Turismul Rural in Romania pe Exemplul Obcinele Bucovinei

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I Turismul rural. Notiuni introductive 3
1.1. Definirea notiunii de turism rural 3
1.2. Componentele produsului turistic rural 6 
1.3. Specificul turismului rural 7 
1.4. Formele de manifestare ale turismului rural 11 
1.4.1. Agroturismul 13 
1.4.1.1. Conceptul de agroturism 13
1.4.1.2. Agroturismul in unele tari europene 14 
1.5. Baza tehnico-materiala a turismului rural 18
1.6. Exigentele turismului rural 22
CAPITOLUL II Turismul rural - o posibilitate de dezvoltare economica a colectivitatilor locale 25
2.1. Efectele pozitive ale turismului rural asupra localitatilor 25
2.2. Turismul rural - factor de dezvoltare a localitatilor 29
CAPITOLUL III Raportul dintre turismul rural si celelalte forme de turism 33
3.1. Turismul rural si turismul urban (clasic) 33 
3.2. Turismul rural si turismul social 35
3.3. Asociatii ale prestatorilor de servicii turistice in mediul rural 37
CAPITOLUL IV Programe internationale de finantare a turismului rural in Romania 40
4.1. Initiativa in dezvoltarea turistica 40
4.2. Programe internationale de finantare a turismului rural 41
CAPITOLUL V Potentialul turistic al zonei Obcinele Bucovinei 44
5.1. Conceptul de potential turistic 44
5.2. Caracterizarea economico-geografica a Obcinelor Bucovinei 44
5.2.1. Asezare 44
5.2.2. Populatia si asezarile umane 45
5.2.3. Economia zonei Obcinele Bucovinei 47
5.2.4. Structura caii de acces 48
5.3. Forme de potential turistic 50
5.3.1. Potentialul turistic natural 50
5.3.2. Potentialul turistic antropic 56
5.4. Indicatorii de evaluare a activitatii turismului 58
CAPITOLUL VI Potential agroturistic: continut si particularitati 61
6.1. Conceptul de potential agroturistic 61
6.2. Modalitati de existenta si conditii de exploatare a potentialului agroturistic 64
6.2.1. Gospodaria taraneasca 64
6.2.2. Ferma agroturistica 64
CAPITOLUL VII Continutul si structura potentialului agroturistic al zonei Obcinele Bucovinei 66
7.1. Serviciile turistice ce pot fi oferite de unitatile de primire 66
7.1.1. Oferta de servicii a gospodariilor taranesti 68
7.1.2. Oferta de servicii a fermelor agroturistice 69
7.2. Analiza circulatiei turistice 70
CAPITOLUL VIII Promovarea agroturismului, mijloc important in cunoasterea si valorificarea potentialului turistic al zonei Obcinele Bucovinei. Concluzii si sugestii cu privire la dezvoltarea agroturismului in zona Obcinele Bucovinei 75
ANEXA NR.1 80
ANEXA NR.2 97
BIBLIOGRAFIE 101


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
TURISMUL RURAL. NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1. Definirea notiunii de turism rural
Turismul rural este un fenomen nou si vechi in acelasi timp. Interesul pentru deplasarea in mediul rural a inceput sa creasca incepand cu secolul al XIX-lea, ca o reactie la stressul datorat urbanismului si industrializarii tot mai mari. Ceea ce este cu desavarsire nou se refera la dimensiunea fenomenului in spatiul rural. Aceasta expansiune este determinata de existenta a doua motivatii pentru turismul rural: pe de o parte este vorba despre relansarea si dezvoltarea domeniului rural, iar pe de alta parte, de o forma de turism alternativa la turismul de masa traditional (clasic). Iata motivul pentru care regiunile rurale ale Europei isi inscriu pentru viitor, rand pe rand, turismul in politicile de dezvoltare locala (Erwin, 1992).
