Valorificarea turistică a geomorfositurilor din județul Neamț

Cuprins licență Cum descarc?

CUPRINS 3
1. CONSIDERATII GENERALE 4
1.1. INTRODUCERE 4
1.2. POZITIA GEOGRAFICA A ZONEI STUDIATE 6
1.3. STADIUL CUNOASTERII ZONEI 7
2. CONDITII NATURALE 8
2.1. ALCATUIREA SI STRUCTURA GEOLOGICA 8
2.2. RELIEFUL 8
2.3. CLIMA 10
2.4. HIDROLOGIA 11
2.5. VEGETATIA SI MODUL DE UTILIZARE AL TERENURILOR 14
3. POTENTIALUL TURISTIC NATURAL AL JUDETULUI NEAMT 16
3.1. POTENTIALUL TURISTIC AL RELIEFULUI 16
3.2. POTENTIALUL CLIMATO-TURISTIC 20
3.3. POTENTIALUL TURISTIC AL APELOR 20
3.4. POTENTIALUL BALNEAR 21
3.5. STATIUNI TURISTICE 23
3.6. POTENTIALUL TURISTIC AL COMPONENTELOR INVELISULUI BIOGEOGRAFIC 23
4. GEOMORFOSITURILE DIN JUDETUL NEAMT 25
4.1. IDENTIFICAREA SI CLASIFICAREA GEOMORFOSITURILOR 27
4.2. EVALUAREA SI IERARHIZAREA GEOMORFOSITURILOR 33
5. VALORIFICAREA TURISTICA A GEOMORFOSITURILOR 45
6. ANALIZA S.W.O.T. A JUDETULUI NEAMT 52
7. CONCLUZII 53
8. BIBLIOGRAFIE 54
ANEXE 55
LISTA FIGURILOR 56
LISTA TABELELOR 57


Extras din licență Cum descarc?

Lucrarea de fata si-a propus studierea formelor de relief din judetul Neamt si valorificarea lor turistica, intr-o noua abordare si anume cea a geomorfositurilor. Prin aceasta abordare sunt identificate si evaluate formele de relief cu un aspect deosebit, care singure sau alaturi de alte elemente bioecologice si culturale alcatuiesc obiecte ale patrimoniului natural. Studiul a avut ca un prim scop identificarea geomorfositurilor, din judetul Neamt iar pentru realizarea lui a fost folosita pe langa bibliografia existenta, studiul efectuat pe teren, o buna cunoastere a regiunii, a cailor de acces de aici. Totodata s-a recurs la colaborarea cu geografii obisnuiti care traiesc in arealul studiat - profesorii de geografie pentru o buna informare asupra regiunii cercetate. Plecand de la aceste realitati s-a incercat realizarea unei valorificari turistice eficiente a tuturor geomorfositurilor identificate. Ca finalitate, studiul trebuie sa vina in sprijinul comunitatilor locale cu idei, cu modele de valorificare turistica, cu o analiza pertinenta care sa ajute dezvoltarea turismului ca activitate economica importanta a regiunii sau daca nu, macar sa fie privit ca un semnal de alarma pentru comunitatile locale in scopul exploatarii naturii pentru cresterea nivelului de trai.
Teza de licenta, Valorificarea turistica a geomorfositurilor din judetul Neamt este organizata in sapte capitole care vorbeste despre geomorfositurile ce se regasesc in judetul Neamt, astfel incat primul capitol al tezei, Consideratii Generale, aduce in discutie urmatoarele aspecte ce fac referire la cine a mai scris pe tema aceasta, ce a mai scris legat de aceasta tema si cand s-a mai scris despre subiectul acesta, la care se adauga pozitia zonei studiate si cateva aspecte legate de ce sunt geomorfositurile. Al doilea capitol al tezei, Conditii Naturale, ne vorbeste despre cadrul natural in care se afla situat judetul Neamt, facand referire la aspecte legate de geologia, relief, clima, hidrografia, biodiversitatea si solurile acestuia. In cel de al treilea capitol, Potentialul turistic al judetului Neamt, se aduce in discutie potentialul pe care il poseda acest judet. Capitolul patru, Geomorfositurile din judetul Neamt, are ca scop identificarea, clasificarea si evaluarea geomorfositurilor din cadrul judetului. In capitolul cinci, Valorificarea turistica a geomorfositurilor se vorbeste despre infrastructura de turism pe care o poseda judetul Neamt. Penultimul capitol, capitolul sase, Analiza S.W.O.T. a judetului Neamt, clarifica care sunt punctele tari si punctele slabe ale acestor geomorfosituri. Ultimul capitol, capitolul sapte, intitulat Concluzii, ne relateaza pe scurt ce ar trebuii facut cu privire la valorificarea in mod corect a potentialului acestor geomorfosituri.
Geomorfositurile sunt forme de relief sau procese geomorfologice care au capatat in timp valoare estetica, stiintifica, culturala, istorica sau economica, datorita perceptiei umane. Pornind de la aceasta definitie, in lucrarea de fata ne propunem sa inventariem si sa evaluam geomorfositurile din judetul Neamt. Acestea au ca finalitate propunerea unor masuri privind protectia superioara si apoi promovarea turistica. Prezenta a numeroase geomorfosituri in judetul Neamt este impusa de existenta calcarelor si conglomeratelor, dar si de succesiunea in timp a diferitelor sisteme de modelare (glaciar, periglaciar, fluviatil), toate acestea conducand la geomorfosituri specifice. A fost ales spre studiu acest areal datorita prezentei unei game variate de geomorfosituri dar si valorificarii turistice foarte intense (un numar mare de turisti).
Valoarea geomorfologica va fi cuantificata facandu-se uz de urmatoarele criterii: geneza (numarul de factori implicati), dinamica, complexitate (data de numarul elementelor geomorfologice de interes), marime (raportata la o anumita arie), stadiul actual al conservarii, raritate (intr-un un anumit areal) si structura. In calculul valorii estetice se vor urmari: fizionomia formelor, cromatica, etalarea (posibilitatile de observare a formei) si diferenta de nivel sau amploarea cavernamentului (criteriu cu folosire diferentiata pentru formele de suprafata sau endocarstice). Criteriile aplicate pentru valoarea ecologica se refera la relevanta florei si faunei arealului, precum si la stadiul actual de protejare. Valorile sunt intre 0 si 1.
Valoarea culturala vizeaza importanta istorica (relevanta vestigiilor), arheologica (vechimea siturilor), religioasa (prezenta unor lacase de cult), artistica (numarul reprezentarilor in literatura, pictura, grafica, fotografie), arhitecturala, precum si asocierea cu anumite simboluri, sau cu anumite evenimente culturale. Valoarea stiintifica va fi cuantificata in functie de relevanta stiintifica (numarul sau importanta citarilor in bibliografie), calitatea de resursa stiintifica (estimarea potentialului de relevare), de resursa formativa (adresabilitate pentru diferite grupuri tinta), de model (expresivitatea acestuia), reprezentativitate (pe diferite niveluri) si valoarea paleontologica (abundanta si stadiul de conservare al diferitelor vestigii paleontologice). In cuantificarea valorii stiintifice, importanta, dupa opinia noastra, este separarea criteriilor care se refera strict la aceasta valoare, evitand suprapunerile peste criteriile geomorfologice deja analizate. Pentru estimarea valorii economice, au fost folositi anumiti indicatori ai potentialului si exploatarii turistice: numarul de activitati specifice turismului posibile, potentialul turistic al geomorfositului pe diferite nivele, accesibilitatea (tipul de mijloc de transport si distanta), infrastructura de cazare, amenajarile si serviciile si distanta fata de geomorfosit, distanta fata de centre moderne cu servicii complexe, conditiile socio-economice ale regiunii (considerand marimea centrelor urbane de pe o raza de 25 de kilometri), stadiul actual al exploatarii turistice, nivelul promovarii si frecventa organizarii de competitii sportive.
1.2. Pozitia geografica a zonei studiate
Judetul Neamt se afla in nord-estul Romaniei si se incadreaza, din punct devedere geografic, intre 46? 40' si 47? 20' latitudine nordica si 25? 43' si 27? 15' longitudine estica. Ocupa o pozitie care se suprapune, in parte, Carpatilor Orientali, Subcarpatilor Moldovenesti si Podisul Moldovenesc, limitandu-se: la nord, cu judetul Suceava, la vest, cu judetul Harghita, la sud, cu


