Utilizarea Informatiei Pedologice in Dezvoltarea Durabila a Teritoriului Lapusnicul Mare

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I CONCEPTUL DE SOL, TEREN SI FERTILITATE SI TENDINTELE DE EVOLUTIE A SOLURILOR DIN ROMANIA
1.1. Conceptul de sol, teren si fertilitate 6
1.1.1. Fertilitatea naturala a solului 9
1.1.2. Fertilitatea culturala a solului 10
1.1.3. Fertlitatea economica 11
1.2. Situatia actuala si tendinte de evolutie a solurilor din Romania 14
Capitolul II CONDITII ECOPEDOLOGICE DE CERCETARE 
2.1. Aspecte principale privind definirea notiunilor de ba/a in caracterizarea ecopedologica a terenurilor. 19
2.1.1. Parametrii pentru caracterizarea ecopedologica a terenurilor 19
2.2. Caracterizarea conditiilor de relief 20
2.2.1. Geologia si litologia 21
2.2.2. Hidrologia 21
2.3. Conditiile climatice 21
2.3.1. Regimul termic 22
2.3.2. Regimul pluviometric 24
2.4. Vegetatia 27
2.5. Conditiile de sol (morfologice, chimice, fizice si hidrofizice determinante
ale fertilitatii) 27
2.5.1. Caracteristicile morfologice ale profilului de sol 27
2.5.2. Caracteristicile fizice si hidrofizice ale solului 28
2.5.3. Caracteristicile chimice ale solului 28
Capitolul III SISTEME DE AGRICULTURA DURABILA SI ALEGEREA LOR 29
3. Sisteme de agricultura 29
3.1. Definitii. Tipuri de sisteme agricole si alegerea acestora 29
3.1.1. Agricultura conventionala 29
3.1.2. Agricultura biologica 29
3.1.3. Agricultura organica 29
3.1.4. Agricultura extensiva 30
3.1.5. Agricultura de precizie 30
3.2. Sisteme de agricultura durabila 30
3.3. Sisteme de agricultura conventionala 31
3.4. Sisteme de agricultura bilogica 32
3.5. Ingrasamintele, surse potentiale de poluare a apei si solului 33
3.5.1. Ingrasaminte minerale sau chimice 34
3.5.2. Ingrasaminte organice 35
Capitolul IV MANAGEMENTUL NUTRIENTILOR 36
4.1 Managementul nutrientilor 
4.1.1 Dejectii lichide 39
4.1.2. Gunoiul de grajd 40
4.1.3. Efluenti de la silozuri 41
4.1.4. Efluenti proveniti din precipitatii 42
4.1.5. Efectele ingrasamintelor organice asupra solului 42
4.2. Aspecte de management al terenurilor agricole in ceea ce priveste 103
dinamica azotului 44
4.2.1. Principii generale 44
4.2.2. Comportarea in sol a ingrasamintelor cu azot 45
CONCLUZII 52
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Activitate traditionala si ramura de baza a economiei nationale, agricultura reprezinta atat principalul furnizor de alimente care pot garanta securitatea alimentara a natiunii, si de materii prime pentru industria usoara si alimentara, cat si un important factor generator de noi peisaje. Pe alta parte, dezvoltarea economiei agricole este influentata sau generata de un complex de factori naturali, socio-demografici si economici, care isi pun amprenta asupra modului de folosinta agricola a terenurilor, asupra repartizarii geografice a productiei agricole si asupra structurilor regionale ale peisajelor agricole.
Format intr-o perioada de mii de ani la interferenta celor patru invelisuri ale planetei noastre, solul (pamantul) corp natural este, o resursa strategica care exploatata stiintific este venerabila putand garanta securitatea alimentara a natiunii si spatiul fizico- geografic necesar, asigurand-se in mod temeinic dezvoltarea societatii romanesti. Sub aceasta notiune se intelege totalitatea factorilor si a conditiilor de crestere si de productie a plantelor si animalelor si, implicit, conditia elementara de existenta si dezvoltare a societatii umane.
.Se stie insa ca omenirea a putut exista si prospera prin folosirea cunostintelor ancestrale de a face agricultura, asa cum sunt cunoscute din Biblie si imbogatite prin experienta agricultorilor practicieni in decurs de milenii: agricultura, comertul, stiinta si arta dezvoltandu-se preuna bazandu-se pe fertilitatea solurilor si productiile ce au putut fi obtinute dupa acestea.
Prin rolul si functiile ei agricultura este un utilizator major al resurselor naturale cu impact proportionat asupra mediului inconjurator, care prin viabilitatea ei pe termen lung, depinde de baza de resurse durabile.
