TVA - Alocare si Impact

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND TAXA PE VALOARE ADAUGATA 3
1.1.Conceptul de taxa pe valoarea adaugata 3
1.2. Caracteristicile taxei pe valoarea adaugata 4
1.3. Legislatia privitoare la T.V.A. 5
CAPITOLUL 2. IMPACTUL TVA ASUPRA ACTIVITATII ECONOMICE 21
2.1.Impactul TVA asupra firmei 21
2.2.Efecte asupra trezoreriei societatii economice 24
2.3.Tehnica impunerii multistadiale a valorii adaugate 26
2.4. Obligatiile agentilor economici si ale administratiilor fiscale 27
CAPITOLUL 3. STUDIU DE CAZ LA RIN FORTEX S.R.L. 30
3.1. Prezentarea generala a societatii 30
3.2. Organizarea activitatii privind TVA 30
3.3. Organizarea contabilitatii privind TVA 46
3.4 Analiza comparativa a evolutiei taxei pe valoarea adaugata 51
3.5. Implicatiile taxei pe valoare adaugata asupra rentabilitatii intreprinderii 55
CONCLUZII 65
BIBLIOGRAFIE 67


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Pentru a-si desfasura activitatile, statul are nevoie de venituri pe care si le asigura din impozite prelevate atat de la persoanele fizice cat si juridice. Dupa trasaturile de fond si forma, impozitele se impart in impozite directe si impozite indirecte. 
Impozitele indirecte reprezinta o sursa importanta de venituri ale satului necesare acoperirii cheltuielilor publice si se vireaza la bugetul de stat, in mod obisnuit, de catre agentii economici, insa sunt suportate de catre consumatori, fiind cuprinse in preturile marfurilor si in tarifele lucrarilor sau serviciilor. Printre cele mai importante impozite indirecte este taxa pe valoarea adaugata.
Taxa pe valoarea adaugata este una din cele mai moderne si mai eficiente componente ale politicii fiscale introdusa ca sistem si denumire in 1954, in Franta, extinzandu-se apoi in multe tari din intreaga lume. Incepand cu 1 ianuarie 1970 aceasta a fost adoptata de catre toate tarile Comunitatii Europene care atunci se chema ,,Piata Comuna", inlocuind impozitul pe circulatia marfurilor care conducea la impunerea in cascada. 
In tara noastra taxa pe valoare adaugata a fost introdusa incepand cu data de 1 iulie 1993. 
Taxa pe valoarea adaugata a fost introdusa in Romania prin Ordonanta de Guvern nr. 3/1992, aprobata prin Legea nr.130 din decembrie 1992, si fiind un impozit platit atat de persoanele fizice cat si juridice a capatat o importanta foarte mare. De aceea cunoasterea caracteristicilor acestui impozit este necesara, platitorul trebuie sa cunoasca atat cota acestui impozit dar si sfera de aplicare al acestui impozit.
CAPITOLUL 1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND TAXA PE VALOARE ADAUGATA
1.1.Conceptul de taxa pe valoarea adaugata
Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect, aparut relativ de curand in peisajul sistemelor fiscale din diferite state. Acest impozit are o arie de raspandire destul de larga la nivelul globului. Pe parcursul timpului, de la aparitia acestuia in Franta in anul 1954, tot mai multe state au manifestat interes pentru introducerea lui in sistemul fiscal propriu. 
La baza aparitie taxei pe valoarea adaugata sta impozitul pe circulatia marfurilor. Trecere la taxa pe valoarea adaugata a facut posibila evitarea impozitarii in cascada a circulatiei marfurilor. Prin impozitarea in cascada, care era caracteristica impozitului pe circulatia marfurilor, avea loc o impunere a unei materii impozabile care continea impozitul pe circulatia marfurilor datorat anterior, ajungandu-se astfel la a calcula impozitul afrent unui venit impozabil in cadrul caruia era cuprins impozitul datorat anterior. 
Dupa cum am mentionat anterior, taxa pe valoarea adaugata a aparut pentru prima oara in Franta in anul 1954, in sfera de actiune a acesteia fiind incluse serviciile si comertul cu ridicata.Ulterior, sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata a fost extinsa si asupra altor activitati, in special asupra comertului cu amanuntul(generalizarea taxei pe valoarea adaugata avand loc in Franta in ianuarie 1968). 
Concomitent cu Franta si alte state ale lumii au introdus taxa pe valoarea adaugata, iar in Uniunea Europeana organele de decizie au declarat acest impozit ca impozit general pentru state, mergand ulterior pe linia armonizarii legislatiei tarilor comunitare. O cota prelevata din taxa pe valoarea adaugata colectata de statele Uniunii Europene constituie un venit al bugetului Uniunii.
Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect deoarece se aplica pe fiecare stadiu al circuitului economic al produsului final, asupra valorii adaugate realizata de producatori, inclusiv asupra distributiei catre consumatorul final.
1.2. Caracteristicile taxei pe valoarea adaugata
Caracteristicile taxei pe valoarea adaugata sunt: 
o Taxa pe valoarea adaugata este un impozit neutru, pentru ca afecteaza pretul final al unui bun sau al unui serviciu in momentul in care acesta ajunge la consumatorul final, indiferent de numarul operatiunilor care preced livrarea la consumatorul final.
Neutralitatea impozitului este asigurata de aplicarea acestuia asupra valorii adaugate in fiecare stadiu al circuitului economic al unui bun sau serviciu.
Valoarea adaugata reprezinta diferenta dintre incasarile obtinute din vanzarea bunurilor sau prestarea serviciilor si platile efectuate pentru bunuri si servicii aferente aceluiasi stadiu al circuitului economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • TVA - Alocare si Impact.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Stoica Emilia "Finante publice" Ed. Cartea Studenteasca , Bucuresti , 2009
Vacarel I. "Finante Publice" Ed . Didactica si Pedagogica , Bucuresti , 2002
Iulian Vacarel - coordonator , Finante publice , Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti, 2003
Iulian Vacarel , Politici fiscale si bugetare in Romania 1990-2000 , Editura Expert , Bucuresti , 2001
Tatiana Mosteanu - coordonator , Buget si trezorarie publica, editia a III -a , Editura Tribunala Economica , Bucuresti 2002
6.Alexandru, F, Aspecte privind reglementarea TVA in tarile dezvoltate, Finante Banci Asigurari, nr.1, ianuarie 2003.
7. Budugan, D., Georgescu , I. ,,Bazele contabilitatii" , Editura Sedcom libris, Iasi, 2003
Dinca, A, Expert fiscal - Taxa pe valoarea adaugata, Editura Civio Reviste Specializate, Bucuresti, 2002
8. Horomnea, E. ,,Bazele contabilitatii concepte si aplicatii" , Editura Sedcom libris, Iasi, 2004
Mosteanu,T. ,,Finante publice - note de curs si aplicatii pentru seminar" , Editura Universitara, Bucuresti, 2005 
Popescu, Gh., Popescu, V. ,,Contabilitatea armonizata simplificata cu directivele europene si fiscalitatea societatii comerciale" , Editia a II a ,Editura Gestiunea, Bucuresti, 2003
Popescu, N. ,,Finante publice" , Editura Economica, Bucuresti, 2005
Tatu, L. ,, Fiscalitate - aplicatii practice" , editia a II a, ASE, Bucuresti, 2005
Tatu, L. s.a. ,,Fiscalitate de la lege la practica" , editia a III a, Editura Ch.Beck, Bucuresti, 2006
Vacarel, I., Bistriceanu, Gh., Mosteanu, F. ,,Finante publice" , editia a IV a , Editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti, 2004 
Vintila, G, Calin, M, Vintila, N, Fiscalitate, Editura Economica, Bucuresti, 2002.
*** - Hotararea Guvernului nr. 598/2002 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adaugata, publicata in Monitorul Oficial nr. 437 din 22 iunie 2002.
*** - Legea nr. 110/1997 pentru modificarea articolului 6 litera A i) punctul 6 din Ordonanta Guvernului nr.3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata, publicata in Monitorul Oficial nr. 142 din 7 iulie 1997.
*** - Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adaugata, publicata in Monitorul Oficial nr. 371 din 1 iunie 2002.
*** -Legea nr. 571/2003 actualizata pana la 7 sept.2006 (forma aplicata din 1 ianuarie 2007) 
*** - Ordonanta de Urgenta nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adaugata, publicata in Monitorul Oficial nr. 113 din 15 martie 2000.
*** - Ordonanta de Urgenta nr. 33/1998 cu privire la modificarea si completarea art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata, publicata in Monitorul Oficial nr. 432 din 16 noiembrie 1998.
*** - Ordonanta Guvernului nr. 2/1996 cu privire la completarea si modificarea unor reglementari referitoare la taxa pe valoarea adaugata, publicata in Monitorul Oficial nr. 19 din 26 ianuarie 1996.
*** - Ordonanta Guvernului nr. 21/1996 privind completarea si modificarea unor reglementari referitoare la taxa pe valoarea adaugata, publicata in Monitorul Oficial nr. 170 din 30 iulie 1996.
*** - Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata, publicata in Monitorul Oficial nr. 288 din 12 decembrie 1995.
*** - Site-ul Fondului Monetar International.
*** - Site-ul Ministerului de Integrare Europeana in Romania.
*** - Site-ul Ministerului Finantelor Publice.
*** - Site-ul Uniunii Europene.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!