Turismul in Ariile Protejate din Romania Comparativ cu Turismul in Ariile Protejate din Croatia

Extras din licenta Cum descarc?

1. NOTIUNI FUNDAMENTALE PRIVIND TURISMUL IN ARII PROTEJATE
Parcurile nationale si alte arii protejate din lume reprezinta regiuni ale naturii ca valoare deosebita din punc de vedre al cadrului natural precum si cu un imens potential turistic. Ele sunt reprezentate de cei mai frumosi munti, zone costiere si zone umede, pe care din ce in ce mai multi oameni sunt entuziasmati sa le descopere in timpul vacantelor lor. Promotorii turismului in natura recunosc ca promovarea turismului durabil in aceste areale va duce la implinirea satisfactiilor vizitatorilor, corespunzatoare a politicilor turistice si de conservare a mediului.
Eforturile internationale pentru protejarea naturii au fost identificate in ultimele decenii, atat in ceea ce priveste ocrotirea propriu-zisa a ecosistemelor, cat si in directia educarii turistilor. Astfel, tot mai multi turisti sunt atrasi de zonele naturale, virgine, de programele ecoturistice care sunt acum mai mult in atentia touroperatorilor. In viziunea lui P. Eagles, turismul in arii naturale este acea forma a turismului in care activitatile desfasurate sunt dependente de caracteristicile cadrului natural. El are la baza doua componente fundamentale: un nivel calitativ ridicat al mediului inconjurator si oferirea unor servicii specifice.1 Programul de Acreditare pentru Ecoturism si Turism in Natura din Australia a inclus in definitia turismului in natura si componenta durabila. Putem anticipa ca pe masura ce criteriile de certificare turistica vor fi acceptate si implementate la nivel global, aceasta definitie va fi si singura acceptata: "Turismul care pune accent pe cunoasterea zonelor naturale si care asigura utilizarea durabila a resurselor naturale."2 1.1 Conceptul de ,,arii protejate"
In sens larg, protectia naturii are ca obiectiv principal pastrarea nealterata a ecosistemelor naturale si a fondului genetic la nivel global si regional, in vederea asigurarii echilibrului intre componenetele naturale ale mediului, pe de o parte si societatea umana, pe de alta parte.
In conditiile actuale, cand pe teritorii extinse presiunile exercitate de diferitele moduri de utilizare a terenurilor asupra capitalului natural al planetei au atins valori critice, numeroase
1 Gabriela Tigu "Resurse si destinatii turistice pe plan mondial", Editura Uranus , pg. 105
2 Neacsu, N., (2000), Turismul si dezvoltarea durabila, Ed. Expert, Bucuresti
Turismul in ariile protejate din Romania, turismul in ariile protejate din Croatia
peisaje aflandu-se deja in degradare, protectia si conservarea naturii ocupa un loc prioritar in domeniul preocuparilor specialistilor in stiintele Pamantului. Presiunea antropica a avut cel mai mare impact asupra biodiversitatii floristice si faunistice, plantele si animalele fiind cele mai vulnerabile elemente naturale ale mediului, in raport cu activitatile umane; existenta acestora este inseparabila, legata de calitatea celorlalte componente ale peisajului.3
In acest context se inscriu preocuparile legate de crearea de arii protejate, al caror obiectiv principal il constituie protectia si conservarea biodiversitatii ecosistemelor naturale si antropizate.
Pe de alta parte, existenta in anumite teritorii, cu grade diferite de antropizare, a unor elemente cultural-istorice (monumente religioase, arhitectonice, istorice, ansambluri urbanistice deosebite etc.), cu valoare de patrimoniu, care insa din diferite motive se afla in stadii mai mult sau mai putin avansate de degradare, impune protectia si conservarea acestora prin dobandirea statutului de zone protejate;
Intr-o lume aglomerata si cu surse de finantare limitate, trebuie stabilite clar prioritatile pentru conservarea diversitatii biologice, mai exact pentru speciile care trebuie sa faca obiectul conservarii.4
Din pacate, desi conservationistii promoveaza intens importanta actuala sau potentiala a fiecarei specii, zilnic se pierd iremediabil organisme vegetale si animale, unele dintre acestea, chiar inainte de a fi descoperite si descrise. In aceste conditii, pentru stabilirea prioritatilor de conservare, este necesar sa raspundem la trei intrebari cheie:
1) Ce trebuie protejat?
2) Unde trebuie protejat?
3) Cum trebuie protejat?
La baza constituirii ariilor protejate a stat in primul rand faptul ca acestea satisfac nevoi ale oamenilor. Din necesitatea ariilor protejate au rezultat o varietate de tipuri de arii protejate, care se diferentiaza in principal functie de gradul de protectie (sau gradul permis al interventiei umane) si functie de scopul ariei protejate.
S-au constituit astfel arii protejate care protejeaza cele mai naturale zone de pe glob, in care interventia omului este aproape inexistenta, dar si zone in care interventia omului este prezenta, cum e cazul peisajelor modificate ce au o importanta peisagistica si culturala deosebita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul in Ariile Protejate din Romania Comparativ cu Turismul in Ariile Protejate din Croatia.pdf

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!