Turismul în județul Buzău

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 88 în total
Cuvinte : 26083
Mărime: 1.01MB (arhivat)
Publicat de: Antonia I.
Puncte necesare: 10

Extras din licență

Capitolul 1

Turismul

1.1. Cadru general

Conferinta Internationala asupra turismului si statistica turismului de la Ottawa din iunie 1991 considera ca turismul reprezinta activitatile unei persoane care calatoreste in afara mediului sau obisnuit, pentru mai putin de o perioada specificata de timp si al carui scop principal de calatorie este altul decat exercitarea unei activitati remunerate la locul de vizitare unde: termenul ,,mediu obisnuit'' are menirea sa excluda calatoriile in interiorul locului de resedinta si calatoriile de rutina (la locul de munca); termenul ,,mai putin de o perioada specifica de timp'' are menirea sa excluda migrarea pe termen lung; termenul ,,exercitarea unei activitati remunerate la locul vizitat'' au menirea sa excluda migrarea pentru angajarea temporara.

Calatorul este orice persoana ce se deplaseaza intre doua sau mai multe tari sau intre doua sau mai multe localitati din tara unde-si au resedinta uzuala. Exista trei categorii: ,,domestic traveller''- o persoana care se deplaseaza intre doua sau mai multe localitati, indiferent de locul unde isi au resedinta principala, si indiferent de modalitatea si mijloacele de transport, inclusiv mersul pe jos; ,,internal traveller''- o persoana a carei resedinta principala se afla in tara de referinta unde are loc calatoria si care se deplaseaza intre doua sau mai multe localitati, indiferent de modalitatea si mijloacele de transport folosite, inclusiv mersul pe jos; ,,calator international''- orice persoana care se deplaseaza intre doua sau mai multe tari, indiferent de modalitatile sau mijloacele de transport, inclusiv chiar si mersul pe jos.

Calatorii se clasifica in vizitatori si alti calatori. Vizitatorul este orice persoana care se deplaseaza intr-un loc, altul decat acela al mediului sau obisnuit, pentru mai putin de 12 luni si al carei scop de calatorie este altul decat exercitarea unei activitati remunerate la locul vizitat. Asadar, criteriile care il deosebesc pe vizitator de alti calatori sunt trei: locul: altul decat mediul obisnuit al vizitatorului; durata: mai putin de 12 luni; scopul: altul decat activitatea remunerata.

Tara resedinta principala este unul din criteriile cheie pentru a determina daca o persoana care soseste intr-o tara este un vizitator sau un alt gen de calator si daca un vizitator este un rezident national sau un rezident strain. In functie de tara de resedinta vizitatorii se clasifica in vizitatori interni si vizitatori straini. In functie de durata sejurului si scopul vizitei se disting: turistii - vizitatorii a caror calatorie dureaza cel putin 24 ore si al caror scop principal poate fi inclus in urmatoarele 3 categorii: vacanta si recreere, afaceri si profesional, alte scopuri turistice; vizitatorii de mai putin de o zi - vizitatorii a caror calatorie dureaza mai putin de 24 ore.

Dezvoltarea circulatiei turistice, participarea la miscarea turistica a unor mase tot mai largi, diversificarea motivatiilor care genereaza cererea au condus la multiplicarea formelor de turism. Drept urmare, s-a accentuat necesitatea clasificarii acestora dupa criterii care sa asigure grupari relativ omogene. Delimitarea formelor de turism, importanta din punct de vedere teoretic si practic, ofera elemente de fundamentare stiintifica a deciziilor privind dezvoltarea si diversificarea ofertei turistice, alinierea ei la modificarile intervenite in structura cererii .

In mod curent, turismul se divide, dupa locul de provenienta a turistilor, in doua forme principale: turismul national (intern), practicat de cetatenii unei tari in interiorul granitelor ei si turismul international (extern), caracterizat prin vizitele cetatenilor straini intr-o tara si prin plecarile cetatenilor autohtoni in scopuri turistice in afara granitelor tarii lor.

