Utilizarea fișierelor de tip text la rezolvarea problemelor

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 3
CAPITOLUL I. TIPUL DE DATE FISIER 4
1.1. Fisierul si articolul 4
1.2. Tipuri de fisiere in PASCAL 5
1.3. Asignarea fisierelor .5
1.4. Fisiere cu tip .7
1.5. Fisiere fara tip ..8
1.6. Fisiere secventiale 8
CAPITOLUL II. METODICA PREDARII TEME ,,Tipul de date fisier" .10
2.1. Expunerea temei ,,Tipul de date fisier (file)" in manualul INFORMATICA. Limbajul Pascal. Manual pentru clasele a IX-XI ..10
2.2. Sugestii si recomandari metodologice la tema ,,Tipul de date fisier" ...14
2.3. Probleme la tema ,,Tipul de date fisier" 17
Concluzie 19
Bibliografie .20


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
"Dibacia invatatorului nu este decat de a trezi curiozitatea mintilor tinere, ca sa le potoleasca apoi aceasta curiozitate, pe care numai fiintele umane fericite o au vie si sanatoasa.. Cunostintele virite cu de-a sila in minte o astupa si o inabusa. Ca sa mistui stiinta trebuie s-o fi inghitit cu pofta.."
Anatole France
Informatica este un domeniu al stiintei care studiaza metodele de pastrare, transmitere si prelucrare a informatiei cu ajutorul calculatoarelor. Informatica ne schimba viata, uneori intr-un mod cu totul neasteptat chiar si pentru cei initiati in domeniu. Pentru a stapini schimbarea, pentru a fi competitivi, pentru a beneficia de roadele acestei stiinte, trebuie sa cunoastem si sa putem aplica intregul arsenal de metode si tehnici informtionale. 
Cuvintele informatie, calculator, algoritm le citim sau le auzim in fiecare zi in carti si ziare, la radio sau la televizor. Multi dintre noi au acumulat chiar si o mica exerienta de lucru la calculator. Un alt miracol al timpurilor noastre il constituie calculatorul. Functionarea calculatoarelor este guvernata de algoritmi. Un limbaj de programare este un sistem de notatii pentru reprezentarea algoritmilor. Exprimati in acesata forma, algoritmii pot fi executati de catre calculatorul electronic sau comunicati altor programatori. Primele limbaje de programare au fost limbajele masina, care folosesc o notatie foarte departata de cea uzuala sau matematica.
In peisajul publicistic de specialitate, teza reprezinta o premiera, prin abordarea exhaustiva a problematicii prelucrarii fisierelor in limbajul Pascal si utilizarea lor in aplicatii complexe.
Aspectele teoretice prezentate sunt insotite de numeroase exemple, astfel incat teza se contituie intr-un pertinent ghid de utilizare a fisierelor in sistemele de programe cu aplicatii in domeniul economic, social, adminitrativ etc.
Teza are drept scop studierea detaliata a temei si formularea unor metode si strategii didactice pentru predarea - invatarea - evaluarea temei ,,Tipul de date fisier".
Capitolul 1. Tipul de date FISIER. Aspecte teoretice
1.1 Fisierul si articolul
Fisierul reprezinta termenul generic care desemneaza structurile de date externe.
El este o multime (colectie) de date omogene din punct de vedere al semnificatiei si al cerintelor de prelucrare. In purtatorul extern,fisierul are, pe langa partea de date, si alte informatii de identificare.
Privind din punct de vedere al prelucrarii , un fisier este o colectie ordonata de date, numite articole. Articolul este constituit dintr-o multime ordonata de valori ale unor caracteristici ce apartin, uzual, unei singure entitati (obiect, fenomen, proces, etc.) din domeniul de activitate abordat.
Componentele articolului destinate diverselor caracteristici sunt denumite cimpuri de date.
Lungimea unui articol este data de suma lungimilor campurilor care il compun. Dupa cum toate articolele dintr-un fisier au sau nu aceeiasi lungime, se face distinctie intre fisierele cu articole de lungime fixa sau variabila.
Limbajul PASCAL accepta atat fisiere cu articole de lungime fixa (stabilita la momentul fiecarei prelucrari) cat si de lungime variabila (implementata prrin separarea a doua inregistrari alaturate).[pag 3]
1.2 Tipuri de fisiere in PASCAL
Limbajul PASCAL admite metoda de organizare secventiala a fisierelor, cu posibilitatea, in unele cazuri, detratare relativa a lor, atat in creare, cat si in exploatare.
Din punct de vedere al reprezentarii datelor in suportul extern, se disting fisiere TEXT, in care toate datele sunt sub forma de ASCII (un caracter/octet) si fisiere binare, in care toate datele sunt memorate in forma identica cu cea din memoria principala.
Fisierele binare se impart in fisiere cu tip si fara tip. La fisierele cu tip, operatiile de I/E prelucreaza articole care au structura si lungime fixa, precizate la momentul fiecarei prelucrari, pe cind la fisierele fara tip, operasiile de I/E prelucreaza blocuri binare de lungime fixa, asupra carora nu se fac ipoteze referitoare la structura si reprezentare interna.
Strans legat de lucrul cu cele trei tipuri de fisiere (TEXT, binare cu tip si fara tip) este modul in care se face transferul datelor intre memoria principala si suportul extern: transfer posibil cu conversie (in cazul fisierelor TEXT) si transfer fara conversie (in cazul fisierelor cu tip sau fara tip).
Din punct de vedere fizic, fisierul se reprezinta in suportul extern ca o succesiune de octeti.
Acesta succesiune poate fi tratata logic ca un fisier de un tip sau altul. Este sarcina programatorului sa asigure "suprapunerea" corecta a fisierului logic peste cel fizic. Din acest punct de vedere se poate spune ca prin fisier logic se intelege un mod de prelucrare si mai putin un mod de memorare.


