Un Experiment Agrarian Timpuriu. Guvernarea Stamboliski

Cuprins licenta Cum descarc?

LISTA DE ABREVIERI 3
INTRODUCERE 4
ISTORIOGRAFIA TEMEI 7
Capitolul I. Bulgaria in curs de dezvoltare 1878 - 1918 11
I.1 Dezvoltarea Principatului autonom al Bulgariei sub Principele Alexandru I
si uniunea cu Rumelia Orientala 11
I.2 Reorientarea politica a Bulgariei sub domnia lui Ferdinand I. Chestiunea macedoneana 14
I.3 Situatia societatii bulgare si evolutia miscarii agrare 19
I.4 Razboaiele Balcanice si pierderea Macedoniei 31
I.5 Consecintele primului razboi mondial si venirea la putere a lui Stamboliski 35
I.6 Incercarile de a ameliora clauzele tratatului de la Neuilly-sur-Seine
si semnarea tratatului respectiv 42
Capitolul II. Politica interna. Reformele pentru reinnoirea patriei 46
II.1 Primul guvern al lui Stamboliski si tulburarile sociale cauzate 
de comunisti 46
II.2 Al doilea guvern al lui Stamboliski si reformele sale 48
Capitolul III. Politica externa 55
III.1 Ideea de federatie balcanica in viziunea lui Stamboliski 55
III.2 Incercarile lui Stamboliski de a forma o Internationala Verde 
si vizita sa in Romania 61
Capitolul IV. Evolutia opozitiei si lovitura de stat din 9 iunie 1923 70
CONCLUZII 75
LISTA DE ANEXE 78
ANEXE 79
BIBLIOGRAFIE 91


