Valorificarea zonei rurale prin diversificarea agrementului

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE ..2
CAPITOLUL I
CARACTERISTICI ALE TURISMULUI RURAL SI ORIZONTUL SAU DE DEZVOLTARE . .3
1.1 Aspecte actuale ale turismului rural romanesc . .3
1.2. Influente ale dezvoltarii turismului rural si eficienta economico-sociala . ..7
1.3. Turismul rural si economia rurala . ..11
1.4. Metode de punere in valoare a zonelor rurale .. ...14
CAPITOLUL II
AGREMENTUL - ACTIVITATE DE VALORIFICARE A ZONEI RURALE .18
2.1. Definitia si conceptul de agrement 18
2.2. Forme de agrement .19
2.3. Agrementul in turismul rural 29
CAPITOLUL III
VALORIFICAREA ZONEI VOINEASA PRIN DIVERSIFICAREA AGREMENTULUI ..34
3.1. Prezentarea zonei Voineasa ...34
3.2. Analiza pietei turistice 41
3.3. Strategii de diversificare a agrementului in zona Voineasa 48
CONCLUZII ...52
BIBLIOGRAFIE 53


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Etimologic, cuvantul ,,turism" provine din termenul englez ,,tour" (calatorie), sau ,,to tour", ,,to make a tour" (a calatori, a face o calatorie), termen creat in Anglia, in jurul anilor 1700, pentru a desemna actiunea de voiaj in Europa - in general si in Franta - in special. La randul sau, acest termen englez deriva din cuvantul francez ,,tour" (calatorie, plimbare, miscare), fiind preluat de majoritatea limbilor europene cu sensul de calatorie de agrement. 
Europa este cea care inregistreaza primele forme constientizate de turism rural in secolele XVI-XVII; in acele vremuri pictorii erau interesati sa valorifice in operele lor constructiile si mediul spatiului rural. Viata satului, asa cum era ea si nu inventata, este imortalizata in operele pictorilor francezi, italieni sau olandezi. Pe acest fond marele ganditor francez Jean Jacques Rousseau (1721-1778) povesteste in lucrarea sa ,,Confesiuni" despre o calatorie in care a traversat Alpii, ce a sugerat multor oameni ai timpului planuri de calatorii spre regiunile muntoase pentru a admira natura. In secolul urmator, al XIX-lea, odata cu afirmarea marilor peisagisti, arhitectura rurala ocupa un loc din ce in ce mai important in desen sau pictura. Se impun din nou pictorii si artistii francezi si italieni carora li se adauga mai apoi cei din Anglia (Grolleau Henri-"Patrimoine rural & touorisme dans la C.E.E.,,). 
Teritoriul Romaniei prezinta: o mare varietate de valori culturale istorice - arta populara, etnografie, folclor, traditii, vestigii istorice - un cadru natural armonios imbinat, cu un fond peisagistic variat si pitoresc. Toate acestea sunt valente ale turismului rural romanesc in mod special.
Turismul rural in tara noastra se practica din totdeauna, dar spontan, sporadic, intamplator, si mai ales neorganizat; forma sa de materializare o reprezinta, incepand cu anii '20-'30, cazare la cetateni a vizitatorilor ocazionali ai unei asezari rurale.
CAPITOLUL I
CARACTERISTICI ALE TURISMULUI RURAL SI ORIZONTUL SAU DE DEZVOLTARE
1.1 Aspecte actuale ale turismului rural romanesc
Referitor la situatia actuala a turismului rural din Romania se poate arata ca aceasta poate fi analizata numai prin cunoasterea unei evolutii anterioare. Structura principalelor aspecte referitoare la aceasta problema poate fi redata astfel: 
- Un prim aspect este acela ca turismul rural reprezinta una din primele forme de manifestare a turismului in Romania. Astfel, o incursiune in timp, pentru a vedea cum s-au succedat formele de practicare a turismului, ar evidentia faptul ca turismul rural a fost practicat, alaturi de drumetie, turismul nautic si turismul hipic, inca din cele mai vechi timpuri.
- Un alt aspect consta in caracterul spontan si uneori, periodic, care s-a mentinut de milenii, pana la jumatatea secolului XX ; vizitele la rude si prieteni din localitatile apropiate, ocazionate de diferite momente din viata comunitatilor, cum au fost: nunti, cumetrii, casatorii, botezuri, apoi participarile la unele manifestari traditionale anuale (urcatul si coboratul animalelor la munte), la balciuri si iarmaroace (saptamanale, lunare si anuale), la hramurile unor biserici, manastiri etc., care au constituit tot atatea acte turistice. Aceste tipuri de manifestari s-au perpetuat pana in zilele noastre, pastrandu-se nealterata forta lor de atractie, chiar daca astazi exista oferte inlocuitoare a timpului liber mult mai numeroase (TV, discoteci etc.).
In evolutia sa istorica, turismul rural a avut perioade de ascensiune, de cadere, dar niciodata de disparitie . Asistam azi la un nou avant - dintre cele mai mari - al turismului rural, generator de speranta. Motivatii dintre cele mai diverse ii determina azi pe unii turisti sa aleaga pensiunea rurala in locul altor destinatii. Dintre acestea se pot enumera doar cateva: dorinta de libertate, de miscare, creata de spatiile deschise ale ruralului si de lipsa unor programe rigide pe zile, ore si obiective; conditiile de pret si de structura ale meniurilor alimentare; calitatea elementului uman local, dispus inca a oferi unele elemente componente ale produsului turistic in mod gratuit sau aproape gratuit; specificul local traditional si nu in ultimul rand, dorinta de a intra in intimitatea vietii rurale, descrise cu multa incantare de numerosi poeti si scriitori.


Fisiere in arhiva (1):

 • Valorificarea zonei rurale prin diversificarea agrementului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Bran Florina, Tamara Simion, Dinu Marin - Turismul rural, Ed. Economica, 1997
Chiriac Alexandra Crina, Anca Adriana Cristea - Animatia in turism si industria ospitalitatii, Ed. Gemma Print,Bucuresti, 2003
Chiriac Alexandra Crina, Luminita Gabriela Micu - Organizarea activitatii de agrement in structurile de primire turistice din mediul rural, Ed. Gemma Print, Bucuresti, 2003 
Glavan Vasile - Turismul in Romania, Ed Economica, 2000
Glavan, Vasile - Agroturism. Ecoturism", Ed. Alma Mater, Sibiu, 2002 
Grigore Mihai - Potentialul national al turismului, Universitatea Bucuresti, 1974
Henche Blanca Garcia - Marketing in turismul rural, Ed. Irecson, Bucuresti, 2004 Hanciuc Nina - Agroturism si dezvoltarea durabila, Ed. Independenta Economica, 2002
Moga Nicolae, Gheorghe Stanciu - Voineasa, Ed. Timpul, Resita, 2002
Neacsu Nicolae, Andreea Baltaretu - Economia turismului - lucrari practice - statistici, reglementari, Ed. Uranus, Bucuresti, 2005
Nistoreanu Puiu - Ecoturism si turism rural, Ed. ASE, Bucuresti, 2001
Stanciulescu Gabriela, Ion Danut Juganaru - Animatia si animatorul in turism, Ed. Uranus, Bucuresti, 2006
Statie Gheorghe - Turism rural si managementul pensiunilor turistice, Ed. Independenta Economica, 2009
Tacu, Al; Glavan, V. - Turismul rural romanesc - prezent si actualitate, Culegere de comunicarii, Editura Pan Europe, Iasi, 1999, 2000, 2001
http://www.valceaturistica.ro
http://www.mturism.ro
http://www.insse.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!