Termenul de turism national este mai putin uzitat in practica activitatii turistice, unde s-a statornicit denumirea de turism intern. Termenul turism national constituit din turismul intern si turismul emitator se intalneste insa mai frecvent atat in statisticile internationale, cat si in analizele comparative intre turismul intern si turismul international, elaborate pe baza acestor statistici.

Studiind curentele turistice internationale care au loc intr-un cadru geografic delimitat ca arie, se poate face urmatoarea subclasificare a turismului international: turismul receptor (turismul activ, de primire) reprezinta aceea parte a turismului care inregistreaza sosirile cetatenilor straini intr-o tara data, acesti cetateni avand domiciliul permanent in tara emitenta. Turismul receptor reprezinta pentru tarile primitoare o sursa importanta si eficienta de incasari valutare; turismul emitator (turismul pasiv, de trimetere) reprezinta acea parte a turismului international care inregistreaza plecarile cetatenilor unei tari (pentru calatorii) in strainatate.

O alta clasificare a turismului se poate face dupa gradul de mobilitate al turistului. Turistul intern sau international poate sa-si satisfaca cererea de servicii turistice fie ramanand un timp cu durata variabila intr-o zona (statiune) turistica, ceea ce a dat nastere notiunii de turism de sejur, fie sub forma unor deplasari continue, pe itinerare stabilite dinainte sau ocazional, cu opriri si ramaneri scurte in diferite localitati (microzone) de pe traseele traversate, ceea ce a dat nastere turismului de circulatie (itinerant, in circuit etc). Intrucat turistul devine tot mai mobil, se tinde catre un turism de vizitare, in care programul cuprinde vizitarea intr-o vacanta mai multor localitati sau tari. Scurtarea duratei de sedere intr-o localitate, statiune, zona sau tara este o tendinta mondiala, o consecinta a diferitelor forme de turism de circulatie.

In ceea ce priveste turismul international, in cadrul acestei clasificari se distinge si turismul de tranzit, notiune legata inerent de traversarea, cu sau fara oprire a unor tari sau zone pentru a ajunge la anumite destinatii mai indepartate.

In functie de utilizarea timpului disponibil pentru calatorii, turismul de sejur poiate avea urmatoarele forme: turismul de sejur lung(rezidential), in care sunt inclusi acei turisti a caror durata de sedere intr-o localitate, statiune etc., depaseste o luna de zile; turismul de sejur de durata medie cuprinde acei turisti a caror ramanere intr-o zona statiune etc. nu depaseste 30 de zile, perioada ce coincide cu durata apreciata ca limita maxima a concediilor platite; turismul de sejur scurt cuprinde turistii care se deplaseaza pe o durata scurta de timp (de regula pe o durata de pana la o saptamana). Aici se includ, cu preponderenta, formele turismului ocazional (de circumstanta) si diversele variante ale turismului de sfarsit de saptamana (week-end). Turismul de circulatie (itinerant) cuprinde turistii care, in perioada concediului lor, se deplaseaza succesiv in diferite localitati (zone) de interes turistic.

Bibliografie

1.Baron Petre, Minciu Rodica, Neacsu Nicolae :Economia turismului, Editura C.I.E. ESTETICO, Bucuresti 1991

2.Baltaretu Andreea :Turismul international-de la teorie la practica-Editura Sylvi, Bucuresti 2004.

3.Bran Florin, Dinu Marian, Siman Tamara :Turismul rural. Mediul European, Editura Economica.

4.Cristureanu C. , Zadig R. si Baron P. "Curs de economia turismului" Academia de Studii Economice Bucuresti, 1982

7.Horsia Olga :Zona Etnografica Buzau, Editura Sport-Turism, Bucuresti 1981.

8.Ionescu Ion :Turismul. Fenomen socio-economic si cultural,Editura, Oscar Print.

9.Istrate Ion, Baron Florina, Rosu Anca Gabriela:Economia turismului si mediul inconjurator,Editura Economica 1996.

10.Neacsu Nicolae, Cernescu Andreea: Economia Turismului .

11.Oscar Snak, Petre Baron, Nicolae Neacsu: Economia Turismului, Editura Expert, Bucuresti 2001

12.Posea Gr.,Ieleniez M. :Judetele Patriei. Judetul Buzau, Editura Academiei Republicii Socialiste Rmania,Bucuresti 1971.

