Valentele Omiletice ale Operei lui Petru Maior

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.2
I.PETRU MAIOR. REPERE BIOGRAFICE.4
II.PREDICA IN VIZIUNEA LUI PETRU MAIOR.12
III. PREDICILE LA DUMINICI SI SARBATORI .20
3.1.Aspectul cartii.20
3.2.Cazanie sau Predica?.23
3.3. Izvoarele predicilor.25
3.4.Temele sociale.32
3.5.Teme teologice.37 
3.6.Sfintele Taine.42 
3.7.Alte aspecte liturgice.56
3.8.Aspecte omiletice.59 
3.9.Valoarea lingvistica a predicilor.62
3.10. Raspandirea predicilor.70 
3.11.Predica prin cuvant .72
3.12.Protopopul greco-catolic, predicator in Bisericile Ortodoxe.74
IV.5.PROPOVEDANIILE LUI PETRU MAIOR.75
4.1.Scopul cartii.75
4.2.Izvoarele Propovedaniilor.78 
4.3.Sfaturi omiletice.81 
4.4.Predica si viata celui raposat.82
4.5.Modul de alcatuire a predicilor.83
V.DIDAHIILE LUI PETRU MAIOR .92
5.1.Continutul cartii.92
5.2.Izvoarele Didahiilor .94 
5.3.Prefata Didahiilor.95
5.4.Educatia copiilor.97
5.5.Alte aspecte.100
5.6.Structura cuvantarilor.101
5.7.Aprecieri.103 
CONCLUZII.106
BIBLIOGRAFIE.108


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Prezenta lucrare de licenta incearca sa scoata la lumina valoarea predicilor aparute sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, sub semnatura lui Petru Maior. Cuvantarile vor fi analizate sub aspectul continutului, temelor tratate, din punct de vedere omiletic ori retoric. 
O atentie sporita este dedicata volumelor de predici tiparite de Petru Maior 
pentru duminicile si sarbatorile anului. Cartea beneficiaza de o amanuntita tratare in mai multe subcapitole, din care amintim: Predica in viziunea lui Maior la duminici si sarbatori, izvoarele predicilor. Sunt analizate, asa cum vom vedea, diferitele teme abordate: sociale, teologice, Sfintele Taine, ca si aspectele liturgice, aspectele omiletice, sau valoarea lingvistica a predicilor si raspandirea lor. 
De la inceput, preotul de la Reghin, Petru Maior, isi manifesta intentia de a schimba cuvantul cazanie imprumutat in limba romana, cu cel vechi de ,,predica". Predicile lui Maior sunt echilibrate, ample, atingand problemele vremii in concordanta cu invatatura Evangheliei si a Bisericii. 
Predicile tiparite sunt rezultatul muncii de aproape 25 de ani la amvonul bisericii parohiale din Reghin, de aceea, un subcapitol e dedicat predicii prin cuvant. Cu valoare de adevar, atat pentru Petru Maior, cat si pentru alt contemporan de al sau, Samuil Micu, sustinem afirmatia: preotul (protopopul) greco-catolic, predicator in Bisericile Ortodoxe. Nu doar predicator in Bisericile Ortodoxe, ci si in Duhul si traditia rasariteana, fara invataturi catolice in predici, asa cum vom incerca sa demonstram in randurile ce urmeaza.
I. PETRU MAIOR. REPERE BIOGRAFICE
Petru Maior, marele istoric, filolog si teolog, vede lumina zilei in anul 1756 laTargu Mures, unde tatal sau era protopop . Anii copilariei lui Petru Maior sunt marcati de pozitia de protopop a tatalui sau, care era si jurat asesor al consistoriului din Blaj. Ioan Chindris spune in Studiu introductiv ca:,,Mandria de casta a protopopilor i-a dominat viata lui Maior facandu-l sa refuze demnitati mai mari, de pilda, aceea de vicar al Hategului." Studiaza la Capusul de Campie, Targu Mures si Blaj. Remarcat de episcopul Grigorie Maior, la recomandarea vicarului general Ignatie Daraban, Petru Maior a fost trimis de catre episcopul sau la Roma sa studieze la colegiul ,,De Propaganda Fide". Tovarasi de calatorie si de studiu ii sunt: Gheorghe Sincai si Ioachim Pop. 
Inainte de plecare, se calugareste, desi nu trecuse prin toate etapele pregatitoare. La Roma studiaza 5 ani filosofia si teologia. La intoarcere ramane in capitala Imperiului Austriac, la Viena, unde timp de un an de zile studiaza Dreptul Canonic la Universitate. Alaturi ii este prietenul sau Gheorghe Sincai. Revenit la Blaj, este numit profesor si hirotonit preot. ,,Se cade intai a sti ca Petru Maior, mai-nainte de a se hirotoni preot invatase filosofia si teologia in cinci ani la Roma. Intorcandu-se de acolo la Beciu, au mai zabovit un an, in carele au invatat Pravila ce se zice <ius canonicum>. De acolo, venind in Ardeal, indata fu randuit profesor la lotghica, metafisica si la legile firei, intru care dregatorie patru ani cu atata nevointa au petrecut, cat din shoala lui esiti barbati se feacera floarea romanilor si in clir si in politie, apoi venind .acasa la Blaj au fost chemat la profesoria canoanelor." 
La o varsta destul de tanara, dupa ce parasise alaturi de Gheorghe Sincai, cinul monahal, este numit preot paroh in Reghinul Maghiar si protopop al Gurghiului (1785-1809): ,,Pentru varsta lui (aprox.29 de ani) numirea ca protopop, sau arhidiacon, se poate inscrie drept un eveniment in istoria bisericii unite; caci nici un cleric, fie de Roma, fie de Viena, nu ajungea la acea treapta, decat dupa cativa ani de pastoratie <<in cura animaru>> (in dieceza la sate)" . 
Reghinul, ca oras, era locuit in partea centrala de sasi, iar marginile, sau suburbiile, de unguri si romani. In zona periferica se gasea o Biserica de lemn construita la 1744, in stil moldovenesc. In interiorul ei va sluji cea mai mare parte a timpului petrecut la Reghin. Credinciosii din Reghinul sasesc alcatuiau o filie a Reghinului Maghiar. In zona saseasca locuiau in 1784 aproximativ 30 de familii de romani uniti . In partea centrala a orasului nu exista nici un locas de inchinare ortodox.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valentele Omiletice ale Operei lui Petru Maior.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!