Traficul de Fiinte Umane si Munca Fortata

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Traficul de fiinte umane a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai abordate subiecte atat pe agendele politice, cat si in mass-media internationala. Nu exista tara care sa nu fie afectata de acest fenomen. Se estimeaza ca anual sunt traficate pana la patru milioane de persoane. Dintre acestea, majoritatea sunt femei si copii. 
Cu toate acestea, numarul baietilor si barbatilor care devin victime ale traficului in scopul muncii fortate si a altor practici exploatatoare este in crestere. 
Ultimele rapoarte ale Organizatiei Internationale a Muncii cu privire la munca fortata indica o cifra de 2,5 milioane de persoane traficate, dintre care o treime, in scopuri economice. Traficul de fiinte umane se situeaza printre infractiunile care se extind cel mai rapid, fiind o exemplificare a globalizarii, ce reflecta schimbarile economice, culturale si sociale. Rutele de tranzit si tendintele fenomenului respectiv sunt in permanenta schimbare.
Traficul de fiinte umane, impreuna cu traficul de droguri si de arme, reprezinta cele trei mari activitati criminale aducatoare de profituri enorme si constituie totodata sursa de finantare pentru alte activitati criminale. 
Conform raportului Uniunii Europene cu privire la Crima Organizata, traficul este o afacere care se cifreaza la nivel global intre 8,5 si 12 milioane de Euro anual.2 Recent, intr-un raport al Organizatiei Internationale a Muncii a fost estimat profitul global generat de exploatarea prin munca a femeilor traficate, a copiilor si a barbatilor, indicand cifra de 32 miliarde de dolari SUA in fi ecare an.
Spre deosebire de alte tipuri de activitati criminogene, traficul de fiinte umane se bazeaza pe practice de violenta si de exploatare.Victimele prinse in retelele de trafic sunt obligate sa munceasca pentru proprietarii lor, fiind private de drepturile fundamentale ale omului.
Legislatia internationala defineste clar rolul organelor de drept, precizand ca acestea ar trebui sa protejeze victima, asigurand dreptul la aparare, securitate si confidentialitate. In vederea aplicarii unor asemenea prevederi, cooperarea, precum si coordonarea activitatilor de catre organele de drept este necesara
CAPITOLUL I. 
FENOMENUL TRAFICULUI DE FIINTE UMANE
1. Aspecte internationale pentru definire
Fenomen subteran cu dimensiuni globale, vinovat de producerea a milioane de dramne omenesti, traficul de fiinte umane exista. Prezent mai ales in zonele afectate de conflicte si in statele confruntate cu dificultati economice, traficul de fiinte umane a cuprins si Romania, ca tara de origine si tranzit pentru victime. Insa cauzele lui nu trebuie explicate doar din perspectiva lipsurilor de ordin material. Prin factorii care determina vulnerabilitatea unei persoane fata de trafic - nivelul de educatie sau istoria unor abuzuri in familie, de pilda - traficul este un fenomen social. Fiintele umane sunt reduse la conditia de marfa, vandute si revandute din ce in ce mai scump ca simple obiecte si apoi exploatate de catre traficanti, care obtin profituri substantiale.
Cunoscut si ca sclavie moderna, traficul reprezenta o amenintare pentru libertatea, integritatea fizica si psihica si uneori chiar pentru viata celor care ii cad prada.
Infractiunea de trafic organizat nu are loc intr-o izolare ermetic sigilata. Odata formate, retelele de trafic se vor diversifica rapid si vor crea afiliatii cu beneficii reciproce cu organizatiile de crima organizata ce opereaza in alte sfere precum terorismul si traficul cu droguri si arme. Profitul financiar al prostitutiei organizate va duce repede la forme sofisticate de spalare de bani pe plan intern si extern, care pot atrage destabilizarea economica.
Pe langa studierea fenomenului si a modului de operare folosit de retelele de trafic, este importanta si cunoasterea unui element deosebit de important in lupta anti-trafic: definirea infractiunii de trafic de persoane, asa cum apare ea in diferitele acorduri internationale.
Daca infractiunea nu este clar definita, atat studiul problemei cat si elaborarea unor solutii devin aproape imposibile. De asemenea, solutiile gasite vor varia in functie de modul in care este definita infractiunea. Lipsa unei definitii clare ingreuneaza si cooperarea transfrontaliera. Atata vreme cat guvernul, politia, institutiile judiciare si organizatiile OIG-ONG nu se vor concentra pe acelasi tip de infractiune si pe acelasi tip de victime, strategiile si solutiile propuse vor ramane necoordonate si ineficiente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traficul de Fiinte Umane si Munca Fortata.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!