Universul Pastelurilor in Creatia lui Vasile Alecsandri

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Caracteristica generala a lucrarii
Pastelul este o creatie lirica descriptiva in versuri in care se infatiseaza un tablou din natura (un peisaj, momente ale zilei, imaginea unor anotimpuri, aspecte din viata plantelor sau animalelor) fata de care autorul isi exprima in mod direct si discret impresiile si sentimentele. Creatorul pastelului in literatura romana este Vasile Alecsandri, cel care a publicat in revista ,,Convorbiri Literare" de la Iasi numeroase poezii inspirate de frumusetile naturii din zona Mircestiului. Critica literara apreciaza ca pastelul reprezinta cea mai izbutita parte a creatiei artistice a lui V. Alecsandri. Tema pastelurilor este infatisarea frumusetilor naturii in anotimpul iarna, primavara, vara, toamna, precum si exprimarea starilor sufletesti in aceste anotimpuri. Titlul pastelurilor este simplu in strinsa legatura cu tema denumind anotimpul descris.
Documentele bibliografice investigate insa nu sunt suficiente pentru a formula aprecieri definitive sau pentru a cuprinde exhaustiv aspectele definitori asupra specificului pastelurilor. Cele ce urmeaza, reprezinta, inainte de toate, un punct de pornire in stabilirea unor repere conceptuale ale problematicii si in adincirea analizelor ulterioare care, vor putea fi extinse, completate, reverificate, reevaluate partial sau integral.
Vom da in continuare o imagine generala a situatiei asa cum ea ne apare in momentul de fata, pornind de la materialul analizat pe parcurs.
Justificarea alegerii subiectului. Am ales acest subiect, deoarece V. Alecsandri este unul din marii fauritori ai literaturii romane, el ne-a lasat ca mostenire o bogata si variata creatie literara, iar opera lui este o oglinda, un ecou al tuturor marilor evenimente din viata poporului. Totodata V. Alecsandri s-a impus puternic in constiinta contemporanilor si a generatiilor ce au urmat ca poet, care a surprins in tectonica universului miscarile cele mai intime ale peisajului, ritmurile lumii supuse devenirii perpetue si care fara a medita prea mult pe seama precaritatii lumii, pe seama efermitatii fiintei umane in raport cu eternitatea cosmosului, a pus natura in grila decorativa, transformind peisajul intr-o scenografie gratioasa.
Un alt motiv pentru care am ales acest subiect este ca spre deosebire de alte cicluri, care cuprindeau scrieri eterogene ca tematica si gen literar, destul de inegale ca realizare artistica, grupajul de circa 40 de "Pasteluri" se destinge printr-o unitate tematica si stilistica, printr-o conceptie unitara atit asupra ansamblului, cit si asupra detaliului artistic.
Actualitatea temei. A vorbi despre Vasile Alecsandri, in speta despre poezia sa, inseamna sa vorbim despre actualitatea ,,Pastelurile" lui Alecsandri, inseamna sa cercetam in ce masura aceasta poezie, atit de intretesuta nu numai cu analele celui de-al XIX-lea secol al istoriei noastre, dar si cu itele lirismului nostru modern, care nu si-a irosit inca toate miresmele ne mai poate incinta cu gratiile ei originare.
,,Pastelurile" lui Vasile Alecsandri fac dovada peremptorie a unui poet pentru care lumea exterioara este asumata in primul rind prin intermediul vizualitatii si care e atent cu precadere la suprafetele, liniile, culorile si formele peisajului circumscris liric, stiind sa discearna proportii, sa fixeze perspective sau sa rezume distantele dintre obiecte la o figuratie a esentialului. Vizualitatea fiind, ca sa zicem asa, facultatea dominanta a autorului, lumea, asa cum este ea transcrisa in pasteluri, ne apare dominata de imagini motorii, de sugestii ale miscarii, de linii si de suprafete aflate intr-un raport de echilibru instabil, prin care intre eul contemplativ si realitate se contureaza o corespondenta certa, o armonie mai mult sau mai putin secreta ceea ce ofera actualitatea temei investigate.
Importanta subiectului consta in aceea ca ,,Pastelul" este poezia naturii, in primul rind poezie descriptiva, care e una din cele mai bogate in literatura noastra, indiferent de tiparele in proza sau metrice in care a fost turnata. De exemplu peisajul vesperal din Zburatorul lui Heliade Radulescu, cel nocturn, marin, estival sau eolic la George Cosbuc, peisajele selenare la Eminescu, peisajul primavaratic al lui Alexandru Macedonski, savanta compozitie murala la Alexandru Odobescu, vasta paleta descriptiva a lui Mihail Sadoveanu, cel mai mare, fara indoiala, dintre rapsozii peisajului national, sint cele mai variate game pe care s-au exercitat atitia dintre virtuosii verbului romanesc, dar numai la V. Alecsandri peisajul este vazut sub aspectul anotimpurilor, al muncii, al idilei si al rodniciei, intr-un cuvint, al unei incintari mereu reinnoite, ceea ce ofera admiratie si iubire pentru natura, fratie in spiritul liricii populare si un univers familiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Universul Pastelurilor in Creatia lui Vasile Alecsandri.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!