Valurile de Extindere ale Uniunii Europene

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Uniunea Europeana reprezinta o asociere voluntara de state care isi propune sa realizeze o uniune mai stransa intre popoarele europene, prin cooperare fondata pe principiile democratiei statului de drept, si ale unei piete libere care sa permita un grad ridicat de protectie sociala .
Sub aceasta denumire, Uniunea Europeana, a aparut oficial pe scena internationala in 1993, odata cu intrarea in vigoare a unui tratat semnat la Maastricht de catre 12 state europene. Statele semnatare erau membre ale unei structuri internationale formate din trei organizatii - Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), Comunitatea Economica Europeana (CEE, din 1992 cunoscuta sub numele de Comunitatea Europeana -CE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA sau Euratom).
Acestea fusesera create in anii '50 de Belgia, Franta, R.F.Germania, Italia, Luxemburg si Olanda in vederea rezolvarii unei chestiuni de securitate europeana si anume evitarea tensiunilor in spatiul occidental prin cointeresarea Germaniei intr-un proiect de cooperare economica si politica. In prezent, atributiile acestor trei organizatii au fost preluate in totalitate de catre Uniunea Europeana. Totusi, cu exceptia CECO care si-a incetat activitatea in 2002, ele continua sa existe, avand personalitate juridica proprie.
Din punct de vedre politic, Uniunea Europeana este unul dintre cei mai importanti actori de pe scena internationala. Pe plan global, activitatile sale sunt extrem de diversificate, mergand de la actiuni umanitare pana la actiuni de mentinere a pacii. Asa, de pilda, Uniunea este cel mai important donator de ajutoare umanitare si pentru dezvoltare din lume si aproape jumatate din operatiunile ONU de mentinere a pacii sunt realizate cu sprijinul sau prin intermediul Uniunii Europene.
In acelasi timp, extinderile succesive ale Uniunii Europene, precum si modificarile institutionale necesare acestora au dus la o complexitate din ce in ce mai mare a organizatiei. Exista aproximativ douazeci de institutii majore si cateva zeci de organisme auxiliare. De asemenea, in anul 2007 numarul statelor membre s-a ridicat la 27; se estimeaza ca numarul persoanelor d pe teritoriul Uniunii Europene care lucreaza in structuri administrative apartinand sau legate de Uniune va fi de aproape 30.000. Aceasta dezvoltare a avut ca efect si sporirea birocratiei si a ineficientei, motiv pentru care una dintre cele mai importante chestiuni de pe agenda actuala a Uniunii Europene este reforma institutionala.
Ca membra a Uniunii Europene, Romania devine parte a acestor procese cu statut de partener egal al tuturor celorlalte membre, atat in drepturi cat si in obligatii.
Extinderea Uniunii Europene a jucat un rol foarte important in dezvoltarea sa istorica, ajungandu-se la 27 de state membre si se prefigureaza chiar o Uniune cu 29 de membri. Insa perspectivele continuarii extinderii au devenit incerte, dovada ca ,,Declaratia de la Berlin" nu face referire la aceasta. Exista o singura certitudine: aderarea Croatiei in 2010. 
CAPITOLUL I
UNIUNEA EUROPEANA 
I.1.1. ISTORICUL UNIUNII EUROPENE 
Preocupari in vederea realizarii unor structuri, care sa permita o stransa colaborare intre statele europene au existat inca de la primul razboi mondial. In acea perioada, insa, definirea unei Europe unite era prematura. A fost nevoie ca europenii sa treaca prin experientele dureroase ale razboiului pentru a se gandi sa realizeze o unitate, pe cale pasnica.
De regula, in presa scrisa si in general in mass-media se citeaza in legatura cu originile Comunitatii Europene acte politice datand din perioada postbelica, iar ca parinti fondatori, Robert Schuman si Jean Monet. 
Un cercetator istoric cu autoritatea lui Truyol y Serra situeaza geneza europenismului in Evul Mediu, iar abatele Saint-Pierre sustine ca in aceasta epoca a fost redactat ,, Proiectul de Tratat pentru a face ca pacea sa fie permanenta intre suveranii crestini", in care se propunea crearea unei federatii avand drept institutii un Senat, un Secretariat Permanent si o Armata Confederala. 
Ulterior, Saint- Simon pleda pentru ,, unirea popoarelor Europei intr-un singur corp politic, conservandu-si fiecare independenta sa nationala ", iar Victor Hugo profetiza : ,,Va veni o zi cand natiunile europene, fara sa-si piarda specificitatea si glorioasa lor individualitate, se vor uni intr-o unitate superioara, constituind fraternitatea europeana ".
Dintre liderii politici, Aristide Briand, ministru de Externe ala Frantei, lansa in 1929 la Societatea Natiunilor un apel pentru crearea unei federatii numite ,, Uniunea Europeana", iar Winston Churchill tinea o conferinta in 1946, la Universitatea din Zurich, in care pleda pentru crearea unei organizatii regionale europene ( un ,,Consiliu al Europei ", sau chiar ,, Statele Unite ale Europei " ).


Fisiere in arhiva (1):

  • Valurile de Extindere ale Uniunii Europene.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!