Turismul Rural - Forma Moderna a Turismului in Regiunea Bran - Moeciu

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1 5
ASPECTE TEORETICE GENERALE PRIVIND TURISMUL SI TURISMUL RURAL 5
1.1. Definirea notiunilor fundamentale si istoricul activitatii de turism 5
1.1.1. Abordari recente ale notiunilor fundamentale din turism 6
1.2. Forme de turism 7
1.2.1. Tipologia formelor de turism 8
1.2.2. Caracterizarea formelor moderne de turism 11
1.3. Potentialul turismului rural romanesc 17
1.3.1. Potentialul natural al turismului rural romanesc 17
1.3.2. Potentialul antropic al turismului rural 21
1.4. Componentele produsului turistic rural romanesc 22
CAPITOLUL 2 24
VALORIFICAREA POTENTIALULUI TURISTIC RURAL 24
AL REGIUNII BRAN - MOECIU 24
2.1. Prezentarea generala a regiunii Bran - Moeciu 24
2.2. Prezentarea potentialului turistic al regiunii Bran - Moeciu 26
2.2.1. Potentialul turistic natural 26
2.2.2. Potentialul turistic antropic 30
2.3. Prezentarea bazei tehnico-materiale existente 35
2.3.1. Oferta ospitaliera a localitatii Bran 35
2.3.2.Circulatia turistica in cadrul unitatilor de cazare 36
2.4.Propuneri de valorificare a potentialului existent 39
CONCLUZII 42
BIBLIOGRAFIE 44


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Activitatea turistica reprezinta calatoria efectuata de placere, avand ca scop final inducerea unei stari de buna dispozitie si recreere. Aceasta notiune a fost extinsa in ultimii ani pentru a include orice calatorie in afara zonei in care cineva traieste sau munceste, de la calatorii de o zi pana la vacante in strainatate. Turismul se numara printre cele cateva fenomene ce s-au impus in epoca contemporana, dezvoltarea sa spectaculoasa constituind o trasatura caracteristica secolelor XX si XXI.
Termenul de turism are un continut cat se poate de complex, specialistii atribuindu-i sensuri diferite. Plecand de la originea sa (de la cuvintele latinesti turnare - a se intoarce si turnus - miscare circulara), termenul desemneaza o calatorie (deplasare circulara a oamenilor) cu intoarcere in punctul de plecare (de rezidenta), acesta regasindu-se (cu acelasi sens) in majoritatea limbilor de larga circulatie (in franceza - tourisme, in engleza - tourism, in italiana - tourismo, in germana - tourismus, in rusa - turizm etc.)
In prezent, activitatea turistica se inscrie intre fenomenele ce s-au impus in mod deosebit pe plan mondial, dezvoltarea sa permanenta constituind una dintre principalele tendinte ale secolului nostru si in special, a celei de-a doua jumatati a acestuia, cand se poate vorbi cu adevarat de o ,,explozie turistica". Ca mijloc de utilizare in mod placut si in conditii de confort a timpului liber, turismul a devenit in zilele noastre o activitate social-culturala si economica de mare importanta, fiind un element esential care contribuie la echilibrarea balantei de plati a unei tari.
Turismul, mai mult ca oricare alt domeniu de activitate, este dependent printre altele de conditiile meteo, dar mai ales de starea mediului inconjurator. Astfel intreg materialul turistic, materie prima a "industriei calatoriei si ospitalitatii", este parte integranta a mediului inconjurator si drept urmare, depinde in mod direct si obiectiv de calitatea si ospitalitatea zonelor turistice.
Asadar, prin turism se intelege, in primul rand, ansamblul de activitati prin care omul isi petrece timpul liber calatorind in alta localitate sau tara( pentru a vizita oameni si locuri, monumente si muzee, pentru a-si imbogati cunostintele generale, pentru a se distra si a face sport, pentru odihna sau tratament), iar in al doilea rand industria creata pentru satisfacerea tuturor serviciilor solicitate de turisti la locul de destinatie, la un inalt nivel calitativ si in conditiile protectiei si conservarii resurselor turistice, in special si a mediului inconjurator in general.
Romania dispune de un important potential turistic, atat natural cat si cultural-istoric. Potentialul natural este dat de marea varietate a peisajului (de la peisajul marin si fluvial la cel montan - impadurit, cu pajisti intinse sau, din contra, cu creste ascutite si stanci golase) si deasemenea de marea bogatie a izvoarelor minerale si termale ce o plaseaza pe unul din primele locuri in Europa. Potentialul cultural este dat de varietatea vestigiilor (ale culturilor neolitice, grecesti, romane, dacice), monumentelor istorice, arhitectonice, de arta si de buna conservare a civilizatiei populare (folclor, etnografie, arta populara). Turismul romanesc dispune in prezent de cca. 300 000 locuri de cazare. Unitatile de cazare cuprind hoteluri (56% din totalul locurilor de cazare), vile, hanuri turistice, moteluri, campinguri, cabane, pensiuni. Din totalul locurilor de cazare cea mai mare pondere o detin unitatile de 1-2 stele (46% din total), dar exista si unitati de 3-4 stele (6% din total). Statiunile montane, marine sau balneoclimaterice, precum si cabanele, motelurile si alte forme de cazare, ofera posibilitati variate de petrecere a vacantei: alpinism, excursii, sporturi de iarna sau nautice, vanatoare, pescuit.