13.Snak Oscar, Baron Petre,Neacsu Nicolae :Economia Turismului, Editura Expert, Bucuresti 2003.

14.www. apmbz. ro

15.www. buzaulive.ro

16.www. carpati.org

17.www. itinerar.ro

20.www.buzau.insse.ro

24.www. travel guide-romania.ro

25.www.travel world.ro

Preview document

Turismul în județul Buzău - Pagina 1
Turismul în județul Buzău - Pagina 2
Turismul în județul Buzău - Pagina 3
Turismul în județul Buzău - Pagina 4
Turismul în județul Buzău - Pagina 5
Turismul în județul Buzău - Pagina 6
Turismul în județul Buzău - Pagina 7
Turismul în județul Buzău - Pagina 8
Turismul în județul Buzău - Pagina 9
Turismul în județul Buzău - Pagina 10
Turismul în județul Buzău - Pagina 11
Turismul în județul Buzău - Pagina 12
Turismul în județul Buzău - Pagina 13
Turismul în județul Buzău - Pagina 14
Turismul în județul Buzău - Pagina 15
Turismul în județul Buzău - Pagina 16
Turismul în județul Buzău - Pagina 17
Turismul în județul Buzău - Pagina 18
Turismul în județul Buzău - Pagina 19
Turismul în județul Buzău - Pagina 20
Turismul în județul Buzău - Pagina 21
Turismul în județul Buzău - Pagina 22
Turismul în județul Buzău - Pagina 23
Turismul în județul Buzău - Pagina 24
Turismul în județul Buzău - Pagina 25
Turismul în județul Buzău - Pagina 26
Turismul în județul Buzău - Pagina 27
Turismul în județul Buzău - Pagina 28
Turismul în județul Buzău - Pagina 29
Turismul în județul Buzău - Pagina 30
Turismul în județul Buzău - Pagina 31
Turismul în județul Buzău - Pagina 32
Turismul în județul Buzău - Pagina 33
Turismul în județul Buzău - Pagina 34
Turismul în județul Buzău - Pagina 35
Turismul în județul Buzău - Pagina 36
Turismul în județul Buzău - Pagina 37
Turismul în județul Buzău - Pagina 38
Turismul în județul Buzău - Pagina 39
Turismul în județul Buzău - Pagina 40
Turismul în județul Buzău - Pagina 41
Turismul în județul Buzău - Pagina 42
Turismul în județul Buzău - Pagina 43
Turismul în județul Buzău - Pagina 44
Turismul în județul Buzău - Pagina 45
Turismul în județul Buzău - Pagina 46
Turismul în județul Buzău - Pagina 47
Turismul în județul Buzău - Pagina 48
Turismul în județul Buzău - Pagina 49
Turismul în județul Buzău - Pagina 50
Turismul în județul Buzău - Pagina 51
Turismul în județul Buzău - Pagina 52
Turismul în județul Buzău - Pagina 53
Turismul în județul Buzău - Pagina 54
Turismul în județul Buzău - Pagina 55
Turismul în județul Buzău - Pagina 56
Turismul în județul Buzău - Pagina 57
Turismul în județul Buzău - Pagina 58
Turismul în județul Buzău - Pagina 59
Turismul în județul Buzău - Pagina 60
Turismul în județul Buzău - Pagina 61
Turismul în județul Buzău - Pagina 62
Turismul în județul Buzău - Pagina 63
Turismul în județul Buzău - Pagina 64
Turismul în județul Buzău - Pagina 65
Turismul în județul Buzău - Pagina 66
Turismul în județul Buzău - Pagina 67
Turismul în județul Buzău - Pagina 68
Turismul în județul Buzău - Pagina 69
Turismul în județul Buzău - Pagina 70
Turismul în județul Buzău - Pagina 71
Turismul în județul Buzău - Pagina 72
Turismul în județul Buzău - Pagina 73
Turismul în județul Buzău - Pagina 74
Turismul în județul Buzău - Pagina 75
Turismul în județul Buzău - Pagina 76
Turismul în județul Buzău - Pagina 77
Turismul în județul Buzău - Pagina 78
Turismul în județul Buzău - Pagina 79
Turismul în județul Buzău - Pagina 80
Turismul în județul Buzău - Pagina 81
Turismul în județul Buzău - Pagina 82
Turismul în județul Buzău - Pagina 83
Turismul în județul Buzău - Pagina 84
Turismul în județul Buzău - Pagina 85
Turismul în județul Buzău - Pagina 86
Turismul în județul Buzău - Pagina 87
Turismul în județul Buzău - Pagina 88

