Tratatul de la Varsovia - Tratat de Prietenie Colaborare si Asistenta Mutuala

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 7
CAPITOLUL I
TRATATUL DE LA VARSOVIA-TRATAT DE PRIETENIE, COLABORARE SI ASISITENTA MUTUALA
1.1. Contextul politic al infiintarii Tratatului 8
1.2. Contextul economic al infiintarii Tratatului 9
1.3. Contextul militar al infiintarii Tratatului 10
1.3.1. Nicolae Ceausescu si programele industriei de aparare 13
1.4. Specificatiile Tratatului 17
1.4.1. Reticente care blocheaza 18
1.4.2. Intrevederi fara urmari 20
1.4.3. Condamnarea invadarii Cehoslovaciei si "razboiul intregului popor" 22
1.4.4. Distantarea Romaniei fata de Tratatul de la Varsovia nu era chiar atat de mare 24
1.5. Destramarea Tratatului 25
1.5.1. Blocarea infiltrarii institutionalizate 26
1.5.2. Razboiul I in viziunea istoricilor 27
1.5.3. Alungarea consultantilor pe probleme de informatii 29
1.5.4. Perceptiile serviciilor de informatii americane 31
CAPITOLUL II
2. ARMATA ROMANIEI IN PERIOADA POSTDECEMBRISTA 38
2.1. Armata Romaniei dupa Revolutie 38
2.2. Orientarea catre N.A.T.O 39
2.2.1. Politica rasariteana a Romaniei: 1990-2005 44 
2.2.2. Caracteristici principale, premise si resurse 55
2.3. Eforturile de integrare si strategia de transformare 56
2.3.1. Dimensiunea politica 57
2.3.2. Cooperarea cu N.A.T.O 57
2.3.3. Romania si etapele largirii N.A.T.O 59
2.3.4. Rolul Romaniei in N.A.T.O 60
2.3.5. Etapele parcurse in vederea aderarii. Legislatie specifica 61
2.4. Momentul integrarii Romaniei in N.A.T.O 64
2.4.1. Aderare versus integrare: etape ce raman de parcurs pana la integrarea completa in NATO 65
CAPITOLUL III
3. STUDIUL DE CAZ-MISIUNEA ARMATEI ROMANE IN IRAK, IN CADRUL FORTELOR N.A.T.O 72
3.1. Scurt istoric al zonei de conflict 72
3.2. Contextul politico-militar (etapa pre conflict armat) 73
3.3. Desfasurarea Razboiului 75
3.3.1. Conceptia de intrebuintare a fortelor 75
3.3.2. Pozitionarea fortelor 76
3.3.3. Desfasurarea conflictului 77
3.4. Etapa post conflict armat si implicarea Armatei Romaniei 81
3.4.1. Politica de securitate si aparare nationala a Romaniei vis-a-vis de razboiul din Irak 82
3.4.2. Operatii in Irak-informatii generale 84
3.4.3. Activitatile CIMIC 90
3.4.4. Misiunile Armatei Romaniei in Irak 96
3.4.5. Misiuni - Participarea in Irak 98
3.4.6. Retragerea trupelor din Irak 99
CONCLUZII 102
BIBLIOGRAFIE 104
ANEXE 109


