori fermierilor). UE a venit in sprijinul fermierilor cu un ajutor sub forma unei subventii pe hectarul de tomate cultivate.
In ultimii 10 ani firma noastra a derulat contracte cu majoritatea fabricilor de procesare din tara, producand cantitati insemnate de rosii pe suprafete de peste 100 de ha in fiecare an. Studiind mai bine piata de profil am luat decizia de a investii intr-o instalatie de procesare a propriei productii, eliminanad astfel cateva cheltuieli intermediare care cresteau costul de productie final.De asemanea, am urmarit eliminarea oricarui risc de degradare a calitatii fructelor dar si a cantitatii, transportul in conditii necorespunzatoare ducand la zdrobirea prematura a tomatelor, drumul de la recoltare la procesare fiind foarte scurt.
Primul pas a fost facut prin deplasarea in Italia la cateva ferme care foloseau astfel de instalatii proprii si urmarirea pas cu pas a intregului proces tehnologic. S-a urmarit tehnologia de pregatire a tomatelor inainte de recoltarea mecanizata, recoltarea cu combine speciale de recoltat rosii, transportul lor in containere speciale la punctul de procesare si procesarea efectiva a productiei proprii.
In toata aceasta perioada partenerii italieni ne-au aratat intregul lant de procese care se desfasoara in cadrul fermei.de la pregatirea culturii de tomate, propriu zise, pornirea si verificarea instalatiilor de procesare, aprovizionarea timpurie cu materii prime, sare, pungi de dozare, cartoane de depozitare, etc.
Pregatirea personalului pentru fiecare operatiune: sortarea pe banda de pe combina, spalarea rosiilor, eliminarea altor impuritati, atasarea pungilor de ambalare la orificiul de dozare, amplasarea pungilor in cartoane pentru o mai buna manipulare si depozitarea in conditii igienice si de lunga durata.
Recoltarea esalonata se desfasoara in functie de volumul de procesare al instalatiei proprii. De mentionat ca nu se recolteaza mai mult decat se proceseaza intr-o zi, tocmai pentru a nu permite rosiilor sa se degradeze, de pe o zi pe alta.
Producatorii italieni de utilaje de procesare ne-au oferit sprijin cu instruirea personalului nostru in vederea utilizarii corecte si in siguranta a noilor linii de procesare.
Cu multa dorinta si cu rabdare am dus la capat un proiect de dezvoltare al propriei ferme, proiect la care am lucrat peste trei ani de zile.
Doresc ca prin aceasta lucrare sa ma adresez tuturor fermierilor care au dorinta sa investeasca in viitorul fermei lor si al agriculturii romanesti.
Lucrarea este structurata pe trei capitole:
In primul capitol am prezentat informatii despre originea tomatelor, despre cate soiuri si hibrizi exista in lume, importanta lor alimentara data de continutul de vitamine, glucide, saruri dar si elemente energetice. Varietatea de produse secundare rezultate din procesarea tomatelor face din ele una dintre cele mai cultivate culturi din lume. Caracterul universal este dat de aria de raspandire pe tot globul, conditiile de mediu si clima fiind foarte variate. Dorinta oamenilor de a folosi in alimentatie tot timpul anului tomate, a dus la dezvoltarea unei adevarate stiinte care a descoperit soiuri destinate culturilor in camp deschis dar si culturii in spatii protejate. Tehnologia de cultura difera in functie de destinatie (procesare sau consum proaspat) si amplasare (camp deschis sau spatii protejate) fiecare avand particularitatile ei.
In capitolul doi am analizat un studiu de caz realizat in cadrul firmei SC Tehnoplant SRL cu privire la tehnologia de cultura a tomatelor destinate procesarii. Societatea a fost infiintata in anul 2001, avand profilul de agricultura si beneficiind de aproximativ 800 de ha de teren agricol. Principalele culturi aplicate in cadrul fermei au fost: porumb, floarea soarelui, grau, orz, rapita, mazare, lucerna dar si leguminoase. In anii ce au urmat, cu ajutorul fondurilor europene, s-a reusit o dezvoltare mai mare spre culturile legumicole. Astfel, in anul 2009, suprafata cu legume ocupa aproape 250 de ha, restul fiind destinate culturii mari. 
In capitolul trei am analizat eficienta unei astfel de culturi.Pentru a avea o cultura de tomate eficienta trebuie sa gestionam foarte bine costurile de productie. Exista asadar costuri fixe si costuri variabile, in functie de conditiile de mediu si de specificitate al fiecarui hibrid. Dintre costurile fixe amintim cateva: lucrarile de pregatire a terenului, costul semintelor, costul produselor fitosanitare, costul ingrasamintelor. Costurile variabile depind de mai multi factori si pot fi: costul cu lucrarile de intretinere a culturii, costul cu forta de munca. Pentru o eficientizare mai mare a profitului s-a urmarit capitalizarea firmei prin achizitia de utilaje moderne de recoltare si procesare, care ajuta la scurtarea timpilor de lucru si a etapelor de producere si prelucrare, folosind atat fonduri proprii cat si fonduri europene. Toate investitiile au avut ca scop eficientizarea costurilor si a dus la o rata de profit de aproape 50% din vanzari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tomatele.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Axinte M., Roman Gh.V., Borcean I., Muntean L.S., Fitotehnie, Ed. Ion Ionescu de la Brad, Iasi, 2006. 
2. Dumitru A.N., Georgescu M., Cultivarea legumelor solano-fructoase, Ed. Andreas, Bucuresti,2019.
3. Gherghi A. s.a. Indrumator tehnologic pentru pastrarea produselor horticole, Redactia de propaganda tehnica agricola, Bucuresti ,1989.
4. Mogarzan Aglaia si colab.,Fitotehnie, Ed. Ion Ionescu de la Brad, Iasi, 2012. 
5. Muntean L., Mic tratat de Fitotehnie, vol. I -  Cereale si leguminoase pentru boabe, Ed.Ceres , Bucuresti, 1995.
6. Popescu V., Zavoianu Roxana, Cultura tomatelor, ardeiului, vinetelor, Ed. MAST, Bucuresti, 2013.
7. Popescu V., Chira Lenuta, Dejeu L., Producerea materialului saditor pentru legume, pomi si vita de vie, Ed. MAST,Bucuresti, 2007. 
8. Tomescu Ana, Bolile si daunatorii speciilor de legume solanacee tomate, ardei, vinete, Ed. Gramen, Bucuresti, 2014.
9. Stan N., N. Munteanu, T. Stan, Legumicultura, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iasi, Vol. III,2003. 
10. Datele firmei
11. www.fitoprotectiaplantelor.ro
12. www.madr.ro
13. https://www.economica.net/
14. http://statistici.insse.ro
15. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics
16. http://www.creeaza.com/familie/alimentatie-nutritie/PROIECT-Fabricarea-Pastei-de-T825.php


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!