Tranzitia Partidului National Liberal 1989 - 2009

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I. 
1.1 Liberalismul in lume 6
1.2 Zorii liberalismului in Romania 9
1.3 Infiintarea P.N.L 10
Capitolul II
2.1 Istoria inainte de 1989 12
2.2 Conducatori 15
2.3Valorile liberalismului romanesc 16
Capitolul III
3.1 Evenimentele din interiorul P.N.L -Perioada 1989-2009 18
3.2 Cele trei sciziuni ale PNL 21
3.3 Alegerile 1992-2004 26
3.4 Alegerile din 2004 si Alianta D.A. 29
3.5 Campania electorala 35
3.6 Conflictul Basescu versus Tariceanu 37
3.7 Alegerile din 2009 41
Concluzie 46


Extras din licenta Cum descarc?

Asupra sa, asupra propriului trup si asupra propriei minti, individul este suveran.
John Stuart Mill
Introducere 
Partidul National Liberal se identifica cu istoria Romaniei. El s-a pus in serviciul prezentului prin istoria lunga presarata cu evenimente ce au influentat politica Romaniei.Doctrina liberala s-a adaptat schimbarilor istorice si nevoilor cetatenilor in societatea romaneasca. 
Lucrarea se concentreaza asupra etapelor importante ale tranzitiei PNL, relievand rolul jucat in perioada interbelica, dar in special, se axeaza pe pozitia sa pe scara politica, dupa caderea regimul comunismului, in 1989.
Prima parte a lucrarii este dedicata intelegerii istoriei Partidului National Liberal prin prisma caracteristicilor doctrinei liberale ce au au stat la baza dezvoltarii sociatatii. Istoria P.N.L nu poate fi inteleasa fara a puncta cateva din caracteristile liberalismului. 
Liberalismul este o componenta definitorie a modernismului. Intreaga istorie s-a luptat pentru libertate, emancipare, dezvoltare. Doctrina liberala inglobeaza aceste principii, extinzandu-se in toate aspectele vietii. Astfel in plan cultural, a reprezentat emanciparea de sub tutela Bisericii, ce a condus catre emanciparea spirituala a individului. Liberalismul este o doctrina ce a aparut ca o reactie impotriva conformismului religios si politic din Evul Mediu. Odata cu trecerea de la societatea traditionala la cea moderna, prin aparitia capitalismului si a noilor libertati, in special, cele economice, raportul dintre individ si societate s-a schimbat. Mai mult, modul de viata a individului a capatat alt sens, insusindu-si alte valori si avand o perceptie diferita asupra societatii din care facea parte.Societatea era acum guvernata de reguli ce erau aplicate tuturor. Modernizarea societatii, prin desprinderea de formele traditionale ale guvernarii si ale gandirii, a trecut la o noua etapa a cunoasterii lumii.
P.N.L este promotorul gandirii liberale in Romania. Cristalizarea doctrinei liberale se produce odata cu aparitia Partidului National Liberal, ca o necesitate a societatii. PNL se adresa catre marea masa a populatiei si dorea emanciparea tuturor cetatenilor. Acest fapt nu putea fi indeplinit decat cu ajutorul reformei agrare, prin improprietarirea taranilor si prin oferirea de drepturi politice. De asemanea, liberalii romani se luptau pentru un stat puternic ce nu putea fi faurit decat prin acordarea de libertati politice. Totodata, ei militau si pentru o economie ghidata de principii liberale. Acesta este cuprinsul capitolului al doilea. 
In ultimul capitol, am descris traiectoria Partidului National Liberal, de la aparitia pe scena politica dupa 1989 pana la ultimele alegeri din 2009. Desi se afirma ca un partid istoric, invocand trecutul plin de glorie, pentru atragerea alegatorilor, PNL nu a reusit decat in 1996 sa ajunga la putere, dar nu singur, ci in cadrul unei coalitii, CDR. Abia in 2004, printr-o alianta creata pentru a balansa polul puterii, liberalii au detinut puterea, guvernand cu primul prim ministru, dupa o lunga perioada de timp in care ei nu mai au mai fost la guvernare. Ultimul guvern liberal a detinut puterea in perioada 1933-1937, avandu-l ca premier pe Gheorghe Tatarascu. 
Nici in 2009 nu au reusit sa castige alegerile, desi canditatul liberal, Crin Antonescu, detinea toate premisele unui succes garantat.D ar rezultatul alegerilor a aratat ca ceva nu a functionat in politica liberala. 
Intrebarile care au stat la baza lucrarii au fost: De ce un partid puternic, cu o istorie remarcanta, sustinut de oameni intelectuali nu a fost capabil sa participe singur pe listele de alegeri, nu a putut castiga alegerile incepand cu 1990 si de ce nu se afla la putere, desi conditiile politice le sunt favorabile. 
Lucrarea este un studiu de caz, structurata pe trei capitole, ce face o analiza a alegerilor din 2004, a importantei Aliante dintre PNL si PD, cu care au fost castigate alegerile prezidentiale din 2004, o analiza a conflictului dintre presedintele Traian Basescu si premiul Calin Popescu Tariceanu, si de ce Crin Antonescu nu a castigat alegerile in 2009.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzitia Partidului National Liberal 1989 - 2009.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!