Fisiere în arhivă (1):

  • Valorificarea turistica a geomorfositurilor din judetul Neamt.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Donisa, I. (1987) - Bazele teoretice si metodologice ale geografiei, Editura Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi.
2. Muntele I., Iatu I. (2003) - Geografia turismului - Concepte, metode si forme de manifestare spatio-temporala, Editura Sedcom Libris, Iasi.
3. Apavaloae M. (2005) - Piatra-Neamt - studiu monografic, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamt.
4. Bojoi, I., Ichim I. (1974) - Judetul Neamt, Editura Academiei Romaniei.
5. Ciobanu M., Grasu C., Ionescu V. (1972) - Monumentele naturii din judetul Neamt.
6. Donisa I. (1968) - Geomorfologia Vaii Bistritei. Editura Academiei, Bucuresti. 
7. Donisa I., Poghirc P. (1968) - Valea Bistritei. Monografie. Editura Stiintifica, Bucuresti.
8. Davidescu Gabriel (2005) - Istorie si viata spirituala in zona montana si submontana a Neamtului. 
9. Dragotescu M., Birladeanu D., Bunchez Gh. (1971) - Monumente istorice din judetul Neamt, Editura Meridiane, Bucuresti.
10. Dragotescu Marcel (1980) - Piatra Neamt - Mic indreptar turistic, Editura Sport - Turism, Bucuresti.
11. Lupascu Gheorghe (1996) - Depresiunea Subcarpatica Cracau-Bistrita : studiu pedogeografic.
12. Murgulescu Liviu (2007) - Descopera judetul Neamt, Editura George Tofan, Suceava
13. Nadrag Ion (1986) - Piatra Neamt, Editura Sport - Turism, Bucuresti.
14. Orosanu V., Dragotescu M., Cucu C., Ionita I., Mita D. (1981) - Neamt, monografie, Editura Sport - Turism, Bucuresti.
15. Scurtu Ioan, Minut Adolf (1978) - Valea Bistritei, Editura Sport - Turism, Bucuresti
16. Tudose Dumitru (1974) - Muntii Bistritei. Studiu geomorfologic.
17. *** (1974) - Statiuni balneare Romanesti, Bucuresti, Ministerul Turismului.
18. *** http://www.cjneamt.ro (consultat in perioada mai 2017)
19. *** https://www.primariapn.ro (consultat in perioada mai 2017)
20. *** http://www.primariaroman.ro (consultat in perioada mai 2017)
21. *** https://www.primariabicaz.ro (consultat in perioada februarie 2017)
22. *** http://www.cheilebicazului-hasmas.ro (consultat in perioada februarie - iunie 2017)
23. *** https://www.vanatoripark.ro (consultat in perioada decembrie 2016)
24. *** http://www.viziteazaneamt.ro (consultat in perioada decembrie 2016)
25. *** http://www.cuejdel.ro (consultat in perioada iunie 2017)


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!