Fisiere în arhivă (6):

  • 1.foaia de titlu.docx
  • 2.cuprins.docx
  • 3.introducere.docx
  • 4.Teorie.docx
  • 5.concluzie.docx
  • 6.bibliografie.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Anatol Gremalschi, Iurie Mocanu, Ion Spinei, ,,Informatica, Limbajul Pascal", manual pentru clasele IX-XI, Editura Stiinta 1999.
2. Andrei Braicov, ,,Turbo Pascal, Culegere de probleme", Editura Prut International, 2005.
3. Daniela Saru, ,,Algoritmi si Limbaje de Programare", manual pentru cl. 9, Editura ,,Didactica si Pedagogica", R.A. Bucuresti, 1998.
4. Cornelia Ivasc, Mona Pruna, ,,Tehnici de Programare, Aplicatii", Editura ,,Petrion" Bucuresti 1999.
5. T.Sorin, ,,Tehnici de programare, Teora" Bucuresti, 1996.
6. O.Chirchin, ,,Metodica predarii informaticii" Chisinau, Tipogr.UPS ,,Ion Creanga", 2004.
7. W.Okosi, ,,Invatamintul problematizat in scoala contemporana", Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1978.
8. I.Jinga ,,Manual de pedagogie" Bucuresti, Editura All
9. Educational, 1998.
10. I.Nicola,, Tratat de pedagogie scolara" Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1996.
11. C.Narly,,Pedagogie general" Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1996.
12. Ion Gh.Rosc, Bogdan Ghilic-Micu, Constantin Apostol, Valer Rosca ,,Prelucrarea fisierelor in Pasca" Editura Tehnica Bucuresti 1994
13. http://vechi.upg-ploiesti.ro/curs_multimedia/conv9/1.htm
14. http://blog.ideeaone.ro/12-citate-celebre-despre-calculatoare-si-informatica/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!