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata se doreste a fi o relatare a unor evenimente relativ recente care si-au pus amprenta puternic asupra Romaniei, si in special a Armatei. Repet, lucrarea se doreste a fi o relatare si in niciun caz o analiza a evenimentelor pentru ca nimeni nu are dreptul de a judeca istoria, fara a fi partas, si fara a fi trait in acele vremuri.
Continutul lucrarii trateaza doua perioade importante: Romania in perioada comunista si Romania in perioada postcomunista, si implicit schimbarile care au afectat Armata Romaniei, perioade redate prin ochii celor doua mari blocuri mondiale, cei doi poli in jurul carora graviteaza evenimentele mondiale: S.U.A. alaturi de NATO pe de o parte si Federatia Rusa de cealalta parte.
Primul capitol trateaza Romania in cadrul Tratatului de la Varsovia, atat din punct de vedere politic, economic cat si militar. Lucrarea incepe cu prezentarea conjuncturii care a determinat intrarea Romaniei in cadrul Tratatului, continua cu prezentarea aspectelor si situatiilor tensionate din cadrul Tratatului, obligatiile Romaniei, dar confera si informatii despre destramarea Tratatului.
Al doilea capitol trateaza parcursul Romaniei, imediat dupa Revolutia din 1989, perioada de aproape 18 ani de tranzitie din Romania care a ridicat numeroase semne de intrebare asupra necesitatii si eficientei reformei din domeniile socialului, economicului, juridicului, culturalului, etc. Una din problemele cu care Romania s-a confruntat dupa decembrie '89 a fost cum sa-si vindece cat mai repede ,,ranile'' provocate de perioada comunista si mai ales ce reforme sunt necesare regasirii drumului catre democratie.Sunt relatate modificarile si eforturile sustinute pentru a adera la NATO, dar si pentru integrarea UE. Sunt prezentate aspecte referitoare la modificarea legislatiei, la inzestrarea Armatei, si prezinta pasii aderarii la cele doua organizatii majore, care astazi se prezinta a fii aparatorii democratiei si stabilitatii mondiale.
In capitolul trei se regaseste studiul de caz care prezinta atat cel de-al doilea razboi din Golf, cat si contributia si implicarea Armatei Romaniei, lucru care dovedeste atat capabilitatile si profesionalismul armatei, cat si increderea de care se bucura aceasta, acest lucru realizandu-se prin deplina integrare in structurile NATO si UE, dar si faptul ca tranzitia s-a incheiat, la capitolul armata lucrurile fiind pozitive.
De ce o intoarcere in trecut- Pentru ca istoria se repeta si putem invata din propriile greseli, pentru ca trecutul este un izvor nesecat de idei, invataminte si solutii pentru problemele cu care ne confruntam.
In acest sens mi-am propus o reactualizare a unor momente a caror valoare istorica este de necontestat si de neuitat pentru Romania.
TRATATUL DE LA VARSOVIA-TRATAT DE PRIETENIE, COLABORARE SI ASISITENTA MUTUALA
1.1.Contextul politic
Tratatul de la Varsovia a fost alianta politico -militara a statelor socialiste, din Europa, aliate ale Uniunii Sovietice si aflate in sfera ei de influenta. Tarile membre au folosit uriasul ei potential militar si au cautat sa se apere in comun in conditiile existentei pe continent a unui bloc militar rival. 
Istorici si politologi cauta sa descifreze cat mai multe din tainele care se ascund in spatele acestei aparent puternice organizatii politico-militare: care au fost ratiunile infiintarii ei, scopurile, actiunile si eficienta acestora in cei peste 35 de ani de existenta.
Actul de constituire a Organizatiei - numit Tratatul de Prietenie, Colaborare si Ajutor Reciproc - s-a semnat la Varsovia la 14 mai 1955 de catre persoanele imputernicite cu autoritatea suprema in U.R.S.S., Polonia, Ungaria, R.D. Germana, Cehoslovacia, Romania, Bulgaria si Albania (care s-a retras in 1968). Toti istoricii sunt de acord ca Tratatul s-a dorit o replica la Tratatul Nord-Atlantic (N.A.T.O.), infiintat inca din 1949. In subsidiar, Pactul de la Varsovia era si un instrument la dispozitia liderilor de la Kremlin - de cele mai multe ori in acord cu liderii comunisti din tarile semnatare - de a impune si mentine, intr-o zona bine delimitata, un sistem de valori cat mai apropiat de cel existent in U.R.S.S. si, prin aceasta, de a asigura influenta si dominatia acestei superputeri intr-un spatiu cat mai larg. In acest fel, echilibrul geopolitic si geostrategic instituit la sfarsitul razboiului se putea mentine chiar in conditii precare si intr-o dinamica avand mereu tendinta de a scapa de sub control si de a capata o dezvoltare independenta.


