Trecerea Marfurilor peste Frontiera

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. De-a lungul existentei economiei mondiale s-a demonstrat faptul ca progresul economic al unei tari depinde de mobilizarea resurselor proprii, umane, materiale si financiare. Tarile nu se pot izola de circuitul economic mondial. Participarea la diviziunea internationala a a muncii si, implicit, la circuitul economic mondial este de natura sa potenteze eforturile proprii ale fiecarui popor si sa accelereze progresul economic al tuturor statelor.
Cooperarea economica si tehnico-stiintifica internationala constituie, fara indoiala, unul dintre factorii cei mai tari ai dezvoltarii economice. La extinderea relatiilor economice internationale contribuie numerosi factori cum ar fi: productia de bunuri si servicii, transporturile internationale, informatizarea, formele noi de realizare a tranzactiilor, imbunatatirea cadrului juridic menit sa faciliteze aceasta cooperare, masurile moderne de asigurare impotriva riscurilor, dezvoltarea si generalizarea asigurarilor de bunuri si de persoane si modernizarea si informatizarea operatiunilor bancare etc. 
Toti acesti factori sunt cuprinsi in diverse sisteme care compun economiile contemporane ale statelor, intre care exista relatii de interdependenta, desfasurate atat in cadrul bilateral cat si multilateral, conform unor reguli stabilite pe seama acordului de vointa intre state. Participarea economiilor nationale contemporane la diviziunea internationala a muncii presupune insa si o protejare a acestora de catre stat, deci o institutie de drept public, prin folosirea diverselor mijloace si tehnici. 
Sistemului vamal al Republicii Moldova i s-a atribuit de la bun inceput o functie importanta - colectarea impozitelor intru suplinirea bugetului de stat, ceea ce necesita efectuarea controlului fizic si documentar integral al marfurilor si persoanelor participante in relatiile economice externe.
Liberalizarea comertului, atit intern cit si exterior, in Republica Moldova trebuie sa aiba in vedere nu numai din perspectiva de aderare la UE, ci si alti importanti factori de pe piata mondiala. Deschiderea fata de partenerii potentiali furnizori (dar si beneficiari) la export nu este posibila daca nu se vor reduce taxele vamale de baza si ne vom margini doar la aranjamente bilaterale. 
Conform informatiei Biroului National de Statistica, pe parcursul anului 2011 ritmul anual de crestere a exporturilor a depasit constant ritmul de crestere a importurilor, doar in ultimele patru luni ale anului s-a consemnat o situatie inversa, cu o usoara redresare in ultima luna a anului. Astfel, in luna decembrie 2011 ritmul anual de crestere a exporturilor a constituit 21.8 la suta, fiind cu 0.2 puncte procentuale mai mare decat cel al importurilor, contribuind la crearea unor premise de temperare a ritmului anual de crestere a PIB in trimestrul IV, 2011. De mentionat ca, in ianuarie-decembrie 2011, comparativ cu perioada similara a anului precedent, exporturile de marfuri au crescut cu 44.1 la suta. Factorul principal care a contribuit la aceasta majorare a fost cresterea considerabila a exporturilor orientate catre Federatia Rusa, Romania si Italia, ponderile
acestor tari fiind cele mai considerabile in totalul exporturilor. Totodati precizam ca ponderea incasarilor vamale la formarea bugetului de stat al RM este de cel putin 60 la sutp.epublica Moldova a aderat si la Memorandumul de Facilitare si Liberalizare a Comertului in Europa de Sud-est, activitatile in cadrul caruia sunt finantate de Banca Mondiala. Republica Moldova primeste la momentul actual asistenta din partea Uniunii Europene si a SUA in elaborarea regulilor proprii de origine, armonizate cu cele europene. Este cunoscut si faptul ca Moldova pentru moment are Clauza Natiunii Celei Mai Favorizate, dar pe o baza temporara care trebuie reinnoita in fiecare an.
Republica Moldova are semnate Acorduri de Liber Schimb cu Romania, Ucraina si cu tarile-membre ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, si anume cu Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Serbia si Muntenegru. Inca in 1993 UE a acordat Moldovei posibilitatea de a exporta productia sa conform tarifelor vamale privilegiate prin asa numitul Sistem Generalizat de Preferinte (GSP), facilitind astfel accesul privilegiat al exportatorilor moldoveni pe piata statelor UE. 
Reiesind din cele relatate mai sus, reulta importanta si activitatea temei investigate.
Gradul de studiere a temei. Prin investigatiile efectuate am constatat ca nu exista studii aprofundate asupra regrementarii juridice privind trecerea marfurilor peste frontiera Republicii Moldova. Constatam, ca nu este nici un manual care ar fi consacrat dreptului vamal si in care ar fi abordatasi problema aspectelor juridice privind trecerea marfurilor si a mijloacelor banesti peste frontiera statului. Dintre autorii doctrinari care au abordat tema respectiva ii putem mentiona pe savantii romani Ioan si Silvia Condor, Gheorghe Caraiani, Cornel Cazacu, Silvia Cristea etc.Dintre autorii rusi ii putem mentiona pe Zoborov V., Gabricidze B., Vardaiscki A., Popova I., Santalova A., etc. 
Scopul si sarcinile prezentei lucrari reiese din actualitatea temei investigate. Astfel principalul scop propus este de a examina complex reglementarea juridica a trecerii marfurilor si mijloacelor banestti peste frontiera statului Republica Moldova, de a reflecta, in masura posibilitatilor, asupra problemelor reglementarii juridice care exista in acest domeniu, precum si de a inainta recomandarile respective pentru ameliorarea situatiei, sporirea eficientei acestei activitati, apararea drepturilor si intereselor legitime ale persoanei in cadrul activitatii vamale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Trecerea Marfurilor peste Frontiera.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!