Verbul

Extras din licenta Cum descarc?

1. Trasaturi definitorii
Definitie
Verbul este partea de vorbire flexibila care exprima o actiune ( a urca, a cobori, a citi), o stare (a sta, a se odihni, a tacea), sau existenta (a fi, e exista). 
CATEGORIILE GRAMATICALE
Categorile gramaticale specifice verbului sunt: diateza, mod, timp, persoana si numar.
1. DIATEZA
Diateza este forma pe care o ia verbul pentru a arata raportul dintre actiune si subiectul gramatical. In limba romana verbul are trei diateze:
a.activa
b.pasiva
c.reflexiva
a.Diateza activa arata ca actiunea este savarsita de subiectul gramatical.Verbele la diateza activa pot fi: tranzitive ex: Am cumparat o carte.
intranzitive ex: Plec acasa.
nereflexive ex: Copiii culeg flori.
reflexive ex: El se spala.
b.Diateza pasiva arata ca actiunea savarsita de un autor neprecizat sau desemnat prin complementul de agent (subiectul logic) este suferita de subiectul gramatical, relatia dintre complementul de agent si verbul pasiv realizandu-se cu ajutorul prepozitiilor de sau de catre.
Ex: Florile au fost culese de copii.
Diateza pasiva se deosebeste de celelalte diateze prin faptul ca are doua tipuri formale:
1.un tip specific, ce se formeaza cu ajutorul verbului auxiliar a fi +participiul verbului de conjugat, acordat in gen, numar si caz cu subiectul. 
2.un tip nespecific, asa-numitul reflexiv pasiv sau pasiv reflexiv, reprezentat de verbe reflexive cu pronumele in acuzativ.
Ex: Aici au fost construite doua blocuri.
Aici s-au construit doua blocuri. 
Verbele la diateza pasiva au functie sintactia de predicate verbale, predicate ce nu trebuie confundate cu cele nominale in strucura carora se intra a fi auxiliar sintactic= adjectiv si participiul ca adejectiv.
Ex: Maria este logodita.
El este agitat.
Confuzia dintre cele doua tipuri de predicate putandu-se inlatura prin posibilitatea aparitie complementului de agent la predicatul verbal si a neaparitiei acestuia la predicatul nominal.
c.Diateza reflexiva arata ca subiectul gramatical face actiunea si tot el sufera atiunea verbului.
Ex: Maria isi aminteste ceva.
El se spala.
Aceasta diateza se recunoaste dupa pronumele reflexive de dativ (a-si inchipui) si de acuzativ (a se spala), care intra in componenta ei. Exista doua posibilitati combinatorii ale pronumelui reflexiv cu verbele:
1.Exista situatii in care pronumele reflexiv este semn (morfem al diatezei reflexive), ca atare el nu se separa de verbele respective in analiza gramaticala. Aceste pronume reflexive sunt divizate in:
a. dinamice: a se gandi, ase teme, a se imbolnavi, a-si inchipui, a-si bate joc, denumite asa, deoarece se considera ca subiectul participa intens la actiune;
b. unipersonale: se discuta, se estimeaza;
c. impersonale-unipersonale: se insereaza, se intuneca, se circula.
d. pasive, care se pot transforma in verbe la diateza pasiva: se arata, se indica, se spune, numai cu pronume reflexive in acuzativ.
2. In alte cazuri, pronumele din diateza reflexiva se analizeaza separat, iar verbele sunt considerate verbe active pronominale cu pronume reflexive, cu urmatoarele subdiviziuni:
a. obiective, subiectul gramatical indepineste actiunea care se rasfrange asupra lui (tot el o sufera); cu pronume reflexiv in acuzativ (ex: El se culca.) si in dativ ex(El isi cumpara carti); se numesc obiective pentru ca reflexivul este obiect (complement direct sau indirect);
b. reciproce, actiunea e facuta de doua sau mai multe subiecte, asupra fiecaruia rasfrangandu-se actiunea facuta de celalalt, in felul acesta ele apar, de obicei, numai la persoanele de la plural (ex: Noi ne certam. Voi va bateti.), dar si la singular (ex:Eu ma bat cu el.);
c. posesive, numai cu pronume reflexive in dativ, la care obiectul posedat este complement direct si apartine subiectului (ex:El isi vinde masina); este categoria cea mai bogata de verbe cu pronume reflexive, aici reflexivul corespunde unui adjectiv posesiv (ex: Eu imi spal masina=Eu spal masina mea).
d. eventive, subiectul se transpune in alta situatie decat cea in care se gaseste initial.
ex : El se imbogateste.
Incadrarea verbelor de la una sau alta dintre categoriile de mai sus fiind aproximativa nu se poate face o delimitare foarte categorica intre acestea. Pentru a scuti elevii de confuzii, s-ar putea considera reflexive toate verbele cu pronume reflexive, indiferent de nuantele acestora. 
2. MODUL
Modul este forma pe care o ia verbul pentru a arata cum considera vorbitorul actiunea: reala, realizabila, dorita, conditionata de o alta actiune.
Modurile verbale din limba romana se clasifica in:
a.personale sau predicative (verbele isi schimba forma in timpul conjugarii dupa persoane, iar in propozitie verbul are functie sintactica de predicat verbal cu exceptia verbelor copulative)
b.nepersonale sau nepredicative (verbe a caror forma nu se schimba in functie de persoane si nu pot indeplini functie de predicat verbal).


Fisiere in arhiva (1):

  • Verbul.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!