Pentru a-si satisface nevoia de miscare fizica, oamenii doresc sa petreaca o perioada cat mai mare din timpul lor liber in mijlocul naturii, in zone cu un cadru natural cat mai pitoresc si cat mai putin poluate. Aceste zone se gasesc cu precadere in spatiul rural, turismul rural afirmandu-se ca o solutie de evadare a orasenilor din mediul urban deosebit de stresant. 
Din 1990, in Romania a inceput sa se dezvolte o forma moderna de turism reprezentata de turismul rural. Nucleul l-a constituit zona Bran - Moeciu. Apoi, incetul cu incetul fenomenul s-a extins in toata tara. Pe de o parte turistii au inceput sa prefere linistea si aerul nepoluat din mediul rural in locul hotelurilor. Pe de alta parte, taranii sunt din ce in ce mai interesati de aceasta noua indeletnicire - turismul rural. Turismul rural ofera turistilor straini posibilitatea de a cunoaste direct traditiile poporului roman, ospitalitatea acestuia si bucataria autentica din fiecare zona. Frumusetea cadrului natural si monumentele istorice de valoare nationala si internationala, creaza premisele obtinerii unui important aport economic din sfera turismului rural.
Dezvoltarea si promovarea turismului rural romanesc este realizata de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), organizatie non-guvernamentala infiintata in 1994, membra a Federatiei Europene de Turism Rural - EUROGITES. ANTREC are 31 de filiale judetene, un numar de 2500 de membrii, pensiuni turistice si agroturistice in 770 de sate romanesti.
Turismul rural se desfasoara in ariile extraurbane, utilizeaza pensiunile si fermele agroturistice pentru cazare si servirea mesei, beneficiaza de un mediu nepoluat si de atractiile turistice atat naturale cat si antropice. Ca forma de ,,loisir" el se practica pentru odihna si recreere, cura de aer, sporturi, instructie si educatie, tratament balnear etc.
Date fiind varietatea si valoarea peisagistica a cadrului natural, diversitatea, dispersia in teritoriu cu precadere in spatiul rural a patrimoniului cultural-istoric, aceasta forma de turism cuprinde peste 60% din teritoriul tarii, conducand la deconcentrarea marilor aglomerari turistice si la evitarea degradarii mediului inconjurator si a resurselor turistice. De aceea, contribuie la introducerea in circuitul turistic intern si international a unor variate conditii naturale si la valorificarea tezaurului de cultura traditionala sau contemporana, a intregului potential cultural-istoric din spatiul rural. Pe de alta parte, ofera populatiei cu venituri reduse posibilitatea de odihna si reconfortare, de petrecere a timpului liber in vacanta sau in week-end, in peisajul pitoresc al mediului rural, de la munte pana la litoralul Marii Negre sau in mirifica Delta a Dunarii.
Satul romanesc - prin specificul etnocultural si etnografic, prin originalitate si bogatia resurselor proprii spatiului geografic aferent reprezinta un produs turistic inedit pentru piata nationala, dar mai ales pentru cea mondiala. Pe de alta parte, satul turistic romanesc poate contribui la descoperirea tarii noastre, ca posibila destinatie turistica, crescand interesul fata de Romania ca loc ce ofera o gama larga de experiente, de vacante de calitate si chiar oportunitati de afaceri.
O terapie anti-stres in mijlocul naturii nu poate fi decat benefica pentru sanatate si chiar pentru prosperitatea afacerilor.
Aceasta lucrare isi propune sa evidentieze dezvoltarea din ce in ce mai accentuata a activitatii turismului rural ca modalitate de petrecere a timpului liber in zone cat mai nepoluate si benefice sanatatii turistilor, descoperirii vechilor obiceiuri si datini stravechi precum si savurarea diferitelor preparate culinare specifice bucatariei traditionale romanesti obtinute din ingrediente naturale, toate aceste actiuni si activitati avand loc intr-un cadru turistic natural care prin intermediul conservarii si interesului acordat din partea localnicilor poate reprezenta o oaza de liniste atat pentru turistii actuali cat si pentru generatiile viitoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Rural - Forma Moderna a Turismului in Regiunea Bran - Moeciu.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!