In primul rand agricultura depinde de terenurile agricole, iar intr-o anumita masura capacitatea productiva a terenurilor depinde de modul in care agricultura foloseste terenurile, respectiv solurile.
Resursele funciare ale tarii , pamantul, constituie o parte insemnata a avutiei nationale in acelasi timp conditia fundamentala a existentei noastre ca natiune independenta .
Ca mijloc de productie , ca obiect si partial ca produs al activitatii omenesti, pamantul (solul), respectiv totalitatea conditiilor si factorilor de mediu care se manifesta pe suprafata terestra , este definit printr-o larga gama de insusiri fizice si caracteristici economico-sociale , care il deosebesc de celelalte mijloace de productie si anume :
- pamantul este o creatie a naturii , o rezultanta a proceselor pedogenetice naturale , si numai intr-o mica masura reprezinta un produs al activitatii omenesti,
-in procesul de productie , pamantul " nu se consuma " daca este folosit rational , ci dimpotriva, calitatea lui poate creste .
- pamantul, este limitat in spatiu si nu poate fi multiplicat dupa dorinta .
- pamantul are o capacitate de productie foarte variata ( solurile fiind formate in conditii naturale foarte diferite ) determinand din aceasta cauza o diferentiere puternica a productivitatii muncii , producatorilor agricoli.
- pamantul, reprezinta baza spatiala a existentei societatii omenesti, conditia esentiala a existentei popoarelor.
- pamantul, este obiect de proprietate generand prin aceasta relatie si fenomene economice si sociale specifice numai lui,
Prezentand insusiri economico-sociale specifice pamantul prezinta un obiect de cercetare al economiei in general si al economiei agrare in special, care il defineste , atat ca mijloc de productie cat si ca obiect al activitatii omenesti, cu influente esentiale in desfasurarea procesului de productie agricola si cel industrial.
Cunoasterea in detaliu a insusirilor productive si tehnologice a factorilor favorizati si restrictivi sau limitativi ai productiei agricole, ale fiecarei portiuni de teritoriu atat sub aspectul actual de manifestare, cat si sub aspectul posibilitatilor reale modificate in bine ale acestora, poate constitui pentru organele de decizie (guvern sau administratie publica), un pretios , instrument pentru realizarea celor mai corespunzatoare masuri practice de producere a biomasei vegetale, intr-o dinamica riguros corelata cu exigentele ecologice tot mai crescande privind protectia mediului inconjurator in folosul omului, pentru imbunatatirea conditiilor de viata si a intregii colectivitati.
CAPITOLUL I
CONCEPTUL DE SOL, TEREN SI FERTILITATE SI TENDINTELE DE EVOLUTIE A SOLURILOR DIN ROMANIA
1.1 Conceptul de sol, teren si fertilitate
Formate in conditii naturale foarte variate , solurile difera mult ca insusiri, respectiv capacitatea lor, de a sustine cresterea plantelor ( cultivate sau spontane ) si formarea productiilor agricole si forestiere, de la o zona la alta.
Ca mijloc de productie, ca obiect si partial ca produs al activitatii omenesti, pamantul (solul) format intr-o perioada de mii de ani la interferenta celor patru invelisuri ale planetei noastre, a constituit inca din cele mai vechi timpuri un element care a fost pretuit si clasificat, potrivit cunostintelor specifice ale epocii.
Alaturi de termenul de sol - pamant a fost utilizat adesea termenul de teren, teritoriu sau areal de sol, etc. (Carstea S.,1979, 1980, 1983, Teaci D. 1980, Florea N. 1975, Canarache A. 1980, ICPA 1975, 1978, BorzaI. 1997, Munteanul. 2002, Tarau D. 2003,etc).
Calitatea terenurilor (terenului) - reprezinta totalitatea insusirilor si particularitatile esentiale (definite din punct de vedere: topografic, geologic, geomorfologic, pedologie, agrochimie, etc.) prin care o anumita portiune de teren, de la suprafata Terrei, se deosebeste de celelalte (fiind mai buna sau mai rea).
Localizarea si definirea in spatiul terestru a fiecarei portiuni din spatiul terestru, stabilindu-i o identitate topografica inregistrabila ca: suprafata, date de latitudine, longitudine, altitudine, inclinatie, expozitie si forma de relief, definita morfologic si genetic, devine un imperativ in cunoastere si folosire rationala (agricola, silvica, civica, etc) cat si de fundamentare a masurilor de ocrotire a mediului ambiant si de combatere a fenomenelor de degradare a terenurilor si solurilor, bazate pe cercetarea, identificarea si materializarea spatiala, pe harta, plan sau fotograma a unor unitati de teritoriu cu soluri similare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Informatiei Pedologice in Dezvoltarea Durabila a Teritoriului Lapusnicul Mare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!