Turism gastronomic

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE ...3
CAPITOLUL I PREZENTAREA TURISMULUI GASTRONOMIC .5
1.1. Prezentare turism gastronomic ..5
1.2. Suntem pregatiti pentru turismul gastronomic ...10 
1.3. Turismul gastronomic ia cote astronomice ..12 
CAPITOLUL II TURISMUL GASTRONOMIC PE TARI SI REGIUNI 17
2.1. Turismul gastronomic pe Regiuni in Romania ..17
2.2. Turismul gastronomice in Jurul Lumi ...20 
2.3. Turismul gastronomic in Republica Moldona ...30
COPITOLUL.III. TURISMU GASTRONOMIC-DRUMUL VINULUI 35
3.1. Drumul Vinului in Republica Moldova ..35
3.2. Drumul Vinului in Romania ...37
3.3. Drumul Vinului in Franta .42
3.4. Drumul Vinului top 10 destinatii Turistice ..52
CONCLUZII ..57
BIBLIOGRAFIE ...58


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Multa vreme, pana in prima jumatate a secolului XX, gastronomia a fost un apanaj si o preocupare a elitelor. Dar, de prin anii 1950, soclul gastronomiei a inceput sa se clatine. Progresele ideilor democratice, descoperirile stiintifice si infaptuirile tehnice, care faceau ca hrana sa fie mai usor de obtinut, au estompat granitele. Gastronomia devenea accesibila daca nu tuturor, macar marii majoritati.
Paralel cu aceasta uriasa schimbare, secolul XX a cunoscut si inovatii conceptuale in materie de gatit. Anul 1972 a insemnat o noua revolutie in bucatarie. Gata cu sosurile ingrosate cu rantas, gata cu preparatele traditionale grele, gatite ore in sir si dand ca rezultat o farfurie cu mancare grea si rasfiarta. Sosuri usoare, o gatire rapida si sanatoasa, portii mici, prezentate elegant si adresandu-se tuturor celor cinci simturi, cel vizual nefiind deloc mai prejos decat cel gustativ -  acestea ar fi preceptele noii miscari culinare, Nouvelle Cuisine, opusa asa, numitei haute cuisine, mostenitoarea bucatariei pretentioase a secolelor XVIII si XIX.
In ce fel a contribuit noul concept la evolutia gastronomiei- Parerile sunt impartite. Au existat sefi care i-au facut acestui curent mari deservicii, exagerand povestea cu portiile mici pana la limite ridicole, ajungand sa serveasca portii minuscule de mancaruri ciudate in mijlocul unor farfurii mari si decla rand pompos ca in restaurantul lor se gateste dupa principiile Nouvelle Cuisine, asa ca n-a lipsit mult sa se ajunga la discreditarea intregii miscari. Dar, daca privim cu mai multa obiectivitate mostenirea lasata de acest curent, constatam ca ea se regaseste in Declaratia asupra noii bucatarii, data recent publicitatii de cativa dintre cei mai mari bucatari si critici culinari ai vremii noastre.
Tot sfarsitul secolului XX ne-a daruit si bucataria fusion. Daca, pana atunci, o mancare frantuzeasca era o mancare frantuzeasca, iar una japoneza era japoneza, tipica pentru Japonia si complet diferita de cea frantuzeasca, fusion permite si promite transferuri culturale dintre cele mai apetisante. Bucataria fusion combina elemente ale mai multor traditii culinare, fara a se identifica insa cu vreuna anume. Incepand din anii 1970, multe restaurante au inceput sa propuna meniuri fusion pornind de la realitati precum diversitatea culturala a clientilor, pasiunea si posibilitatea lor de a calatori, sofisticarea crescanda a gusturilor si deschiderea spre noi experiente. Miscarea a imbracat diverse forme, de la combinarea inspirata, intr-o sinteza savuroasa, a mai multor ingrediente si metode de a gati regionale, pana la o dezlantuire de fantezie a carei trasatura dominanta este pur si simplu un eclectism inovator, ce imbina elemente ale feluritelor traditii cu idei noi, pentru a crea retete originale.
CAPITOLUL I
PREZENTAREA TURISMULUI GASTRONOMIC 
1.1. Prezentare turism gastronomic
Arta culinara este singura care vorbeste tuturor celor cinci simturi (si chiar si celui de-al saselea simt - femeile stiu de ce!). Experientele gastronomice se pot transforma in adevarate momente memorabile, mai ales intr-o tara straina. Este si motivul pentru care turismul culinar a devenit o piata de nisa cu mare potential. Numai in Statele Unite, numarul turistilor pe acest segment au totalizat 27 de milioane, in ultimii trei ani (Asociatia Industriei de Turism). Cand o singura tara promite un val de turisti care depaseste populatia propriei tale tari, este clar ca nu poti ignora asta. 
Turismul culinar a inceput pe vremea cand europenii calatoreau ani de zile in cautarea mirodeniilor asiatice. Astazi face parte din agroturism si pune accent pe degustarea de preparate alimentare si bauturi locale.
"El promoveaza experientele gastronomice unice si impresionante, nu doar pe cele care au castigat patru stele", subliniaza Erik Wolf, presedintele Asociatiei Internationale de Turism Culinar. "Desi neglijat in trecut, turismul culinar este o piata importanta care sustine dezvoltarea economica si a comunitatii, oferind totodata turistului o imagine mai amanuntita asupra diverselor culturi". 
Acest tip de turism, continua el, este practicat atat in zonele rurale, cat si in orase, si ar trebui sa fie o activitate constanta, accesibila pe tot parcursul anului. 
Rich Harrill, directorul Institutului International de Cercetare in Turism, adauga ca el devine o ramura importanta a turismului cultural. "Oamenii care practica turismul culinar sunt pensionari cu bani si timp, precum si cu un anumit nivel de sofisticare", explica el. "In principiu, sunt oameni educati, interesati de mancare si vin" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Turism gastronomic.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Bulgaru Mircea Dreptul de a minca ed. Economica 1996
2. Diaconescu Mihai Marketing agroalimentar ed. Uranus 2002 Bucuresti
3. Bereche Gabriela si Dorila Diana Pregatirea preparatelor si bauturilor destinate turistilor ed. Gema Print 2003.
4. Pomohaci Nicolai si Colab. "Oenologie " vol. II, Ed. Ceres 2001
5. Pomohaci Nicolai "Oenologie" vol. I, Ed. Ceres 2000
6. Dumitru Dima Marfurile alimentare in comertul international ed. Economica 2001
7. Stavrositu Stere Arta serviilor, enciclopedia pentru servicii in turism 2006
8. Alexandrescu Aurel Stefan http://revistaflacara.ro
9. Bratescu Gheorghe http://vinrominia.ro
10. Mihailescu Lucian http://www.egirl.ro
11. Rusan Carmen http://www.cvlpress.ro
12. Tucaliuc Rasvan http://www.bizeords.ro 
13. XXXX http://www.theinvestormagazine.com
14. XXXX http://travel.descopera.ro
15. XXXX
16. XXXX 
17. XXXX 
18. XXXX www. jurnalist.biz
http://www.gustos.ro http://gastro.bestofpps.com
http://rural.tourconsult.md/ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!