Utilizarea Aplicatiilor Intranet in Activitatea unei Firme

Cuprins licenta Cum descarc?

1. ASPECTE GENERALE 5
1.1. Topologia retelelor de calculatoare 10
1.2. Protocoale de comunicare in retea 11
1.3. Modelul arhitectural ISO-OSI 13
1.4. Modelul TCP-IP 18
1.5. Clasificarea retelelor 20
1.6. Comunicarea prin HTTP (HyperText Transpher Protocol) 23
2. BAZELE INTRANETULUI 25
2.1. Avantajele intranetului 26
2.2. Obiectivele unui intranet 28
2.3. Nivele de utilizare si nivele de impact asupra utilizatorilor 33
2.4. Aplicatii necomerciale ale intranetului 40
3. DEZVOLTAREA RETELELOR INTRANET 42
3.1. Servere Web 42
3.2. Modul de functionare al serverelor Web 44
3.3. Crearea unui sistem de fisiere sigur 46
3.4. Controlul accesului 51
3.5. Alegerea celei mai bune solutii intranet 54
3.6. Crearea legaturii cu datele companiei 59
3.7. Decizia pentru crearea primului intranet 61
3.8. Crearea aplicatiilor intranet 62
3.9. Costurile si beneficiile intranetului 67
3.10. Exemplu de intranet pe piata romaneasca 76
4. STUDIU DE CAZ 83
5. CONCLUZII 91
BIBLIOGRAFE


Extras din licenta Cum descarc?

1. ASPECTE GENERALE 
Conceptul de intranet a aparut si s-a dezvoltat odata cu aparitia si mai ales, dezvoltarea Internet-ului. Internetul este o retea internationala de retele de calculatoare care cunoaste o amploarea deosebita datorita unor standarde care fac ca informatia sa poata circula intre calculatoarele conectate in retea din toata lumea intr-un timp foarte scurt. Internetul ca o retea ce acopera toata lumea si care are posibilitatea de extindere permanenta si nelimitata prezinta un potential extraordinar pentru tot ceea ce tine de comunicarea umana, informare, documentare si alte activitati din orice domeniu academic, economic, politic s.a.m.d. 
Internetul isi are originea intr-o retea militara experimentala de comunicatii, numita ARPAnet (reteaua agentiei de cercetari avansate) care a fost proiectata acum 20 de ani cu scopul de a "supravietui functional in cazul unei conflagratii si distrugeri a unei parti a retelei" Jalobeanu Mihai. Astfel, chiar daca anumite puncte ale retelei sunt distruse de un eventual atac, infrastructura retelei nu are prea mult de suferit si isi poate continua activitatea prin celelalte puncte ale sale care raman intacte printr-o reconfigurare a sistemului. Asa s-a ajuns la un sistem care "poate schimba automat caile de transmisie a informatiilor in cazul unor defectiuni sau a unor blocaje datorate supraincarcarii" Jalobeanu Mihai. 
La inceput aceasta retea a fost rezervata exclusiv folosului functionarilor guvernamentali si cercetatorilor in computer science. Cu timpul insa, dezvoltarile tehnologice si extinderea retelelor locale au condus la ideea interconectarii acestor retele. Ideea aceasta ambitioasa a determinat construirea unor supercalculatoare si a condus la o organizare ierarhica si modulara a retelelor. Pasul urmator a fost finantarea de catre NSF (Fundatia Nationala pentru Stiinta a S.U.A.) a conectarii campusurilor universitare, ce a determinat realizarea unor retele intermediare, de catre companii si organizatii care aveau si sarcina de a le intretine. Tocmai implicarea, conform spiritului specific american a unor firme precum IBM, MCI care au evoluat ulterior ajungand adevarate consortii, a facut posibila dezvoltarea unor nuclee proprii care sa permita accesul rapid in retea a milioanelor de utilizatori din toata lumea care folosesc astazi Internetul in mod constant. 
Astazi Internetul reprezinta un "ansamblu de mii de retele intretinute de mii de organizatii distincte de pe tot globul", astfel incat pentru utilizatorii simpli "nu exista o organizatie centrala sau o autoritate suprema". Pentru asigurarea unui minim necesar de omogenitate in cadrul retelei, s-a constituit asociatia numita Internet Society care isi propune "promovarea comunicarii si ameliorarea interschimbului de informatii" Jalobeanu Mihai. 
Aceasta asociatie este reprezentativa pentru o caracteristica esentiala a functionarii Internetului si anume voluntariatul, (care se respecta cel mai putin tocmai de noii veniti in retea), intrucat ea este alcatuita din doua grupe de voluntari, care au in principiu atributii tehnice ce poarta titulaturile de : Internet Architecture Board responsabil de aprobarea standardelor, conventiilor si adreselor prin alocarea resurselor si Internet Engeneering Task Force care se ocupa de problemele operationale si tehnice prin delegarea de subgrupuri de voluntari pentru solutionarea problemelor care se ivesc. 
Referitor la modalitatea specifica de conducere a Internetului Mihai Jalobeanu o compara cu o biserica ce este condusa de un consiliu de enoriasi care se ocupa de toate fara a avea o autoritate de decizie, guvernarea realizandu-se exclusiv prin consens. 
Desi Internetul este atat de amorf incat nu se poate sti cate servere sunt conectate la un moment dat, numarul serverelor inregistrate este in continua crestere, astfel ca in mai '94 numarul serverelor (puncte nodale in reteaua ierarhica) inregistrate ajunsese la 2,2 milioane, estimandu-se un numar de persoane care se pot conecta simultan cuprins intre 20 si 100 milioane de oameni. 
Internetul ofera utilizatorilor lui o multitudine de servicii care variaza prin modul de functionare in functie de producatorii fiecarui soft in parte. Standardele dupa care se centreaza toate activitatile pe Internet presupun insa o anumita omogenitate prin instituirea unor protocoale de functionare. 
Sunt patru instrumente mai importante disponibile pe Internet: WWW (World Wide Web-ul), Gopher-ul, E-mail-ul si FTP-ul la care se adauga inca doua care sunt in general mai rar utilizate si chiar iesite din uz fiind depasite si anume Wais-ul si Telnet-ul. Fiecare din acestea reprezinta un sistem aparte de comunicatie in cadrul Internetului. 
Desi fiecare din aceste instrumente are o istorie proprie, in ultima vreme ele tind din ce in ce mai mult spre o utilizare imbinata mai ales in cadrul www-ului care prin noile sale formate permite o integrare tot mai accentuata a mediilor informatice.


Fisiere in arhiva (2):

  • Utilizarea Aplicatiilor Intranet in Activitatea unei Firme
    • 1.Cuprins-FINAL.doc
    • Utilizarea Aplicatiilor Intranet in Activitatea unei Firme.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!