Urmele Mijloacelor de Transport

Extras din licenta Cum descarc?

Lucrarea de fata are drept scop familiarizarea cu notiunile ce tin de identificarea si valorificarea urmelor lasate de diverse obiecte. Aceste urme au o importanta deosebita in cadrul criminalisticii si a dreptului procesual penal, iar valorificarea lor corecta duce la aflarea adevarului.
Structura lucrarii este reprezentata de opt capitole, ce au drept analiza diverse obiecte ce pot lasa urme la locul savarsirii unei infractiuni.
Astfel, in cadrul primului capitol, vom analiza urmele lasate de mijloacele de transport, ce prezinta importanta in ceea ce priveste accidentele rutiere, infractiuni ca uciderea din culpa, distrugerea, sau chiar mascarea uni infractiuni de omor.
In cadrul celui de-al doilea capitol, vor fi analizate urmele lasate de instrumentele de spargere care, prezinta importanta in ceea ce priveste infractiuni ca furtul prin efractie sau distrugerea. In cadrul acestei analize, vom studia si urmele lasate pe diverse incuietori.
Cel de-al treilea capitol analizeaza urmele obiectelor de imbracaminte, ce pot fi gasite la locul savarsirii tuturor infractiunilor. De asemenea, sunt analizate diverse fibre, prin metode fizico-chimice, de laborator.
In cel de-al patrulea capitol, sunt studiate urmele alimentelor si resturilor alimentare ce se pot gasi la locul faptei.
In cadrul celui de-al cincilea capitol, studiem resturile de fumat si de iluminat, care, desi aparent,au o importanta scazuta in ceea ce priveste cercetarea unor infractiuni, de fapt, au o deosebita insemnatate in aflarea adevarului.
Cel de-al saselea capitol este destinat urmelor de sfori, franghii, noduri sau legaturi, care se pot gasi in cercetarea celor mai diverse infractiuni, dar, mai ales, in cercetarea mortii prin spanzurare, ce poate duce la concluzia ca a fost vorba despre o sinucidere sau un omor deghizat.
In privinta celui de-al saptelea capitol, vom analiza urmele de praf, ce pot duce la concluzii dintre cele mai interesante, in cadrul cercetarii anumitor infractiuni.
In ultimul capitol, vom analiza microurmele de la fata locului, ce sunt deosebit de importante pentru domeniul criminalisticii si reprezinta unul dintre domeniile cele mai relevante in aflarea adevarului.
Astfel, pentru analiza acestor urme, deosebit de importante, utilizarea informatiilor si chiar a imaginilor mi s-a parut interesanta si indispensabila pentru studiul realizat.
Capitolul I.
Urmele mijloacelor de transport
Prin urma a mijloacelor de transport se intelege orice modificare produsa de sistemul de rulare, de celelalte parti componente, pe obiectele sau suprafetele cu care vehiculul a intrat in contact. 
Formarea urmelor mijloacelor de transport depinde de urmatorii factori: 
a. Natura suprafetei pe care se ruleaza: asfalt, pamant moale, nisip, zapada etc. 
b. Modul de miscare al mijlocului de transport. 
Cand autovehiculul se deplaseaza normal, se creeaza urme statice, iar cand se deplaseaza franat sau derapat avem de-a face cu urme dinamice, desenul anvelopei fiind desenat doar partial si deformat. 
c. Tipul de bandaj sau sina cu care sunt prevazute rotile (ponderea o detin anvelopele de cauciuc). 
Anvelopa are urmatoarele caracteristici generale:
- Banda de rulare (sapa), care asigura contactul cu solul, are un desen antiderapant variat. Daca desenul este imprimat clar, se poate identifica generic anvelopa.
- Umerii anvelopei (marginile benzii de rulare).
Cand anvelopa este partial decomprimata, urma se delimiteaza si permite masurarea latimii anvelopei. 
Mijloacele de transport, concepute in acest sens restrans, creeaza la locul faptei, o gama foarte variata de urme, cu ocazia savarsirii a diferite infractiuni, cum sunt accidentele de circulatie, delapidarile si furturile, pentru transportarea bunurilor sustrase, si mai rar in cazurile de omor intentionat. Investigarea urmelor mijloacelor de transport reprezinta o activitate frecventa a organelor de urmarire penala, indeosebi in cazul accidentelor de circulatie si al furtului de autoturisme. Din categoria mijloacelor de transport fac parte atat vehiculele cu tractiune mecanica, cat si cele cu tractiune animala sau actionate de forta omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Urmele Mijloacelor de Transport.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!