In ansamblul economiei globale a turismului, turismul rural se defineste ca fiind valorificarea turistica:
- a spatiilor rustice, a resurselor naturale, a patrimoniului cultural, a imobilelor rurale, a traditiilor satesti, a produselor agricole;
- prin intermediul unor produse de marca (consacrate), ilustrative ale identitatii regionale, care sa acopere nevoile consumatorilor in materie de primire, alimentatie, activitati recreative, divertisment si diverse servicii;
- in scopul unei dezvoltari locale durabile si a unui raspuns adecvat la nevoile de recreere din societatea moderna, intr-o noua viziune sat-oras.
Conform unei definitii mai largi " turismul rural include o serie de activitati, servicii, amenajari oferite de fermieri, tarani si locuitori din mediul rural pentru a atrage turisti in zona lor, fapt ce generaza venituri suplimentare pentru afacerile lor".
Acceptand acest concept mai larg, turismul rural cuprinde nu doar turismul la ferme sau agroturismul, ci si un interes special pentru vacantele in natura, excursii in zonele rurale precum si turismul rezidential, in care serviciile include, pe langa cazare, evenimente sociale, festivitati, recreere in aer liber, producerea si vanzarea de produse manufacturate si a produselor agricole.
Termenul de turism rural are intelesuri diferite in tari diferite. In Finlanda, de exemplu, inseamna de obicei inchirierea unor cabane sau oferirea de servicii in mediul rural, tip hrana sau transport. In Ungaria este utilizat termenul de "turism la sat" indicand ca singurele activitati si servicii oferite in sate sunt incluse in acest tip de turism, respectiv: cazare la preturi mici, implicarea in activitati agricole sau in alte tipuri de activitati locale.
In Slovenia, cea mai importanta forma de turism rural este turismul la ferme al diferitelor familii, unde oaspetii locuiesc fie cu familia de fermieri, fie in case de oaspeti, dar viziteaza ferma pentru a lua masa sau pentru a explora curtea fermei.
In Olanda, turismul rural inseamna in special camparea la ferme, unde majoritatea serviciilor oferite sunt legate de rute cum ar fi: ciclismul, plimbari cu caii.
In Grecia turism rural inseamna cazare in camere mobilate in stil traditional, cu mic dejun traditional - de multe ori preparat din produse realizate in casa.
In marea majoritate a tarilor, activitatile complementare - constand in restaurante, facilitati de recreere, organizarea de activitati culturale si de divertisment - sunt la inceput.
Privit in ansamblu, turismul rural include o paleta larga de modalitati de cazare, de activitati, evenimente, festivitati, sporturi si distractii, toate desfasurandu-se intr-un mediu tipic rural. Cu toate acestea, o definitie cat mai exacta a termenului de turism rural, care sa fie utilizata in mod unitar pe tot continentul european, nu a fost elaborata. 
Turismul rural este un concept care include toate activitatile turistice care se desfasoara in mediul rural.
Dar, are oare turismul rural calitati intrinseci sau este vorba doar despre o simpla activitate turistica ce se desfasoara intr-o asezare rurala? Care sunt acele trasaturi pe care trebuie sa le aiba turismul rural astfel incat sa merite intr-adevar calificativul de rural? Lista acestor trasaturi ar cuprinde: apropierea de natura, absenta multimii, liniste si un mediu ambiant "nemecanizat"; contacte personale - in opozitie cu izolationismul si anonimatul tipic urban, senzatia de continuitate si stabilitate, de traire a unei istorii vii si trainice; posibilitatea de a cunoaste indeaproape locurile si oamenii acelor locuri; contactul nemijlocit cu autoritatile locale, cu preocuparile, cu activitatea specifica zonei; cunoasterea indeaproape a afacerilor ce se fac pe plan local, iar fata de comunitatea rurala, inregistrarea identitatii indivizilor comunitatii precum si a altor trasaturi specifice ce tin de adevaratul turism rural. Practic, este un fel de integrare in comunitate pe perioada sejurului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Rural in Romania pe Exemplul Obcinele Bucovinei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!