Tripticele

Cuprins licenta Cum descarc?

ABREVIERI 2
CAPITOLUL I. 3
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL II CARACTERIZAREA TRIPTICELOR DIN TRANSILVANIA 8
SECTIUNEA I. ISTORICUL TRIPTICELOR DIN TRANSILVANIA 8
SECTIUNEA II DESCRIEREA TRIPTICELOR DIN TRANSILVANIA 9
SECTIUNEA III DESCIFRAREA SI SCRIEREA CURSIVA A TRIPTICELOR DIN TRANSILVANIA 11
SECTIUNEA IV. PALEOGRAFIA TRIPTICELOR 12
CAPITOLUL III CONTINUTUL TRIPTICELOR DIN TRANSILVANIA 14
SECTIUNEA I . CONTRACTELE REALE 14
1. CONTRACTUL DE IMPRUMUT 14
2. CONTRACTUL DE DEPOZIT 16
SECTIUNEA II CONTRACTELE SACRAMENTALE 17
1. ACTE DE CREDIT 18
2. ACTELE DE VANZARE 21
a) DECLARATIA DE CUMPARARE SI GARANTAREA EI 28
b) CHITANTAREA PRETULUI 31
c) GARANTIA IMPOTRIVA VICIILOR REDHiBITORII SAU MATERIALE 31
d)GARANTIA IMPOTRIVA EVICTIUNII SAU JURIDICA 32
e) DECLARATIA GARANTULUI 32
3.ACTELE DE SOCIETATE 32
SECTIUNEA III CONTRACTELE CONSENSUALE CONTRACTUL DE LOCATIUNE 38
CAPITOLUL IV IMPACTUL DREPTULUI DACO-ROMAN ASUPRA DREPTULUI DE MAI TARZIU 43
CAPITPLUL V. CONCLUZII 46
BIBLIOGRAFIE 49


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. INTRODUCERE
Stramosii poporului roman - dacii si romanii - care au determinat etnogeneza sa, i-au transmis totodata si anumite elemente fundamentale ale organizarii politice si ale institutiilor juridice.
Geto - dacii fac parte din grupul etnic al tracilor, care, potrivit marturiei parintelui istoriei Herodot, era cel mai numeros dupa cel al indienilor.
Vechii autori, precum si descoperirile arheologice, ne arata ca tracii au trait si au creat o stralucita civilizatie pe un spatiu cuprins intre Marea Egee, la sud, si zona Pripetului, la nord, Dunarea Panonica, la vest si zona Bugului la est.
Prezenta statornica a geto-dacilor pe teritoriul patriei noastre este mentionata de catre izvoarele istorice inca din prima jumatate a secolului I i.e.n. Este de retinut faptul ca stramosii nostrii erau numiti geti de catre istoricii greci si daci de catre istoricii romani. Pe de alta parte, unele izvoare mentioneaza ca dacii traiau in arcul Carpatilor, pe cand getii se aflau in zona extracarpatica. Getii si dacii vorbeau aceeasi limba si constituiau acelasi popor. 
Geto-dacii sunt o populatie sedentara care practica pe scara larga agricultura, inalte constructii impunatoare, la stapanirea carora ravnesc puternicii regi din sudul Dunarii, poseda armate puternice, bine echipate, in masura sa invinga de-a lungul secolelor pe sciti, macedoneni, bastarni sau celtii care au navalit succesiv asupra teritoriului patriei noastre.
Cu toate ca incepand cu secolul IV i.e.n. sunt mentionate puternice formatiuni militare, precum si numeroase cetati, aflate sub conducerea unor regi care isi exercitau autoritatea pe intinse teritorii, societatea geto-daca nu cunoaste inca organizarea statala, ci se afla in stadiul uniunilor de triburi bazata pe democratia militara. Asa cum s-a vazut, in cadrul acestui sistem, atributiile de conducere sociala apartin poporului inarmat care isi primejduieste viata in lupta.
Cu toate acestea, incepand din secolele I-II i.e.n., constatam ca autoritatea regilor creste necontenit, dovada ca Oroles este in masura sa adopte masuri unilaterale pentru toata armata sa, ca sub regele Rubobostes puterea dacilor este in continua crestere, ca Dromihete isi impune opinia in fata adunarii poporului, desi sistemul este in contradictie cu normele de conducere sociala la acea epoca.
In epoca prestatala, relatiile sociale ale geto-dacilor erau reglementate prin norme de conduita tara caracter juridic, norme respectate de buna voie de catre toti membrii cetatii.
Invoielile dintre parti erau imbracate in forma juramantului insotit de un anumit ceremonial.Procesul trecerii de la societatea gentil ica la organizarea politica s-a incheiat in vremea regelui Burebista, prin unificarea triburilor in cadrul statului dac.
Procesul formarii statului dac a fost influentat si de conjunctura externa; pe de o parte, popoarele din imediata vecinatate, cu care dacii s-au aflat in conflict, au decazut in urma luptelor indelungate cu romanii; pe de alta parte, se profila tot mai amenintator pericolul expansiunii romane . 
Daca in perioada anterioara relatiile cu romanii au fost pasnice, caracterizandu-se printr-o tendinta de patrundere economica, dupa secolul II i.e.n., cand Macedonia si Grecia au fost supuse, geto-dacii au devenit constienti de pericolul patrunderii militare a romanilor si s-au unit, in vederea infruntarii ce avea sa vina.
Statul dac s-a constituit pe un teritoriu cuprins intre Dunarea mijlocie, in vest, Carpatii Padurosi la nord, zona de dincolo de Nistru, la est, si lantul Balcanilor la sud. in hotarele statului lui Burebista erau cuprinse inclusiv cetatile grecesti de pe malul Marii Negre.
Parcurgand o perioada de doua secole, monarhia sclavagista dacica a dobandit o serie de trasaturi specifice, care ii dau o identitate proprie. Regele dac este varful nobilimii sclavagiste si totodata varful ierarhiei aparatului de stat, purtand inca puternice urme ale caracterului militar. Acest caracter nu trebuie privit in relatie cu stadiul de evolutie al statului sclavagist, deci in relatie cu pericolul extern, care impunea si consolidarea permanenta a functiei externe.
O alta trasatura specifica a monarhiei dace o constituie exercitarea puterii laice si religioase de catre o singura persoana sau de catre persoane diferite.
Mentionam de asemenea, ca o trasatura aparte, monopolul regelui asupra minelor de aur. Cu toate ca procesul de consolidare a statului dac a fost oprit dupa ocupatia romana, existenta sa a avut puternice ecouri in istoriografia epocii si totodata a lasat urme in istoria poporului nostru.
Concomitent cu formarea statului geto-dac au aparut si normele juridice, in locul obiceiurilor din epoca democratiei militare. Unele din vechile obiceiuri, acelea care s-au dovedit convenabile si utile clasei dominante in plin proces de formare, au fost preluate si sanctionate de catre stat. In paralel, prin impunerea unor comportari, corespunzator noilor cerinte ale vietii economice si sociale, statul a sanctionat noi obiceiuri juridice.
Pe langa dreptul nescris, exprimat in forma obiceiurilor, in statul geto-dac s-a elaborat si un sistem de legi. Cu toate ca el nu ne-a parvenit pe cale directa, vechii autori mentioneaza existenta unor legi emise de autoritatea de stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tripticele.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!