Fisiere in arhiva (2):

  • Tratatul de la Varsovia - Tratat de Prietenie Colaborare si Asistenta Mutuala
    • ANEXE.doc
    • toata lucrarea bun.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Corneliu Filip-Tratatul de la Varsovia. Organizatie politico-militara sub egida Moscovei(Ed. Cetatea de Scaun)
General-colonel(r) dr. Constantin Olteanu- Romania - o voce distincta in Tratatul de la Varsovia: memorii 1980-1985 (Ed. ALDO, Bucuresti, 1999) 
Romulus Neagu-Securitatea europeana. Afirmarea unui nou concept (Bucuresti, Ed. Politica, 1976)
Lavinia Betea-Maurer si lumea de ieri. Marturii despre stalinizarea Romaniei (Cluj-Napoca, Ed. Dacia, 2001)
Jan Sejna- We Will Bury You: The Soviet Plan for the Subversion of the West by the Highest Ranking Communist Ev(Ed. Banning, CA, U.S.A. )
Ladislav Bittman - The Deception Game: Czechoslovak Intelligence in Soviet Political Warfare (Syracuse, N.Y.:Syracuse University Research Corporation,1972)
Ladislav Bittman- The KGB and Soviet Disinformation: An Insider View, Washington, Pergamon-Brassey's, 1985, p.28.
Mr.lect.univ.drd. Ispas Teofil-Extinderea N.A.T.O.si securitate europeana Academia Fortelor Terestre ,,Nicolae Balcescu" Sibiu 3.
Documentul-Cadru de aderare la Parteneriatul pentru Pace (PfP)". Washington, din 1999
Manualul NATO : Parteneriat si cooperare- Ed. Nemira, Bucuresti, 1997 
Magazin istoric nr. 4/1997
Alexandru Osca - Un statut adoptat, dar contestat
Raportul prezentat de generalul-locotenent Ion Gheorghe cu privire la consfatuirea din 4-9 februarie 1966 de la Moscova a sefilor marilor state majore ai armatelor tarilor participante la Tratatul de la Varsovia, in RWP, Vol. I
Discursul a aparut in Scanteia, 22 august 1968
Graeme J. Gill-Rumania: Background to Autonomy in Survival, Vol. 21, No. 3 (96) (Summer 1975)
Ministerul Fortelor Armate, Marele Stat Major, Nota de discutii nr. O.K.00364 din 1 octombrie 1968, in RWP, Vol. I.
17. Raportul CC al PCR cu privire la activitatea PCR in perioada dintre Congresul al IX-lea si Congresul al X-lea si sarcinile de viitor ale Partidului, raportor Nicolae Ceausescu, in Congresul al X-lea al PCR 6-12 august 1969, prescurtat Raportul X (Bucuresti, Ed. Politica, 1969)
18. Minutes of the Meeting between Nicolae Ceausescu and Mikhail S. Gorbachev, Moscow, 4 december 1989, in Cold War International History Project Bulletin, The End of the Cold War, Issue 12/13, Fall/Winter 2001
19. Hope M. Harrison- Driving the Soviets Up the Wall: Soviet-East German Relations, 1953-1961, Princeton, Princeton University Press
Alex Aleviev-Romania and the Warsaw Pact: The Defence Policy of a Reluctant Ally P6270, Santa Monica, ARND Corporation, 1979
Thomas S. Szanya si James B. Steinberg-Civil-Military Relations and National Security Thinking in Czechoslovakia, Santa Monica: RAND, 1992
Scanteia (Bucuresti), 7-9 decembrie 1961; 
Ghita Ionescu- Communism in Rumania: 1944-1962, Oxford, Oxford University Press, 1964
V. B. Usakov- Hitlerite Germany's Foreign Policy, Moscova, Editura Institutului de Relatii Internationale, 1961
A. Niri, "V.B.Usacov - Politica Externa a Germaniei Hitleriste", Analele institutului de istorie a partidului de pe langa comitetul central al partidului de muncitori romanesc, nr.5, 1962
Nastasa (2003), Documentul 98,


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!