Conținut arhivă zip

  • Turismul in judetul Buzau.doc

Alții au mai descărcat și

Promovarea Turismului Cultural în Europa de sud-vest

Introducere Ca alternativă a turismului clasic, turismul cultural sau turismul de cunoaştere reprezintă un subiect amplu promovat şi de mare...

Perspectivele de Valorificare a Turismului Rural și Agroturism în Zona de Nord a Moldovei

INTRODUCERE Actualitatea temei. Actualitatea acesteia teme reiese din necesitatea de a cunoşate în totalitate potenţialul turistic al Moldova...

Delta Dunării

Această lucrare face referire la situaţia şi perspectivele turismului românesc în dinamica turismului european, analizând în mod direct zona Deltei...

Valorificare potențialului turistic în Județul Maramureș

Cap.I Localizarea si caracterizarea judetului. 1.1 Asezarea geografica a judetului. Judetul Maramures este asezat in extremitatea nord vestica a...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Argeș

INTRODUCERE Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia...

Turismul Cultural în România și Oltenia de Nord

INTRODUCERE Turismul în zone rurale, complementar altor f 616d311g orme de turism, contri¬buie la sustinerea acestuia, oferindu-i conditiile...

Turismul Cultural și de Afaceri în Sibiu

Introducere Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în...

Castelele din Județul Satu Mare

CAPITOLUL 1 RAŢIONAMENTELE APARIŢIEI CASTELELOR DIN JUDEŢUL SATU MARE “Castelele fascinează! Desigur, dacă sunt cunoscute şi înţelese.” Anne...

Te-ar putea interesa și

Cercetări Privind Valorificarea Durabilă a Resurselor Turistice și Agroturistice din Județul Bacău

CAP.: 1. GENERALITĂŢI ŞI CONCEPTE PRIVIND TURISMUL RURAL, AGROTURISMUL SI ECOTURISMUL 1.1 Turismul rural: Teritoriul Romaniei prezinta: o mare...

Posibilități de valorificare a potențialului turistic al Județului Buzău

P R E F A Ţ Ă Deşi apariţia turismului se pierde în negura timpurilor şi, în consecinţă, din cauza lipsei unor informaţii istorice nu se poate...

Evaluarea Potențialului Turistic și Posibilități de Valorificare în Subcarpații Buzăului

INTRODUCERE Înzestrată cu un potenţial turistic de excepţie, bucurându-se de o climă favorabilă practicării turismului cu o floră şi o faună...

Studiu de Oportunitate Privind Amenajarea Turistică și Agroturistică a Județului Buzău

CAPITOLUL I Contextul natural şi socio-economic al zonei judeţului Buzau Un ţinut de legendă, judeţul Buzău Buzăul, nume cu învăluiri de legendă...

Potențialul turistic al Buzăului

INTRODUCERE În mediul concurenţial de astăzi, dezvoltarea turismului trebuie să ajute la crearea unui mediu favorabil acestui sector. Turismul, în...

Plan de marketing pentru promovarea unui județ ca destinație turistică

Capitolul 1. Rezumatul planului de marketing 1.1. Descrierea planului Planul de marketing pentru promovarea judeţului Buzău ca o destinaţie...

Promovarea turismului rural în Județul Buzău

Capitolul 1. 1.1 Caracteristici generale Turismul rural este forma turistica preponderenta a regiunii Buzau/ Dealu Mare. Destinatiile turistice...

Repartiția obiectivelor turistice Gorj

Judetul Gorj Cap 1.Reliefarea principalelor resurse turistice naturale si antropice ale zonei Prezentare generala Această unitate administrativă...

Ai nevoie de altceva?