Tortura

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
I Notiuni generale. Particularitati 4 
1.1. Istoricul aparitiei fenomenului de tortura 4 
1.2. Definirea torturii
1.2.1. Elementele esentiale 8
1.2.2. Deosebirea de alte tratamente rele 9
1.3. Aspecte ce tin de aplicarea torturii 12
II. Reglementarile juridice privind prevenirea si combaterea torturii 17 
2.1. Reglementarile juridice internationale 17 
2.1.1. Declaratia Universala a Drepturilor Omului (DUDO) 18
2.1.2. Conventia Europeana pentru Prevenirea Torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CEPT) 20
2.1.3. Conventia impotriva Torturii si altor pedepse s-au tratamente cu cruzime sau degradante (CAT) 23
2.1.4. Conventia Europeana pentru apararea Drepturilor Omului si libertatilor fundamentale (CEDO) 24
2.1.5. Alte documente internationale privind interzicerea prevenirea si combaterea torturii 28
2.2. Reglementarile juridice interne (in Republica Moldova) 33
2.2.1. Constitutia Republicii Moldova 34
2.2.2. Alte acte normative 36
III. Cazuri de aplicare a torturii si mecanismele de prevenire si combatere a ei 42
3.1. Unele exemple a cazurilor de aplicare a torturii 43
3.2. Mecanismele de prevenire si combatere a torturii 49
3.2.1. Mecanismele interne (in Republica Moldova) 50
3.2.2. Mecanismele internationale 56
INCHEIERE 64
BIBLIOGRAFIE 68


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata cuprinde o serie de studii, analize, materiale, fiind expresia unui efort de cercetare si sinteza a fenomenului ,,Tortura".
Facind cunostinta cu diverse materiale, cazuri si date statistice, am fost indignat de faptul ca o mare parte a reprezentantilor statului (colaboratori ai politiei, penitenciarelor s.a.) aplica tortura. 
Subiectul respectiv se impune prin actualitate, majoritatea constientizind existenta lui si tratindu-l cu indiferenta. Unii chiar justifica aplicarea torturii fie partial, fie in intregime, insa pina in momentul in care se confrunta personal cu ea. In prezent, tortura s-a transformat intr-o metoda ordinara, intr-un mod evident prin care persoanele oficiale ale statului isi ating scopul propus. 
Acest dur act se aplica des in scopul obtinerii unor informatii, marturisiri, cat si a pedepsirii sau intimidarii persoanelor, provocandu-le dureri, suferinte de natura fizica sau psihica. 
Ne-am propus sa facem un pas spre elucidarea fenomenului ,,Tortura", pentru a incerca de a invinge aceasta mentalitate, aceasta intelegere rudimentara a sarcinilor si metodelor aplicate pentru atingerea lor, pe care trebuie sa le indeplineasca reprezentantii statului.
Acest efort este determinat in primul rand de necesitatea, dar si de dorinta de a oferi celor interesati in prevenirea si combaterea actelor de tortura, un util si eficient instrument de lucru. 
Lucrarea este divizata in trei compartimente (capitole).
o In primul capitol gasim raspunsul la intrebarea ce inseamna "tortura"? Este important de a patrunde in esenta notiunii de tortura (ce are elementele si particularitatile sale), pentru a nu o confunda cu alte fapte daunatoare, - asemeni autorilor unor articole din ziarele "Democratia" (nr.1, din 2001) sau "Flux" (nr.35(266), din 2000), unde s-a facut referire la asa-zisa "tortura in familie", cu o asemenea tratare nu putem fi, deoarece in cazul torturii este necesara prezenta 
unui subiect special si anume a unui reprezentant al statului, potrivit ar fi numita - "violenta in familie".
o Capitolul doi include cele mai valoroase acte normative internationale si interne privind interzicerea torturii, prevenirea si combaterea ei, cat si racordarea legislatiei din tara noastra la cea internationala. Important este faptul existentei bazei juridice (pe plan universal, regional si national in scopul respectarii valorilor general-umane prin interzicerea prevenirii si combaterii torturii.
o In capitolul trei sunt reflectate cazuri monstruoase de folosire a torturii in diferite tari, cat si cazuri examinate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Comitetului de Prevenire a Torturii. Tot aici sunt prezentate referiri la mecanismele internationale si cele interne de jurisdictie si control, abilitate in prevenirea si combaterea torturii informatiile date vor fi utile pentru a cunoaste de care mecanisme se poate prevala in cazul in care s-a incalcat norma ce prevede "interzicerea aplicarii torturii".
Analizand sursele in materie de Drepturi ale Omului, in special ceia ce tine de fenomenul "tortura", pe langa acte normative, literatura, am recurs la folosirea informatiilor din reteaua computerizata Internet, precum si publicatiilor organismelor internationale (cum ar fi OSCE, Consiliul Europei s.a.), materialelor ONG-urilor internationale (cum ar fi Amnistia Internationala, Asociatia de prevenire a Torturii, Consiliului international de Reabilitare o Victimelor Torturii, s.a.), cat si a celor nationale (cum ar fi Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Legea pentru Apararea Drepturilor Omului din Republica Moldova s.a.). Sursele folosite in lucrarea data sunt publicate in limba ramana si traduse in romana, din limbile: rusa, engleza.
I. NOTIUNI GENERALE. PARTICULARITATI
1.1. Istoricul aparitiei fenomenului de tortura 
Orice incercare de a justifica cutare sau cutare forma de tortura creeaza imediat un precedent extrem de periculos. Asemenea justificari, pe care le auzim si astazi destul de frecvent, si nu numai din gura militarilor sau a reprezentantilor organelor de ordine, sunt explicate prin necesitatea de a-l face pe presupusul vinovat sa-si recunoasca vina. Orice perspectiva de interzicere a torturii este periclitata de prezenta oricarei forme de cruzime, pe care opinia publica o justifica fie partial, fie in intregime. Indiferent de imprejurari si vremuri, cruzimea poate degenera cu usurinta in aplicarea torturii, iar toleranta fata de o anumita forma de tortura sau aprobarea ei poate duce fara mari probleme la proliferarea altor forme de tortura, adesea si mai teribile.
In forma cea mai simpla si raspandita, tortura reprezinta o modalitatea accesibila, practica, simpla si aducatoare de satisfactie, de a te razbuna de a-ti face dreptate. Anume in aceasta tendinta de razbunare, caracteristica oricaror forme de tortura, rezida cheia aplicarii lor in scopul demonstrarii atat a setei de putere din partea unei persoane anume, cat si a atotputerniciei si dominatiei autoritare din partea statului. Principala justificare a torturilor, indiferent de proportiile si cruzimea lor, venea din partea celor aflati la putere, care prin intermediul torturilor incercau sa restranga la maximum libertatea individuala a omului, sa nimiceasca din fasa orice lastar de gandire independenta si sa asigure faimoasa "disciplina". Orice incercare, oricat de timida de a te impotrivi vointei, dogmelor si convingerilor puterii, era reprimata cu cruzime Statul si Biserica, purtand razboi impotriva tradarii, pe de o parte, si ereziei, pe de alta, considerau ca tortura constituie cel mai puternic, eficace si la indemana instrument de lupta. Astfel,


Fisiere in arhiva (1):

  • Tortura.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!