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Am ales sa cercetez tema din lucrarea de fata deoarece ea trateaza un moment foarte interesant si important din istoria statului nostru vecin. Evenimentele de dupa primul razboi mondial reprezinta un punct de cotitura important nu doar pentru Bulgaria ci pentru intreaga Europa, chiar pentru intreaga lume. Multe regimuri monarhice au fost abolite iar acum popoarele aveau sansa sa-si tina in maini propriile destine.
Alexandar Stamboliski a fost unul dintre politicienii cei mai originali ai secolului XX. Tragedia lui a fost ca el a venit la putere la sfarsitul primului razboi mondial, in care Bulgaria a fost invinsa. Astfel, a cazut pe el greaua sarcina de a accepta si aplica acordul de pace care pedepsea Bulgaria foarte aspru. Pentru a reusi sa continue procesul de dezvoltare si modernizare a tarii sale, liderul agrarian a vazut ca este necesar sa coopereze cu statele vecine. Acest lucru a creat tensiuni intre el si nationalismul traditional bulgar, tensiuni care s-au incheiat cu asasinarea lui in 1923. Lucrarea de fata va examina originile acestui nationalism traditional de la intemeierea statului bulgar in 1878, dar si originile miscarii agrare, care a ajuns sa reprezinte aspiratiile sociale ale majoritatii populatiei taranesti. Ideologia acestei miscari s-a ciocnit cu monarhia, armata si nationalistii extremisti macedoneni.
Aceasta tema este tratata foarte putin in istoriografia romaneasca, majoritatea lucrarilor accesibile cercetarii fiind traduceri dupa autori straini care au abordat subiectul in mod sintetic in cadrul unor lucrari generale asupra istoriei Balcanilor. Majoritatea istoriografiei ce studiaza spatiul balcanic se concentreaza mai mult pe cercetarea regimurilor totalitare fasciste sau comuniste si mai putin pe ideologia agrara care a venit ca o alternativa la modernizarea pe cale capitalista sau socialista. Din cauza acestei dificultati a fost necesar sa ne bazam mai ales pe cercetarea izvoarelor, enciclopediilor si articolelor de specialitate.
Majoritatea documentelor provin din fondurile Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe (ADMAE), in special din fondurile Bulgaria si Dosarele Speciale. Aceste fonduri contin rapoarte diplomatice de mare valoare documentara provenite de la Legatia Romaniei la Sofia, dar si de la alte consulate sau ambasade. Alte documente folosite sunt articolele provenind din presa vremii cu privire la politica interna, externa si economica a regimului, selectate de catre reprezentantii nostrii diplomatici de la sud de Dunare.
Cercetarea a fost ingreunata si mai mult din cauza volumului mare de documente din arhiva dar si din cauza ca foarte multe dintre acestea sunt scrise in limbi straine, bulgara, franceza etc.
Din aceste motive nu am izbutit sa studiez toate sursele din arhive care reprezinta o sursa bogata de informatii pentru o cercetare viitoare de studii postuniversitare sau pentru cercetari efectuate de autori mai specializati.
Am ales sa abordez tema folosind metodele cercetarii istorice, privind evenimentele ce s-au desfasurat prin prisma contextului istoric creat de primul razboi mondial. Documentele au fost analizate in mod critic deoarece, majoritatea fiind relatari ale oamenilor politici contemporani, sunt sansele foarte mari ca informatia din continutul lor sa fie foarte subiectiva.
O cauza principala a esecului acestui regim a fost conflictul in care a intrat ideologia pacifista a agrarienilor cu nationalismul traditional din Bulgaria. Pentru a intelege mai bine acest nationalism am ales sa prezint in Capitolul I evolutia statului bulgar modern de la intemeiere pana la primul razboi mondial. In aceasta perioada s-a dezvoltat constiinta nationala in Bulgaria care inca de la Tratatul de la San Stefano avea ca aspiratie infaptuirea Bulgariei Mari. Tot in aceasta perioada s-a complicat problema spinoasa a Macedoniei deoarece stapanirea otomana asupra acestei regiuni slabea din ce in ce mai mult iar cele trei state vecine, Bulgaria, Grecia si Serbia, aveau toate pretentii teritoriale asupra provinciei.
Din cauza acestui conflict Bulgaria a avut multe probleme si a suferit grele infrangeri in razboaiele balcanice si in primul razboi mondial.
In capitolul II am prezentat politica interna in timpul guvernarii lui Stamboliski. Intrucat lucrarile de specialitate erau deficitare, acest capitol a fost scris in special pe baza documentelor de la Arhivele Diplomatice ale Ministerului de Afaceri Externe. Agrarienii au avut sarcina dificila de a restabili ordinea intr-o tara epuizata din cauza razboiului si in contextul termenilor asprii ai tratatului de pace.
In plan intern principala preocupare a lui Stamboliski a fost implementarea reformelor cu caracter agrarian pentru a imbunatati situatia taranimii, dar si pentru a dezvolta statul bulgar pe calea agrariana. Obiectivul central al guvernarii sale il reprezenta agricultorul si mica sa gospodarie, ca principala unitate economica a societatii si a statului precum si ca element principal in realizarea progresului social.
In Capitolul III este prezentata politica externa a lui Stamboliski determinata de conditiile tratatului de pace semnat la Neuilly si de ideologia pacifista si internationalista a Uniunii Agrare. Pentru a imbunatati imaginea Bulgariei care era privita negativ ca urmare a participarii in razboi de partea Puterilor Centrale, premierul bulgar s-a orientat spre relatii bune cu Anglia, SUA si Franta. In acest sens vizita lui in Romania s-a inscris pe linia eforturilor depuse de guvernul bulgar pentru ameliorarea statutului international al tarii sale dupa infrangerea suferita in urma primului razboi mondial.
Cu privire la statele vecine, Stamboliski a pus deoparte vechile neintelegeri si a dorit o cooperare intre toate statele balcanice prin intermediul unei federatii balcanice, incepand printr-o apropiere de Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor.
In capitolul final al lucrarii am prezentat conditiile premergatoare loviturii de stat prin care regimul agrarian a fost eliminat, prezentand nemultumirile opozitiei care se temea de instaurarea unui regim de dictatura taranista, dar si nemultumirile multor categorii sociale care au fost tratate cu ostilitate de agrarieni prin masurile lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Un Experiment Agrarian Timpuriu. Guvernarea Stamboliski.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!