Turismul Litoral si Dezvoltarea Acestuia - Cluj

Extras din licenta Cum descarc?

1.1. Conceptual de turism litoral
Dintre toate tipurile de turism international ,cel mai important este turismul balnear maritim sau litoral,care concentreaza cca 80% din fluxurile anuale,indeosebi in Europa si America de Nord.El inregistreaza amplitudinea maxima in sezonul estival ,diferentiat dupa durata de insolatie de la 3 luni(zona Marii Baltice) pana la 6 luni(zona Marii Mediterane)In unele zone de pe Glob(California ,Florida ,Canare) turismul balnear maritime se practica tot timpul anului pentru cura climatica in timpul sezonului rece.
Printre regiunile turistice de pe Terra consecrate pentru acest tip de turism se pot mentiona:
o Bazinul Marii Mediterane
o Zona litoralului Marii Negre
o Litoralul Oceanului Atlantic
o Marea Nordului si Marea Balica
o Coasta atlanica a Americii de Nord
o Litoralul vestic American.
Relieful litoral,rezultat in urma actiunii apelor marine asupra uscatului tarmurilor,prezinta atractie pe de o parte prin formele specifice rezultate (golfuri ,estuare ,faleze ,plaje ,capuri, stramtori, peninsula si insule)pe de alta parte prin suportul oferit amenajarii de statiuni balneo-maritime,prezente pe intreaga planeta la latitudini tropicale si temperate,remarcandu-se adevarate lanturi de asemenea puncte de atractie .
1.2.Tendinte in evolutia turismului litoral
La nivel metodologic au avut loc o serie de peocese care au urmarit intelegerea si fundamentarea unor termini din turism.Au aparut o serie de criterii de clasificare,de factorii de influenta,de metode de evaluare a componentelor pietei turistice.
Turismul de litoral ,se include ,conform recomandarilor OMT ,in functie de obiectivul specific al calatoriei ,in grupa "loisir,recreere si vacante(odihna)".
Ce inseamna de fapt "turismul de litoral"?In linii mari,este ansamblul activitatilor turistice care se desfasoara in spatial aflat in imediata apropiere a unei suprafete de apa dar si pe oglinda acesteia.Se inclu aici dezvoltarea turismului (statiuni ,hoteluri ,restaurante,catering,etc.) dar si infrastructura care suporta aceasta expansiune(activitati de comeert,drumuri spre plaja amenajate specia,facilitate legate de pescuit).De asemenea ,nu putem sa ignoram ecoturismul si sporturile acvatice(scufundari,inot,bird-watching). Uzual,turismul de litoral se leaga in principal de ape statatoare,mai exact de mari si de oceane,date fiind dimensiunile mai mari ale acestora.Apa,prin compozitia ei chimica(salinitatea),contrastul termic cu aerul,prezenta aerosolilor rezultati din spargerea valurilor,este resursa fundamentala fara de care turismul de litoral nu se poate manifesta.
Litoralul a constituit din cele mai vechi timpuri un spatiu de locuire propice..Prezenta apei ca element fundamental al vietii,climatul favorabil si posibilitatile de deplasare au facut ca de la an la an aceasta suprafata sa fie din ce in ce mai cautata.Aici au loc o serie de alte activitatii cum ar fi cele portuare ,de extractie de petrol,pescuit,comerciale.
Astfel,o prima caracteristica a turismul de litoral este operarea sa concomitent cu alte activitati economice.
O a doua caracteristica se leaga de suportul fizic al activitatii si anume fragilitatea mediului inconjurator.Aici avem in vedere puternica antropizare,eroziunea din ce in ce mai accentuata a solului,precum si calitatea apelor pasibile a fi infestate tot mai des din diferite motive.
Tot o consecinta a conditiilor naturale este si impletirea activitatii de turism litoral cu cea de turism balnear.O activitate care cunoaste din ce in ce mai multe aplicatii este talasoterapia,adica tratamentul cu apa de mare.Prezenta unor factorii de cura a determinat construirea unor spatii destinate tratamentelor si prevenirii diferitelor afectiuni.
Combinarea acestor forme de turism poate crea dificultati sub aspectul numarului de calatori,in special in zonele in care sezonul pentru cura helio-marina este limitat la 2-3 luni.Riscul aglomerarii plajelor si a statiunilor cu toate consecintele negative pe care la genereaza este o problema de mare actualitate.Adoptarea unor solutii care sa elimine aceste inconveniente se constituie ca un obiectiv in incercarea de atenuare a unei alte trasaturi a turismului de litoral si anume sezonalitatea.O alternativa ,cel putin pentru statiunile cu functie mixta ,ar fi incercarea de reorientare a fluxurilor turistice in perioadele de extrasezon.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Litoral si Dezvoltarea Acestuia - Cluj.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!