Trupe de Elita in Antichitate - Garda Pretoriana

Cuprins licenta Cum descarc?

Lista anexelor
Introducere
Cap. 1 - Originile si Evolutia Armatei Romane 1
Cap. 2 - Aparitia si Evolutia Garzii Pretoriene 14
Cap. 3 - Garda Pretoriana in Istoriografie 21
3.1 - Tacitus 21
3.2 - Dio Cassius 24
3.3 - Propaganda 25
Cap. 4 - Garda Pretoriana: Organizare, Conducere, Echipament 29
Cap. 5 - Rolul Politic al Garzii Pretoriene 37
Cap. 6 - Reflexii ale Garzii Pretoriene in Epoca Moderna si Contemporana 54
Concluzii
Bibliografie
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

LISTA ANEXELOR
1.Grup de soldati pretorieni pe Columna lui Traian
2. Desen al lui Franz Eichhorst
3. Sculptura a lui Arno Breker
4.Gata de lupta sculptura de Arno Breker
INTRODUCERE
,,Puterea absoluta corupe in mod absolut".
(Lord Acton)
Lucrarea de fata reprezinta o viziune explicativa si interpretativa asupra uneia din cele mai controversate organizatii din istoria Imperiului Roman. Creeata de primul imparat, Octavian Augustus, Garda Pretoriana s-a dorit a fi o unitate militara infiintata in scopul protejarii persoanei imperatorului si a familiei acestuia. Crearea Garzii a fost doar una dintr-o serie de reforme politice, militare si sociale pe care Augustus le-a facut cu scopul de a-si intari puterea.
De aceea primul capitol al lucrarii mele este o expunere a evolutiei armatei romane de la fondarea Romei insasi si pana la caderea Garzii. Am incercat astfel sa stabilesc un context al aparitiei Garzii si felul in care ea a influentat in primul rand lumea militara romana.
Conditiile de formare, modul in care era organizata dar si diferitele schimbari inregistrate in structura ei sunt subiectul urmatorului capitol. Garda, formata original din noua cohorte quingenaria, din care doar trei campate in interiorul Romei ajunge la zenitul influentei sale sub imparatul Tiberius si sub conducerea prefectului pretorian Sejanus, sa fie campata in intregime in interiorul Romei in castra praetoria.
Am cautat apoi sa vad care este imaginea pretorienilor reflectata in istorie si acesta este subiectul capitolului III. Am ales doi istorici reprezentativi ai lumii romane, pe Tacitus si pe Dio Cassius si am facut o analiza comparativa a viziunii acestora asupra Garzii. Am descoperit astfel ca pretorienii nu erau vazuti cu ochi buni din cauza pozitiei si a influentei de care se bucurau la Roma. Tacitus este foarte virulent la adresa lui Sejanus pe care il numeste corupt si tradator iar Dio Cassius ii dispretuieste pe acesti ,,soldati fara onoare", a caror ,,loialitate trebuia cumparata cu aur".
Acestui capitol i-am adaugat o sectiune intitulata ,,Propaganda", in care am urmarit imaginea pretorienilor pe monumentele publice atat pe cele din epoca romana cat si din cea moderna si contemporana. Am subliniat in acelasi timp felul in care imaginea soldatilor romani in general si a pretorienilor in special a fost folosita in ample campanii propagandistice propriu-zise de la Imperiul Roman pana la propaganda Partidului Nazist German sau a Partidului Fascist Italian. 
Am urmarit apoi sa aprofundez structurile acestor organizatii. Echipamentul specific al pretorienilor, scorpionul rosu care-l aveau drept simbol, felul unic in care erau organizati si platiti dar si schimbarile care s-au petrecut de-a lungul secolelor de existenta ale Garzii in aceste aspecte sunt subiectul capitolului IV al lucrarii mele.
Tacitus, Dio Cassius sau alti istorici de factura moderna sau contemporana au condamnat sau au admirat rolul politic pe care Garda l-a jucat de-a lungul secolelor sale de existenta. Felul in care Garda aduce la putere imparati dar ii si asasineaza sau indeparteaza cand acestia refuza sa le mai serveasca interesele m-a fascinat profund. Am dedicat cel mai vast capitol al lucrarii mele tocmai acestei influente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Trupe de Elita in Antichitate - Garda Pretoriana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!